Θέμα

Μπρα ντε φερ δημοσκοπήσεων για μέτρα, οικονομία και πρόθεση ψήφου

Μπρα ντε φερ δημοσκοπήσεων για μέτρα, οικονομία και πρόθεση ψήφου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δυο δημοσκοπήσεις είδαν σήμερα (12.05.2022) το φως της δημοσιότητας. Δυο έρευνες που δείχνουν να έγιναν σε… διαφορετικές χώρες. Η μια, της RealPolls για την εφημερίδα «Δημοκρατία», έδειξε δημοσκοπική πτώση της Νέας Δημοκρατίας κατά 1,5 μονάδα. Η δεύτερη, της Pulse για τον ΣΚΑΙ, έδειξε άνοδο 0,5% τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταξύ τους διαφορά στο 8,5% (με αναγωγή).

Στην πρώτη δημοσκόπηση, το 55% των πολιτών κρίνει μη ικανοποιητικά τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός για τους λογαριασμούς ρεύματος. Η δεύτερη δείχνει ότι το 51% των πολιτών λέει ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με ένα 40% εξ αυτών να ζητά περισσότερα. Το δε 41% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι λάθος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για τον ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%.

Στη δε πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, όλοι… κερδίζουν! Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ από 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, τον Μάρτιο, το ΠΑΣΟΚ επίσης!

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 55% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 32%.

Το 2023 θέλει να γίνουν εκλογές το 46% των ερωτηθέντων, μέσα στο ’22 προτιμά το 41%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 9 έως 11 Μαΐου σε δείγμα 1.206 πολιτών.

Τα μέτρα

Για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ακρίβεια που σαρώνει εδώ και μήνες, το 51% των ερωτηθέντων κρίνει ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί, πάντως, ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα.

Το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα μέτρα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.

Αρνητικό είναι το κλίμα για την οικονομία, καθώς το 55% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «μάλλον απαισιόδοξα» (31%) και «σίγουρα απαισιόδοξα» (24%) την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. «Σίγουρα αισιόδοξα» και «μάλλον αισιόδοξα» βλέπει την πορεία της ελληνικής οικονομία το 36%.

Η δημοσκόπηση της RealPolls

Νωρίτερα, από τη δημοσκόπηση της RealPolls για την εφημερίδα «Δημοκρατία» είχαν προκύψει εντελώς… διαφορετικά ευρήματα!

Το 55,6% των πολιτών θεωρεί πως τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά και μόνο το 17,6% τα θεωρεί ικανοποιητικά. Ένα ποσοστό 22,1% τα κρίνει ικανοποιητικά, αλλά θεωρεί πως ελήφθησαν καθυστερημένα.

Ένα επιπλέον στοιχείο που φανερώνει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τα μέτρα για το ρεύμα είναι η αποδοχή από το 72,9% της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία καταψηφίστηκε από τη Ν.Δ.) να μην πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί δικαστικά.

Επίσης, η ΝΔ, παρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας χάνει 1,5% και από το 29% υποχωρεί στο 27,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 22,6% από το 24,4% και φαίνεται να πληρώνει εκτός των άλλων την εικόνα διχασμού που παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριό του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X