Πολιτική

Καστελόριζο: Σαν σήμερα το… μαύρο διάγγελμα Παπανδρέου που σημάδεψε μια εποχή (video)

Καστελόριζο: Σαν σήμερα το… μαύρο διάγγελμα Παπανδρέου που σημάδεψε μια εποχή (video)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

23 Απριλίου 2010: Η μέρα που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το λιμάνι στο Καστελόριζο, ανακοινώνει την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

Το Καστελόριζο, τα μνημόνια, η κρίση

Η απόφαση βάζει τη χώρα στα μνημόνια και σε μια μεγάλη περιπέτεια λιτότητας και κοινωνικών αναταραχών. Οι μισθοί θα βυθιστούν, η ανεργία θα αυξηθεί, το ίδιο και οι αυτοκτονίες στη χώρα μας. Χιλιάδες ήταν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και πολλοί συνάνθρωποί μας έμειναν άστεγοι.

Ήταν μία πρωτοφανής κρίση που όμοια της δεν έχει ζήσει η Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Λίγο άργότερα το Σύνταγμα θα «πνηγεί» από τις ιαχές των αγανακτησμένων. Το επόμενο διάστημα ακολούθησαν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, πρωθυπουργοί ήλθαν και παρήλθαν, η χώρα υποχρεώθηκε να υπογράψει μεσοπρόθεσμα προγράμματα ενώ ψηφίστηκαν αναρίθμητα αντιλαϊκά νομοσχέδια στην Βουλή.

Τα χρόνια περνούσαν με την τρόικα -που από το 2015 έγινε γνωστή ως «οι θεσμοί»- να επισκέπτεται τη χώρα για να ελέγξει αν τηρούνταν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

Οκτώ χρόνια αργότερα, 21 Αυγούστου 2018, και με φόντο την Ιθάκη αυτή τη φορά, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε πως «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν».

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X