Θέμα

Έγκλημα στα Τέμπη- Ντροπή: Σκύλευση της μνήμη του μηχανοδηγού από τη ΝΔ- Εξώδικο της οικογένειάς του (vid)

Έγκλημα στα Τέμπη- Ντροπή: Σκύλευση της μνήμη του μηχανοδηγού από τη ΝΔ- Εξώδικο της οικογένειάς του (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έγκλημα στα Τέμπη: Η οικογένεια διαμαρτύρεται πως ο εισηγητής της Ν.Δ. «προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον νεκρό μηχανοδηγό (…) κάνοντας χρήση ιατρικών εγγράφων (…) τα οποία, δήθεν, τον καθιστούσαν ανίκανο προς εργασία».

Συγκεκριμένα, με ένταση συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών, μετά και τα δημοσιεύματα για τον μηχανοδηγό της επίμαχης αμαξοστοιχίας, που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα και φέρεται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που πιθανόν να τον καθιστούσαν ακατάλληλο για την εργασία του. Το ζήτημα έθεσαν με ένταση οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννας Τσιαπαρίκου, η οποία διαβίβασε στην εξεταστική επιτροπή το πιστοποιητικό με το οποίο ο μηχανοδηγός είχε κριθεί ικανός. Τα «γαλάζια» μέλη της επιτροπής, ωστόσο, έκριναν πως τα έγγραφα που κατέθεσε ήταν ελλιπή, με τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρκόπουλο να χαρακτηρίζει το πιστοποιητικό «πρόχειρο, άρα ανεπαρκές» και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη να ζητά να δοθεί άμεσα ο πλήρης ιατρικός φάκελος του μηχανοδηγού.

Η  οικογένεια του μηχανοδηγού που έχασε τη ζωή του, στο πολύνεκρο, σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών του περασμένου Φεβρουαρίου, απέστειλε εξώδικο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση της τραγωδίας.

Η οικογένεια διαμαρτύρεται πως ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, «προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον νεκρό μηχανοδηγό (…) κάνοντας χρήση ιατρικών εγγράφων και προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις περί ιατρικών προβλημάτων (…) τα οποία, δήθεν, τον καθιστούσαν ανίκανο προς εργασία».

Οι συγγενείς του εκλιπόντα σχολιάζουν πως η εισήγηση του κ. Τσαβδαρίδη έγινε «με αφορμή ανυπόγραφο άρθρο της προηγούμενης ημέρας, το οποίο, όλως τυχαίως δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη κατάθεση της προέδρου της ΡΑΣ». Προσθέτουν πως και άλλοι βουλευτές ενήργησαν «κατά απόλυτη σύμπνοια» με τον άγνωστο συντάκτη του άρθρου, «υπονόησαν ότι ο μηχανοδηγός, ενδεχομένως, να μην ήταν σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Ακόμα δε, ειπώθηκε ότι ενδεχομένως να αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών».

Όπως προσθέτουν, ενώ έγινε επίκληση και χρήση συγκεκριμένων ιατρικών εγγράφων εκ του ιατρικού του φακέλου, τα οποία αποτελούν αποδεικτικά έγγραφα της ανακριτικής δικογραφίας, «λησμόνησαν να αναφέρουν δημοσίως ότι στα έγγραφα αυτά ο πατέρας και σύζυγος ημών, κρινόταν απολύτως ικανός, ευρισκόμενος σε “άριστη κατάσταση”, όπως επακριβώς αναφέρουν, απολύτως δε λειτουργικός για τη θέση του μηχανοδηγού».

«Δυστυχώς για κάποιους η πολιτική τους ανεπάρκεια αποδεικνύεται από τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις μεθοδεύσεις τους. Αυτοί μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι της έρευνας μακριά και να δημιουργούν εύκολα καπνούς εκεί που δεν υπάρχουν για να κρύψουν τις ποινικές τους ευθύνες, αδιαφορώντας πλήρως για τον πόνο που συνεχίζουν να προκαλούν οι πράξεις τους, πιστεύοντας ότι διαθέτουν τέτοιο “πολιτικό υπόβαθρο” και “δύναμη” ώστε να καταπατούν προσωπικότητες ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή και δεν μπορούν να τους απαντήσουν (…) Ενα τους ζητάμε μόνο: Να σεβαστούν τη μνήμη του και να λένε αλήθειες», σημειώνουν.

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για τη στάση του βουλευτή που κατονομάζουν καθώς και για τη στάση «όσων συμμετείχαν στην παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και κυρίως στην αλλοίωση του περιεχομένου των ιατρικών εγγράφων», ζητούν να παύσουν αμέσως οι «μειωτικές πράξεις» για τον νεκρό μηχανοδηγό, «ιδίως δε, όταν τα λεγόμενά τους δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία».

 Το χρονικό

Εστία έντασης αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας, επικαλούμενα ιατρικά έγγραφα ότι ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη (εγκεφαλικά ανευρύσματα), και εγείρουν αμφιβολίες για το αν Ρυμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΕ) είχε ελέγξει την κατάσταση της υγείας του συγκεκριμένου μηχανοδηγού.

Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα, και με πρωτοβουλία του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, η εξεταστική επιτροπή ζήτησε από την πρόεδρο της Ιωάννα Τσιαπαρίκου, που εξετάστηκε σήμερα, τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας.

Στην κατάθεσή της, η κ. Τσιαπαρίκου είπε ότι κάθε μηχανοδηγός ελέγχεται από τετραμελή επιτροπή γιατρών (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο), οι οποίοι συντάσσουν ένα πιστοποιητικό υγείας που στέλνουν στη ΡΑΕ. Μάλιστα προσκόμισε δύο σχετικά έγγραφα που υπήρχαν για τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό.

Ωστόσο, η πλειοψηφία υποστήριξε ότι το έγγραφο ήταν ελλιπές (δεν είχε καν τον ΑΜΚΑ του μηχανοδηγού, για παράδειγμα). «Δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο κάθε πρόεδρος της ΡΑΣ παίρνει αυτό το έγγραφο, που δεν γράφει τίποτα, που δεν έχει φωτογραφίες, που δεν έχει αριθμό ταυτότητας και δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ή για άλλο συνονόματό του», σχολίασε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Όπως είπε, αυτό που προκύπτει από τα δύο συνοδευτικά έγγραφα, που διαβίβασε η κ. Τσιαπαρίκου, είναι ότι στο ένα από τα δύο υπάρχουν υπογραφές τεσσάρων γιατρών και στο άλλο υπογραφές τριών γιατρών. «Δηλαδή δώσαμε πιστοποιητικό ικανότητας σε έναν άνθρωπο, που φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε τουλάχιστον από έναν γιατρό. Δεν ξέρουμε εάν από αυτά που βλέπουμε, το πρόβλημα υγείας με τους εμβολισμούς, τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, έχει επισημανθεί από τους γιατρούς, εάν έχει αναγραφεί στο φάκελο, το πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία, ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος», ανέφερε.

Θεωρώ και καταγγέλλω, συνέχισε ο κ. Τσαβδαρίδης, ότι η ρυθμιστική Αρχή έπρεπε να μη μείνει εφησυχασμένη με όλα αυτά τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, και δεν θέλω να πιστέψω ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει με τους εξεταστές των μηχανοδηγών, για το εάν ήταν επαρκείς μηχανολογικά. «Ζητάμε τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρείται υποχρεωτικά στη ΡΑΣ και τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρεί η Hellenic Train […] για να καταλήξουμε τελικά, εάν αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να ανέβει στα τρένα ή δεν μπορούσε και ήταν επικίνδυνος», πρόσθεσε.

Με το αίτημα αναζήτησης του πλήρους ιατρικού φακέλου συμφώνησε ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι η επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας κατατείνει στο ότι φταίει η κ. Τσιαπαρίκου, για το εάν το πιστοποιητικό υγείας ήταν ορθό ή όχι.

Για τη ΝΔ, προσέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν φταίει ότι ο Κ. Καραμανλής άλλαξε το όριο ηλικίας τού σταθμάρχη, δεν φταίει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και ενδοεπικοινωνία κ.ά., παρά μόνο ότι φταίει ο σταθμάρχης ή ενδεχομένως και άλλοι. «Να ψάξουμε και για τις ευθύνες αυτών που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά υγείας, αλλά περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει χρόνο, όπως έδωσε σήμερα, για να εξετάσουμε και άλλους μάρτυρες όπως ο συνδικαλιστής Γενηδούνιας», πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης.

Η εξέταση της κ. Τσιαπαρίκου θα συνεχιστεί αύριο, μετά και την προσκόμιση του πλήρους ιατρικού φακέλου του μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας, τον οποίο ζήτησε η εξεταστική επιτροπή.

Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι το ανθρώπινο λάθος ως κυβερνητικό αφήγημα, επανέρχεται συστηματικά. Είπε επίσης ότι η πλειοψηφία προέταξε την κυρία Τσιαπαρίκου ενώ στον κατάλογο μαρτύρων προηγούντο οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Κ΄πωστας Καραμανλής.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η ΝΔ είχε βγάλει συμπέρασμα πριν καταθέσει η μάρτυρας.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης είπε ότι πρέπει να προσέλθουν και οι γιατροί που υπέγραψαν τα πιστοποιητικά.
Ο βουλευτής της ΚΟ “Σπαρτιάτες” Πέτρος Δημητριάδης είπε ότι ο μηχανοδηγός έχει πεθάνει και δεν μπορεί να απαντήσει.
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς είπε ότι περιμένει τον ίδιο ζήλο από την πλειοψηφία για το θέμα της ρουσφετολογικής μετάθεσης του σταθμάρχη.
Ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη Τάσος Οικονομόπουλος ζήτησε τους φακέλους εκπαίδευσης της τελευταίας τριετίας.
Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου είπε ότι παρακάμφθηκαν οι μάρτυρες Χρ. Σπίρτζης και Κ. Καραμανλής.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς πλειοψηφίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X