Οικονομία

Μητσοτάκης στο Πεκίνο: Κινεζικές επενδύσεις -Τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ελλάδα -Από Κίνα μέσω Κοπελούζου

Μητσοτάκης στο Πεκίνο: Κινεζικές επενδύσεις -Τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ελλάδα -Από Κίνα μέσω Κοπελούζου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητσοτάκης: Με ξενάγηση στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κίνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Σε αυτό το πλαίσιο επρόκειτο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να βρεθεί στη Σαγκάη για, τη μεγάλη εμπορική Εκθεση CIIE (China International Import Expo), όπου υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενώ, χθες, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είχε συνάντηση με τη Διοίκηση της εταιρείας «Yutong International Holding», η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα υπογράψει τη Διμερή Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας, η οποία είναι συνεπής με την Οριζόντια Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ – Κίνας και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αεροπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου θα παραστεί στην επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Qiang, ενόψει της 6ης Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης: «China International Import Expo».

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ελλάδα – Από Κίνα μέσω Κοπελούζου

Τη κινεζική εταιρεία YUTONG BUS, εκπροσωπεί ο όμιλος Κοπελούζος, στην  Ελλάδα.

Η εταιρεία είναι ανάδοχος, με προσφερόμενη τιμή στα 440.720 €, πλέον ΦΠΑ, για κάθε λεωφορείο, με τη συνολική προσφορά να φτάνει τα 110,8 εκατ. €, συμπεριλαμβανομένων και 7 φορτιστών.

Ενώ ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα, σήμερα θα έχει τις εξής συναντήσεις: στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Qiang, με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhao Leji, και τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές και τουριστικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Θέση της Ελλάδας είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς. Το ταξίδι στην Κίνα μπορεί να ιδωθεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που άρχισε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με την επίσημη επίσκεψη εδώ του Ινδού πρωθυπουργού και αναμένεται να συνεχιστεί με τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Νότια Κορέα – πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να μεταβεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σεούλ το χειμώνα.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X