Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη έτοιμη να εκχωρήσει την ΑΟΖ του Καστελόριζου στην Τουρκία!

Η Ντόρα Μπακογιάννη έτοιμη να εκχωρήσει την ΑΟΖ του Καστελόριζου στην Τουρκία!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη επιχείρησε να μας προϊδεάσει για υποχωρήσεις στα Ελληνοτουρκικά. Οι σφοδρές αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της Ν.Δ. στο παρασκήνιο, για την πρωτοφανή προαναγγελία υποχωρήσεων πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, υποχρέωσαν σε μία σχετική αναδίπλωση τον πρωθυπουργό.

Το θέμα, ωστόσο, όχι μόνο δεν μπήκε στο χρονοντούλαπο, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά το επανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη  σε μία συζήτηση παραπολιτικού χαρακτήρα που είχε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, συμβουλεύοντας να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με άλλο μάτι.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, όπως η ίδια η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε πως θα έχουμε απώλειες στην ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά θα κερδίσουμε δικαιώματα σε άλλα νησιά, όπως η Ρόδος ή η Λέρος.

Και αναρωτιέται  κανείς καλόπιστα. Αυτά τα δικαιώματα στη Ρόδο και τη Λέρο είναι της Τουρκίας και μας τα παραχωρεί με αντάλλαγμα την ΑΟΖ στο Καστελόριζο; Οχι βεβαίως. Είναι ελληνικά δικαιώματα.

Και τι σημαίνει η απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου; Σημαίνει παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην Τουρκία. Και ποιος έδωσε το δικαίωμα αυτό στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη; Μήπως ο ελληνικός λαός; Οχι ασφαλώς. Και το 41% που τόσο επικαλούνται ο πρωθυπουργός και υπουργοί του δίνει τέτοια δυνατότητα; Οχι ασφαλώς.

Η Ντόρα Μπακογιάννη που επικαλείται το ανοιχτό μυαλό, θα πρέπει να μας εξηγήσει πόσο ανοιχτό μυαλό απαιτείται για να αποδεχτεί κάποιες παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας και μάλιστα μονομερείς παραχωρήσεις…

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί επιτρέπει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ και την αποτροπή της οποιασδήποτε επαφής της τουρκικής με την λιβυκή ΑΟΖ.

Τέλος να πούμε η προσέγγιση αυτή μπορεί να δώσει απάντηση για την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά με τη συνέντευξη στην εφημερίδα “Καθημερινή”  και μέσω αυτού του Κώστα Καραμανλή.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X