Πολιτική

Έλενα Ακρίτα: Τόσα παίρνουν οι βουλευτές -Δημοσίευσε το εκκαθαριστικό και τα ποσά προκαλούν ζάλη

Έλενα Ακρίτα: Τόσα παίρνουν οι βουλευτές -Δημοσίευσε το εκκαθαριστικό και τα ποσά προκαλούν ζάλη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έλενα Ακρίτα: Μπορεί οι βουλευτές να δημοσιεύουν κάθε χρόνο το «πόθεν έσχες» που φανερώνουν τα ετήσια εισοδήματα τους σύμφωνα με τις φορολογικές τους πηγές όμως λίγοι πολίτες γνωρίζουν πόσα λαμβάνουν κάθε μήνα οι εκπρόσωποι στην βουλή. Όπως το εκκαθαριστικό που δημοσίευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα και προκάλεσε ζάλη, αλλά και πολλά ερωτήματα, καθώς τα στοιχεία χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση για να διαμορφωθεί η πραγματική εικόνα.

Για παράδειγμα, η κυρία Ακρίτα φέρεται, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του Αυγούστου, να εισέπραξε (στις 26 Ιουλίου παρακαλώ, καθώς οι βουλευτές προπληρώνονται το μήνα!!!) ένα ποσό 4.832,25 ως «μηνιαίο καθαρό ποσό», ήτοι μισθό. Και άλλα 220 ευρώ από επιτροπές – τρεις συνεδριάσεις διάρκειας λιγότερο των δύο ωρών η καθεμία. Παράλληλα, δείτε εδώ το επικό σχόλιο της Έλενας Ακρίτα όταν τρολάρε τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ιδού πώς έχει η κατάσταση όμως, σε πιο «κανονικές» συνθήκες και όχι για το… κατακαλόκαιρο, που υπολειτουργεί η Βουλή:

Η Έλενα Ακρίτα τα είπε όλα για τον μισθό των βουλευτών

Ο μηνιαίος μισθός του βουλευτή είναι δεν είναι αυτός που εισέπραξε στο χέρι η κυρία Ακρίτα, αλλά 5.134,04 ευρώ.

Από αυτόν τον μισθό γίνεται παρακράτηση υπέρ κόμματος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 1027,01 ευρώ. Ήτοι ένα ποσοστό 20% (το ανώτερο που προβλέπει ο σχετικός νόμος), το οποίο παρακρατείται στην πηγή, ώστε να μην κάνουν τα κορόιδα οι βουλευτές και περιμένει το κόμμα τη φιλοτιμία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Μάλιστα προς τούτο, φροντίζουν τα κόμματα πριν τις εκλογές να υποχρεώνουν τους υποψηφίους στην υπογραφή ενός «συμφωνητικού», που να τους δεσμεύει για την εισφορά. Το 20% που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν το έχουν όλα τα κόμματα, καθώς ορισμένα κινούνται γύρω στο 15%, άρα σε αυτές οι περιπτώσεις ο μισθός που παίρνει στο χέρι ο βουλευτής είναι μεγαλύτερος από εκείνον της κυρίας Ακρίτα.

Δεν είναι αμελητέο το ποσό εάν το καλοσκεφτείς

Άρα, ο αρχικός μισθός είναι 7.000 ευρώ, από τον οποίο αφαιρούνται η κομματική εισφορά, ο φόρος, ο ΕΦΚΑ και η εισφορά αλληλεγγύης, που φτάνουν όλα μαζί περίπου στα 2000 ευρώ, ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκει ο βουλευτής. Εξ ου και στην περίπτωση της κυρίας Ακρίτα το ποσό φτάνει στα 4.832,25 ευρώ.

Οι βουλευτές εισπράττουν για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Για κάθε συμμετοχή (παρουσία σε συνεδρίαση) η αμοιβή είναι 75 ευρώ, σχεδόν όλα καθαρά.

Η κυρία Ακρίτα συμμετείχε τον Ιούλιο σε τρεις συνεδριάσεις, εξ ου και τα 220 ευρώ, που έλαβε, επιπλέον των 4.832,25 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X