Πολιτική

Φωτιά τώρα στην Ελλάδα: Το παρασκήνιο στην παραίτηση του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού

Φωτιά τώρα στην Ελλάδα: Το παρασκήνιο στην παραίτηση του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά– Στο πεντάγωνο έχει επεκταθεί η πολιτική πυρκαγιά που ξέσπασε από την αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα  στην Αεροπορία Στρατού συνεχίζεται το πινγκ πονγκ ευθυνών για την αποτυχημένη διαχείριση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, καθώς το επιτελείο του πρωθυπουργού αναζητά τρόπους διάχυσης των επιχειρησιακών ευθυνών ώστε να αποφευχθούν οι πολιτικές ευθύνες.

Αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες μέρες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι να λέει χαρακτηριστικά:

«Αδυνατώ να αντιληφθώ  τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση.

Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
Και νομίζω ότι δεν το καταλαβαίνουν όλοι οι συμπολίτες μας.
Όταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη για κάτι πρέπει να συνοδεύεται αυτή η πολιτική ευθύνη και από μια πράξη.
Η παραίτηση είναι και μία πράξη προσωπικής ευθύνης.
Πραγματικά αναρωτιέμαι πως κάποιοι άνθρωποι, και θα σας τους κατονομάσω επειδή μου ζητήσατε να προσωποιήσω τις ευθύνες, κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντα τους.
Δεν αναφέρομαι μόνο στον ίδιο τον κ. Τσίπρα, αλλά ο κ. Τόσκας, ο Σκουρλέτης, η κ. Δούρου, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν τεράστιες ευθύνες.
Δεν θα έπρεπε σήμερα να βρίσκονται στη θέση του γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μια άλλη πυρκαγιά.
Και ρωτώ σήμερα σήμερα ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή».

Με άλλα λόγια αν ο λόγος του ισχύει ακόμη και σήμερα, τότε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και οι ηγεσίες Αστυνομίας και ιδίως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τελούν υπό παραίτηση, καθώς τα όσα είπε προσφάτως περί…«αυτοκριτικής» πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις!

Παρασκήνιο

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχει πίσω από την υποβολή για παραίτηση του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού Ξηράς, υποστράτηγου Γιώργου Κουμεντάκου για τη χαμηλή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων CHINOOK στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο υποστράτηγος υπέβαλε χθες έγγραφως την παραίτησή του αφού τις τελευταίες ημέρες είχε πληροφορηθεί ότι δρομολογείται η μετάθεσή του από την Αεροπορία Στρατού στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) καθώς η ηγεσία του Στρατεύματος έκρινε ότι για τη χαμηλή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων ευθύνεται η Διεύθυνση της Αεροπορίας Στρατού. Ο Στρατός Ξηράς έχει στις τάξεις του συνολικά 25 ελικόπτερα CHINOOK εκ των οποίων μόλις τα 3 επιχειρούσαν στις φωτιές. Βέβαια επισημαίνεται ότι δεν έχουν όλα τα ελικόπτερα τη τεχνική διαμόρφωση να εκτελούν αποστολές πυρόσβεσης.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το περασμένο Σάββατο συνεκλήθη μίνι Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε τη μετάθεση του κ. Κουμεντάκου, γεγονός που εξόργισε τον Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού.

Ο διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού προσέλαβε τη μετάθεση ως έμμεση επίρρηψη των ευθυνών στο πρόσωπό του και για αυτό το λόγο υπέβαλε την παραίτησή του.

Η είδηση μεταδόθηκε χθες το μεσημέρι από το OnAlert και πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να εκδοθούν για το θέμα επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα περί παραίτησης του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου τόνιζε ότι ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, όπως έκανε ως τώρα».

Είναι προφανές ότι οι διαμαρτυρίες κατοίκων πυρόπληκτων περιοχών για έλλειψη εναερίων μέσων στην κατάσβεση των πυρκαγιών θορύβησαν την κυβέρνηση και προκάλεσαν αναταράξεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πριν καλά καλά σβήσουν οι φωτιές ξεκίνησε μία διαδικασία απόδοσης των ευθυνών για τη διαθεσιμότητα των εναερίων μέσων η οποία, όπως φαίνεται, επικεντρώθηκε στην Αεροπορία Στρατού προκαλώντας τριγμούς στο στράτευμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μη αποδοχή της παραίτησης του υποστρατήγου έγινε μετά από παρέμβαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και μετά από επαφή που είχε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η δήλωση του υπουργού

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ περί παραιτήσεως του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων.

Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού: «Σας γνωρίζουμε ότι τα όσα αναφέρονται σε ομάδα δημοσιευμάτων περί παραίτησης του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.»

«Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, όπως έκανε ως τώρα» προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X