Πολιτική

Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης-Ούτε λέξη για την Τουρκία ο Τραμπ

Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης-Ούτε λέξη για την Τουρκία ο Τραμπ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ικανοποιημένος δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου, όπως είπε ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τυχόν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των αεροπλάνων F-35 και ζήτησε την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η οποία όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Τόνισε, όμως, ότι  είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την σπουδαιότητα της Ελλάδος, την γεωγραφική θέση και την ιστορία της. Εχουμε να συζητήσουμε πολλά, τις εξαιρετικές μας σχέσεις. Κάνουμε πολλά μαζί και η Ελλάδα έχει ανακάμψει για τα καλά. Αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Προνόμιο» χαρακτήρισε το ότι βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και η οικονομία αντιδρά θετικά. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως ένα αξιόπιστο εταίρο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το καυτό θέμα των ημερών, την κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν. Υποστήριξε ότι επί μακρόν οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τον Κασέμ Σουλεϊμανι και ότι σχεδίαζε μια μεγάλη επίθεση. Δήλωσε πως θα ήθελε να δει «κάποια στιγμή» τις ΗΠΑ να αποχωρούν από το Ιράκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «τέρας» τον Σουλεϊμανί και ερωτηθείς για το ότι ο Τ. Ερντογάν δεν τον θεωρεί τέτοιον άφησε να εννοηθεί ότι κατανοεί το πώς έχει την εσωτερική κοινή, γνώμη, συμπληρώνοντας ότι του προκαλεί έκπληξη αν είπε κάτι τέτοιο.

Σιωπή για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις και το εάν προτίθεται να μιλήσει στον Τ. Ερντογάν και απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Συζητώ με τον Ερντογάν και πολλές χώρες για το θέμα της Λιβύης. Μιλήσαμε με την Αγκελα Μέρκελ για αυτό το ζήτημα για το τι συμβαίνει εκεί. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία που εμπλέκεται και νομίζω ότι τώρα η κατάσταση δεν είναι καλή. Εχουμε μια πολύ καλή θέση και θα δούμε αν θα βρούμε λύση στο πρόβλημα.

Αμεσα αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε το λόγο και ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια. Ευελπιστούμε στην δική σας υποστήριξη ώστε αυτή η προκλητική συμφωνία να μην ισχύσει. Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα.

Μητσοτάκης: Είμαι ικανοποιημένος

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέφερε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Επιπλέον είπε τα εξής: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X