Πολιτική

Γιατί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα έργα ανάπλασης στο Μάτι

Γιατί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα έργα ανάπλασης στο Μάτι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση της σύμβασης του μνημονίου που αφορά δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα έργα ανάπλασης στο πυρόπληκτο Μάτι ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του σχετικού νομοσχεδίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει πως ακυρώθηκε η ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή και πως δεν τοποθετήθηκαν σχετικώς οι τοπικοί φορείς.

«Θα κάνετε δηλαδή με τα λεφτά της Κύπρου για τους πυρόπληκτους, μπαράκια; Δεν ντρέπεστε λίγο;» είπε σε οξύ τόνο προς την κυβέρνηση ο Χρήστος Σπίρτζης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς ανέφερε πως η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων και πως η αλλαγή έγινε μετά από συνεννόηση και συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση για ισοπεδωτικές συμπεριφορές και μηδενιστικό λόγο. «Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια» είπε το κυβερνητικό στέλεχος.

Βούτσης: «Ενταφιάζεται το σχέδιο για Νοσοκομείο» – Τασούλας: «Άψογη διαχείριση»

Για «μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας και λανθασμένης διάθεσης πόρων» έκανε λόγο ο Νίκος Βούτσης, καταγγέλλοντας πως «ενταφιάζεται το σχέδιο για νοσοκομείο στην περιοχή», ενώ ζήτησε απαντήσεις για το τι απέγιναν τα χρήματα των δωρεών. Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μίλησε για άψογη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην ΤτΕ για τη ανακούφιση των πυρόπληκτων στο Μάτι, σημειώνοντας πως ο ειδικός αυτός λογαριασμός, στον οποίο μετέχει και η Βουλή, υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο νομιμότητας τόσο από ορκωτούς λογιστές όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Φάμελος: Δεν έχουν δοθεί απαντήσεις

Το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος.«Εχθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία» είπε ο Σ. Φάμελος και διατύπωσε τέσσερα ερωτήματα:

-Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και μάλιστα με αυτήν τη μορφή της «συγκεντρωμένης» δόμησης χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη εγκατεστημένους πυρόπληκτους;

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η δασική αποκατάσταση σε μία έκταση η οποία βαρύνεται ήδη με δύο προκλητικές τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;

-Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση ενώ υπάρχει πολεοδομικό κενό, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και μελλούμενη φωτογραφική πολεοδομική ρύθμιση (τοπικό ρυμοτομικό) για την κοινωνική κατοικία, δηλαδή αποσπασματική, εκτός της αποκατάστασης της περιοχής;».

Και πρόσθεσε πως «ζητάτε δηλαδή από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X