Αναλύσεις

ΝΔ: Ποιοι αντάρτες απειλούν το μητσοτακικό όραμα

ΝΔ: Ποιοι αντάρτες απειλούν το μητσοτακικό όραμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΝΔ: Η παντοδυναμία Μητσοτάκη περνάει και μέσα από τις επερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός – και οι στενοί του συνεργάτες – επιθυμούν να διατηρηθεί το μπλε χρώμα στο χάρτη, ήτοι να επιτευχθεί – όπως λένε – το «13 στα 13» στις Περιφέρειες.

Ο στόχος αυτός δεν αφορά μόνο το παραταξιακό – πρωθυπουργικό γόητρο, αλλά εμπεριέχει βαθύτερα κίνητρα. Τα κοινοτικά κονδύλια (Ταμείο Ανάκαμψης – ΕΣΠΑ) που θα απορροφηθούν από το πεδίο της Αυτοδιοίκησης, αναβαθμίζουν τον ρόλο τον Περιφερειακών και δημοτικών αρχόντων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τα χρίσματα σε έμπιστα πρόσωπα που θα «τρέξουν» τα μεγάλα έργα, υπό την εποπτεία του Μαξίμου.

Τα γαλάζια χρίσματα «στους έμπιστους» του Μητσοτάκη

Οι υποψήφιοι της Ν.Δ., άλλωστε, στις Περιφέρειες δεν προέκυψαν μέσα από τις επίπονες διαδικασίες των συλλογικών οργάνων –όπως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά αποτέλεσαν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θέλουμε να δώσουμε κομματικό χρώμα στις εκλογές για Περιφερειάρχη» είχε πει, χωρίς περιστροφές, προ ημερών ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο.

Ωστόσο, πρώην βουλευτές, αιρετοί και πολιτευτές της παράταξης, απειλούν να τορπιλίσουν το μητσοτακικό όραμα για την απόλυτη επικράτηση στον περιφερειακό χάρτη. Κάποιοι, μάλιστα, από τους υποψηφίους από αποσχίστηκαν από το μπλε στρατόπεδο, ασκούν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και έχουν στήσει τους δικούς τους μηχανισμούς.

Τα αντάρτικα

Οι βασικές εστίες ανησυχίας του επιτελικού συστήματος είναι οι εξής:

Απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, κατεβαίνει ο πρώην βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ. Γιώργος Αμανατίδης που διαγράφηκε, πρόσφατα, από το κόμμα για αυτή την απόφαση του.

Η Ρόδη Κράτσα, έχει να αντιμετωπίσει τον προερχόμενο από τη ΝΔ, πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή στα Ιόνια Νησιά.

Στην Στερεά Ελλάδα ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έχει εκ δεξιών τον πρώην βουλευτή της ΝΔ και των ΑΝΕΛ στην Εύβοια, Κώστα Μαρκόπουλο.

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο Χριστόδουλος Τοψίδης που είχε ηττηθεί «στο νήμα» το 2019, προέρχεται επίσης από τη ΝΔ.

Ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Αλκιβιάδης Στεφανής καλείται να εκτοπίσει τον νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρης που προέρχεται από τη Ν.Δ.

Οι διαφωνίες Μαξίμου – Πατούλη

Για τη Ν.Δ. οι πονοκέφαλοι θα ήταν ισχυρότεροι, αν οι Γιώργος Πατούλης και Παναγιώτης Νίκας διεκδικούσαν την ανανέωση της θητείας τους – στις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου – μετά τα αδειάσματα που υπέστησαν.

Το γνωστό ζεϊμπέκικο του κ. Πατούλη – ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές – αποτέλεσε το πάτημα για τον Κ. Μητσοτάκη ώστε να αφαιρέσει, στον απερχόμενο Περιφερειάρχη, το χρίσμα και να το δώσει στον «αξιόπιστο» Νίκο Χαρδαλιά. Ο Χαρδαλιάς, διατήρησε, ωστόσο την πρωθυπουργική στήριξη για τη μάχη της Περιφέρειας, όταν φωτογραφήθηκε με τους απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες, κατά την επιθεώρηση του σε στρατόπεδο.

Η στήριξη σε Πτωχό

Την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη του στην Αίγυπτο, έσπευσε στο Δημαρχείο Μεσσήνης, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Πτωχός φέρεται να επιβλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά (υπήρχαν στενοί συνεργάτες στην κυβερνητική περίοδο 2012 – 2014) σε βάρος του Παναγιώτη Νίκα, που είχε εκλεγεί το 2019, με τη στήριξη της Ν.Δ. Ο απερχόμενος ωστόσο περιφερειάρχης – σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ – είχε αναπτύξει διάθεση αυτονόμησης από τις οδηγίες του Μαξίμου, ενώ έχει και κακές σχέσεις με το σύστημα Σαμαρά.

Οι κακές γλώσσες, πάντως, θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε στις αξιώσεις του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να εξασφαλίσει την σιωπή του, μετά τις υποχωρήσεις που προανήγγειλε από την αφετηρία της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης.

Πηγή:tvxs.gr/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X