Πολιτική

Η μεγάλη ήττα της κυβέρνησης στους 10 μεγαλύτερους Δήμους

Η μεγάλη ήττα της κυβέρνησης στους 10 μεγαλύτερους Δήμους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οσο ψάχνει κανείς τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών διαπιστώνει πως η ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που φαίνεται από τα αποτελέσματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις πέντε περιφέρειες. Αποδεικνύεται πολύ πιο μεγάλη για παράδειγμα αν δούμε τους δέκα μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Οσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα στελέχη του κόμματος και τα φιλικά ΜΜΕ επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι», τονίζοντας πως η δυναμική των κομμάτων κρίθηκαν στις εθνικές εκλογές,  η ουσία είναι πως στους 10 μεγαλύτερους δήμους μόνο ένας, ο Θανάσης Μαμάκος στη Λάρισα είναι “καθαρόαιμος”  Νεοδημοκράτης.

Προφανώς και οι εθνικές εκλογές έκριναν τη δυναμική των κομμάτων. Ομως, έκτοτε μεσολάβησαν πολύ σημαντικά γεγονότα, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, αλλά και οι κραυγαλέες δυσλειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής, που δεν είναι δυνατόν να άφησαν χωρίς συνέπειες την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ και η ήττα του δεύτερου γύρου προκάλεσαν ρωγμή, όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ή “ράγισαν”  την κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο Δημήτρης Μαύρος

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στους 10 μεγαλύτερους Δήμους.

Δήμος Αθηναίων – 664.046

Νικητής αναδείχθηκε ο Χάρης Δούκας (55,96%), ο οποίος είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στον καθαρόαιμο Νεοδημοκράτη, Κώστα Μπακογιάννη (44,04%).

Δήμος Θεσσαλονίκης – 325.182

Νέος δήμαρχος εξελέγη απέναντι στον Κωνσταντίνο Ζέρβα (32,67%) ο Στέλιος Αγγελούδης (67,33%), του οποίου η υποψηφιότητα ήταν ανεξάρτητη, ωστόσο στηρίχθηκε στον δεύτερο γύρο τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Πατρέων – 213.984

Ο κομμουνιστής Κώστας Πελετίδης (56,69%) ανανέωσε τη θητεία του για τρίτη φορά απέναντι στον επίσης Νεοδημοκράτη, Κωνσταντίνο Σβόλη (43,31%).

Δήμος Ηρακλείου – 173.993

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός (47,15%) αναδείχθηκε δήμαρχος Ηρακλείου, χωρίς να έχει κομματική υποστήριξη. Στη μάχη δεν συμμετείχε υποψήφιος με άμεση ή έμμεση σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Δήμος Πειραιώς – 163.688

Ο Γιάννης Μώραλης (69,89%) θα συνεχίζει να κάθεται στην καρέκλα του δημάρχου Πειραιώς και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος κέρδισε από τον πρώτο γύρο, υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τον Γιάννη Μώραλη μόνο καθαρόαιμο Νεοδημοκράτη δεν μπορεί να τον πει κάποιος.

Δήμος Λαρισαίων – 162.591

Στη Λάρισα εξελέγη Νεοδημοκράτης δήμαρχος. Ο λόγος για τον Θανάση Μαμάκο (51,14%), ο οποίος κέρδισε από τον πρώτο γύρο την εκλογή του.

Δήμος Βόλου – 144.449

Δήμαρχος εξελέγη ο Αχιλλέας Μπέος (55,02%), στον οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν έδωσε επισήμως το χρίσμα (μετά τις ομοφοβικές δηλώσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη έκανε πως δεν τον ξέρει κιόλας), όμως όλοι γνωρίζουμε ότι του έκλεινε το… μάτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κατέβασε κανέναν αντίπαλο από τις τάξεις της.

Δήμος Περιστερίου – 139.981

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης βγήκε με ποσοστό 77,98% για 6η φορά δήμαρχος Περιστερίου, χωρίς να έχει υποστήριξη από κανένα κόμμα.

Δήμος Ρόδου – 115.490

Στη Ρόδο εξελέγη δήμαρχος ο Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης (57,96%), χωρίς να έχει τη στήριξη κάποιου κόμματος. Απέναντι του μάλιστα βρέθηκε ο Αντώνης Καμπουράκης (42,04%), ο οποίος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Δήμος Ιωαννιτών – 112.486

Νέος δήμαρχος εξελέγη ο Θωμάς Μπέγκας (52,26%), ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία κατέλαβαν την 5η (17,79%), την 6η (11,79%) και την 7η θέση (5,60%) στις εκλογές του πρώτου γύρου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X