Παρασκήνιο

Εργασιακό έκτρωμα Χατζηδάκη: Μετά την «πληρωμή» με ρεπό, τέρμα και οι απεργίες

Εργασιακό έκτρωμα Χατζηδάκη: Μετά την «πληρωμή» με ρεπό, τέρμα και οι απεργίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ολόκληρους μήνες του πήρε του Κωστή του Χατζηδάκη για να παραδεχθεί δημοσίως ότι η εργασία πέραν των οκτώ ωρών θα έχει απλήρωτες υπερωρίες και οι εργαζόμενοι θα παίρνουν ρεπό. Και η ΓΣΕΕ, που δεν θεωρεί “μητέρα των μαχών” το εργασιακό νομοσχέδιο, αποφάσισε μετά από μήνες απραξίας να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία τη μεθεπόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου, πιθανή ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου από την κυβερνητική πλειοψηφία. Με την απόφαση αυτή συντάχθηκαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

Σε όλη αυτή την κινητικότητα προστίθενται τα παράπονα του ΣΕΒ (!) για το εργασιακό νομοσχέδιο, που αφορούν δύο σημεία:

* Το πρώτο αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ εκτιμά πως “η πρόταση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα, αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζομένους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους”… Με άλλα λόγια ο ΣΕΒ θεωρεί ότι πρέπει η διάταξη να προβλέπει σαφώς την επιβολή του λεγόμενου “διευθυντικού δικαιώματος”.

Εργασιακό έκτρωμα Χατζηδάκη: Φτηνή η εργασία, φτηνότερες οι απολύσεις

* Το δεύτερο αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας καθώς “ναι μεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας, ωστόσο απαιτούνται πολλές επιμέρους διευκρινίσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις με γραφειοκρατικά βάρη”.

Τέρμα το “γαϊτανάκι” με τις απεργίες με το νέο εργασιακό

Καθώς το εργασιακό νομοσχέδιο δέχεται πυρά από αριστερά (συνδικάτα και αντιπολίτευση) και από τα δεξιά (ΣΕΒ) προκαλώντας πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, ο Κ. Χατζηδάκης προχώρησε ένα βήμα πιο αυταρχικά δηλώνοντας πως προτίθεται να αλλάξει τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα συνδικάτα, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, να την επαναπροκηρύσσουν μέσω άλλου, δευτεροβάθμιου σωματείου! «Θα φέρουμε ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα μπορεί να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περίφημα “ρεπό” που θα παίρνουν αντί μισθού οι εργαζόμενοι που θα καλούνται να δουλέψουν δεκάωρο:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική του για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας γελοιοποιεί τελικά ακόμα και την έννοια αντιπολίτευση” αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Και αυτό καθώς υποτίθεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «‘ανακάλυψε’ μετά από τέσσερις ημέρες συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, στην οποία ο υπουργός επαναλαμβάνει απλώς τις γνωστές ήδη θέσεις του για το νομοσχέδιο. Τίποτα καινούργιο, τίποτα διαφορετικό. Αναλύει πώς λειτουργούν οι υπερωρίες από τη μία πλευρά και πώς η διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την άλλη, καθώς και ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για τους εργαζόμενους”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X