Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω ανασχηματισμό.  Είναι μία από τις ειδήσεις που βγήκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  ο οποίος απάντησε στη Θεσσαλονίκη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Στις πρώτες του απαντήσεις ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό στην παρούσα φάση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συγκρότηση του οργανισμού για τη Θεσσαλία λέγοντας ότι θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για την σύνθεσή του, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό σε θέματα κλιματικής κρίσης ανέφερε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα περάσουν υπό την την «ομπρέλα» της Πολιτικής Προστασία.  

Ακόμη, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του επιτελικού κράτους ενώ ανέφερε ότι είναι «ψέμα ότι ο στρατός άργησε να επέμβει».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι ακόμη μακριά ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την Τουρκία ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Αναφορικά με την ακρίβεια παραδέχτηκε ότι «το σούπερ μάρκετ είναι ακριβό» και χαρακτήρισε «επιδερμικό» τρόπο αντιμετώπισης τα βοηθήματα που δίνει η κυβέρνηση εστιάζοντας σε πιο δόκιμες λύσεις και μόνιμου χαρακτήρα όπως θα είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων και ο έλεγχος της αγοράς για την πάταξη της αισχροκέρδειας. «Δεν είναι εύκολο, χρειάζονται συγκρούσεις και πρόστιμα και είμαι αποφασισμένος αυτή τη μάχη να τη δώσω με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Για την αξιολόγηση των υπουργών σημείωσε ότι «κανείς υπουργός δεν είναι αμετακίνητος». «Όλοι κρίνονται σε δύο επίπεδα την αποτελεσματικότητα και την συμπεριφορά.  Στην αποτελεσματικότητα δίνω χρόνο αλλά στην συμπεριφορά η κρίση μου μπορεί να είναι να είναι στιγμιαία και ακαριαία» είπε.

Σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Προβλέπω σε μια αντιπολίτευση που θα προσβλέπει στην ουσία και όχι στην τοξικότητα».

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης

«Η Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό»

«Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από την απλή αναλογική.»

«Η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί κάποια στιγμή υποχρεωτική στη χώρα.»

«Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν. Κρίνονται σε δύο επίπεδα, την αποτελεσματικότητα και την συμπεριφορά. Στην αποτελεσματικότητα δίνω χρόνο, στην συμπεριφορά η κρίση να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Δέχομαι την κριτική αλλά δώστε μας λίγο χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Όταν διαφωνούμε δεν πρέπει τα πράγματα να οδηγούνται στα άκρα. Η Χάγη είναι ακόμη μακριά. Τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός της συζήτησης. Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση αλλά αυτό περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα».

«Να μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης που εγώ θα εξακολουθώ να υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω κάποια άλλη εναλλακτική»

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

«Κανείς δεν προέβλεψε αυτό που έγινε στη Θεσσαλία»

«Ψέμα ότι ο στρατός άργησε να επέμβει»

«Μετά το καιρικό φαινόμενα δράσαμε συντονισμένα»

«Άμεσα η συγκρότηση του οργανισμού για τη Θεσσαλία»

«Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για τη σύνθεση του»

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη»

«Μεταφέρεται στην Πολιτική Προστασία η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών»

Οι εξαγγελίες, οι μεταρρυθμίσεις και τα μηνύματα

Εμφανώς επηρεασμένη από τη συγκυρία, σε σχετικά χαμηλούς τόνους και με εξαγγελίες περισσότερο διορθωτικού, παρά οραματικού χαρακτήρα, ήταν η ομιλία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία και στον Έβρο μίλησε για «ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο», επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει «χωρίς τα λάθη του παρελθόντος».

Με το σύνθημα «Μεγάλες αλλαγές τώρα» να δεσπόζει στις γιγαντοοθόνες του Βελλίδειου, η βασική είδηση στο οικονομικό πεδίο ήταν το ξεπάγωμα των 3ετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο. Όλες πάντως οι οικονομικές εξαγγελίες, λιγότερο ή περισσότερο αναμενόμενες, συνοδεύτηκαν από την διαβεβαίωση, προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ότι δεν θα τεθεί «ποτέ σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα».

Με εμφανή την προσπάθεια μετριασμού των πιέσεων που η κυβέρνηση δέχεται λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων και αστοχιών του καλοκαιριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X