Πολιτική

Ίσες αποστάσεις και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν

Ίσες αποστάσεις και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μια εβδομάδα έχει περάσει από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε σαν τεράστια επιτυχία και ένα 24ωρο μετά την πρωτοφανή δήλωση Ερντογάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ νίπτει τας χείρας του και κρατά (για άλλη μια φορά) ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία!

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα και η απάντηση ήταν… βρείτε τα!

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Κομισιόν… Πόντιος Πιλάτος

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, πρώτα είπε… ουδέν σχόλιο για τις ακραίες δηλώσεις Ερντογάν κατά του Μητσοτάκη και μετά είχε και δεύτερη αντίδραση αλλά όχι λιγότερο χλιαρή…

Το μεσημέρι της Τρίτης (24.05.2022) κατά τη διάρκεια του briefing, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν αρκέστηκε σε γενικολογίες και ευχολόγια. Η Σπίναν δήλωσε ότι η Κομισιόν προωθεί και ενθαρρύνει την καλή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας και των δύο ηγετών τους, και ελπίζει ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί εμπράκτως, σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή.

Στη δεύτερη αντίδρασή της, το απόγευμα της ίδιας μέρας, είπε ότι «ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η Ντάνα Σπίναντ απαντώντας σε δεύτερο χρόνο ανέφερε: «Δεν σχολιάζουμε σχόλια – εξ ου και η σύντομη αντίδρασή μου στην ερώτηση στην αίθουσα Τύπου. Αλλά γενικότερα για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης, μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) (Μάρτιος και Ιούνιος 2021 συμπεράσματα EUCO), η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση.

Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X