Πολιτική

Η αγορά των 40 οπλισμένων F-35 θα φτάσει τα 40 δισ. και όχι τα 9 δισ. που διαρρέει η κυβέρνηση

Η αγορά των 40 οπλισμένων F-35 θα φτάσει τα 40 δισ. και όχι τα 9 δισ. που διαρρέει η κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα πολύ ενδιαφέρον και κυρίως πολύ αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το κόστος των F-35 δημοσιεύει ο Δήμος Βερύκιος στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr. Σύμφωνα με τις επίσημες τιμές της Lockheed Martin και του Αμερικανικού Κογκρέσου 9 δις κοστίζει μόνο η πλατφόρμα των F-35  χωρίς τα όπλα.

Το κόστος των όπλων στοιχίζει 3 με 4 φορές περισσότερο από αυτό της απόκτησης του αεροσκάφους. Επομένως η συνολική δαπάνη για τα 40 F35 σε βάθος 25 ετών υπολογίζεται ότι θα φτάσει περί τα 40 δισ!

Η παρούσα κυβέρνηση για να εμφανίσει μειωμένο κόστος ως προς την συγκεκριμένη προμήθεια ακολουθεί την πεπατημένη προηγούμενων κυβερνήσεων αγοράζοντας άοπλα αμυντικά συστήματα ! Αγοράζει δηλαδή άοπλα F-35 για παρελάσεις και όχι για αερομαχίες!

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τραυματική εμπειρία απο το πρόσφατο παρελθόν :

  • Το 2000 αγοράστηκαν τα πυροβόλα pzh χωρίς ακόμη (24 χρόνια μετά) να έχουν προμηθευτεί τα βλήματα βεληνεκούς 40χλμ που ήταν και ο λόγος προμήθειας του συγκεκριμένου συστήματος.
  • Το 2002 αγοράστηκαν τα άρματα leopard-2 χωρίς πυρομαχικά!
  • Το 2003 αγοράστηκαν τα υπερσύγχρονα υποβρύχια τ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που μετά από 20 χρόνια (ξεπεράσαν το μέσο της ζωής των) ακόμη δεν έχουν τις αντίστοιχες τορπίλες!
  • Το 2005 αγοράστηκαν τα F-16 και ακόμη δεν έχει επιλυθεί το θέμα της αυτοπροστασίας των F16 παρά την αναβάθμιση τους σε viper.

 

Η προσφορά (LOA) που θα έρθει απο τις ΗΠΑ για τα F-35 ΔΕΝ θα περιλαμβάνει νέα όπλα γιατί απλά δεν τα ζήτησε η Αθήνα ώστε να εμφανίσει μικρότερο κόστος, σε αντίθεση στο αντίστοιχο αίτημα της Τουρκίας για τα F16 που περιλαμβάνει μακρύ κατάλογος οπλικών συστημάτων.

Επίσης παρά τις υποσχέσεις και εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην LOA που έρχεται στην Αθήνα απο τις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται καθόλου βιομηχανικές επιστροφές (κάποτε τις λέγανε ΑΩ) διότι δεν έχουν ζητηθεί απο την ελληνική πλευρά ! Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην απαιτεί η Ελλάδα καμία συμπαραγωγή ή συμμετοχή σε κάποιο επίπεδο συντήρησης τ

Δυσβάσταχτο το κόστος επισκευής και συντήρησης των «εντελώς δωρεάν» φρεγατών LCS

Σε ότι αφορά την «εντελώς δωρεάν» απόκτηση φρεγατών απο τις ΗΠΑ, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Τις «παράκτιες μηχανότρατες» (LCS) που… απλόχερα μας μεταφέρουν οι ΗΠΑ, τις έχει ήδη αποδομήσει ο Αρχηγός του αμερικανικού Ναυτικού (CNO) Ναύαρχος Michael Gilday κατά την κατάθεση του στο κογκρέσο: «Αρνούμαι -είπε- να καταβάλλω ένα επιπλέον δολάριο σε ένα σύστημα που δεν θα μπορούσε να εντοπίσει ένα υποβρύχιο υψηλής τεχνολογίας στο σημερινό περιβάλλον. Ένα LCS είναι τόσο θορυβώδες όσο ένα αεροπλανοφόρο».

 

Αλλά και ο πρόεδρος της Αμερικανικής επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών Adam Smith έχει δηλώσει για τις LCS: «Δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Πρώτον, διότι δεν μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε. Δεύτερον, όταν επιχειρούν συνεχίζουν να παρουσιάζουν αστοχίες. Το προωστήριο σκεύος του έχει κριθεί αναξιόπιστο».

Οι ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να ξεφορτωθούν τις LCS προσπαθούν να πείσουν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ότι επιδέχονται παρεμβάσεις βελτίωσης το κόστος των οποίων είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που σίγουρα ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ! Επιπλέον στο κόστος θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος συντήρησης που κρίνεται δυσβάσταχτο καθώς υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περισσότερο από μια φορά του συνολικού του λειτουργικού κόστους του ΠΝ.

 

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X