Πολιτική

Ράπισμα ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση για τους προστατευόμενους μάρτυρες: Να προστατευθούν από αντίποινα

Ράπισμα ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση για τους προστατευόμενους μάρτυρες: Να προστατευθούν από αντίποινα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρότατο το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ. Κάνοντας αναφορά (αλλά όχι ονομαστικά) στο σκάνδαλο Novartis, o ΟΟΣΑ ζητά από την κυβέρνηση αποτελεσματική προστασία από αντίποινα σε όσους καταγγέλλουν δωροδοκία αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών!

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει στην έκθεσή του πως «ανησυχεί σοβαρά για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του αδικήματος της ξένης δωροδοκίας από την Ελλάδα» και πως οι διαδικασίες «απαιτούν επείγουσα βελτίωση». Σημειώνεται ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο είχε ξεσπάσει καυγάς για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, η οποία τελικά μπήκε στον πάγο.

Ο Οργανισμός καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή νέας νομοθεσίας που θα παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα σε όσους καταγγέλλουν δωροδοκία αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών.

«Πρόσφατες αναφορές για φερόμενα αντίποινα κατά των πληροφοριοδοτών στην υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας (σ.σ. Novartis) και απόπειρες αποκάλυψης ταυτότητας, έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην αντίληψη των πληροφοριοδοτών και έχουν ένα επιπλέον αποτρεπτικό αποτέλεσμα σε όσους θα μπορούσαν δυνητικά να αναφέρουν καταγγελίες για διαφθορά και δωροδοκία αλλοδαπών» σημειώνεται μεταξύ άλλων».

Συνεχίζοντας την αναφορά στο σκάνδαλο Novartis, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι «υπάλληλοι ελληνικής θυγατρικής φαρμακευτικής εταιρείας που εδρεύει σε άλλο κράτος φέρεται να δωροδοκούσε πολλούς δημόσιους λειτουργούς και ιδιώτες γιατρούς στην Ελλάδα προκειμένου να αυξηθεί η πώληση των φαρμακευτικών προϊόντων».

Επίσης τονίζεται ότι «οι καταγγελίες προέκυψαν μετά από αναφορές δύο προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ οι οποίοι προμήθευσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ με έγγραφα που αποκάλυψαν το σχέδιο», ενώ παράλληλα αναφέρονται και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις ΗΠΑ των 340 εκατ. δολαρίων για δωροδοκίες στη χώρα μας.

Όλη η έκθεση του ΟΟΣΑ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X