Πολιτική

ΝΔ -Τροπολογία για τους μετανάστες σήμερα στη Βουλή: Τριβές, κομματική πειθαρχία, ο Σαμαράς και οι «αιφνιδιασμένοι» βουλευτές

ΝΔ -Τροπολογία για τους μετανάστες σήμερα στη Βουλή: Τριβές, κομματική πειθαρχία, ο Σαμαράς και οι «αιφνιδιασμένοι» βουλευτές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία για τους μετανάστες: Ψηφίζεται σήμερα, με ιστορική πλειοψηφία, η τροπολογία για τους μετανάστες.

Δεν υπάρχει θέμα ελληνοποιήσεων ή νομιμοποιήσεων, επανέλαβε χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης, , Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας.

Σήμερα θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί της τροπολογίας που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια. Η τροπολογία προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ μετά τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά. Υπέρ της τροπολογίας έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, εξαιρώντας ωστόσο τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχει θέμα ελληνοποιήσεων ή νομιμοποιήσεων, επανέλαβε χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης, , Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας.

Στο παρασκήνιο, όσο και αν οι βουλευτές που αντιδρούν στην τροπολογία δηλώνουν ότι «αιφνιδιάστηκαν» από το γεγονός ότι η τροπολογία ήρθε ξαφνικά, αιφνιδιασμένο ήταν και το Μαξίμου από την Παρασκευή το βράδυ μετά την ανακοίνωση του κ. Σαμαρά που ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας. Η πρώτη αντίδραση που ήρθε από τον Άδωνι Γεωργιάδη – κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ήταν μεν σαφής, «αδειάζοντας» τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά παράλληλα ήταν και σχετικά χαμηλών τόνων, καθώς κινείτο και πάλι στη γνωστή λογική πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην άποψή του.

Ο μεγαλύτερος «αιφνιδιασμός» όμως ήρθε το Σάββατο, όταν ο κ. Σαμαράς επανήλθε μέσω συνεργατών του «αδειάζοντας» ευθέως την κυβέρνηση για παλαιές δηλώσεις του κ. Μαρινάκη που έλεγε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής. Η απάντηση από το Μαξίμου ήταν κοφτή, μόλις 30 λέξεις: «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή». Το αυστηρό ύφος αποκάλυπτε πλέον την ενόχληση του Μαξίμου, παρότι στόχος ήταν το θέμα να κλείσει και να μην υπάρξει συνέχεια.

«Δεν πρόκειται για ελληνοποίηση ή νομιμοποίηση μεταναστών»

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην τροπολογία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ρύθμιση «βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια». Όπως τόνισε, «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Τρίτη διαφοροποίηση

Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», είναι τι επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς με την τριπλή διαφοροποίησή του τον τελευταίο μήνα σε συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές: τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τροπολογία για το μεταναστευτικό.

Η άποψη πως η κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει «ρήγματα» στα δεξιά δεν βρίσκει σύμφωνο το Μαξίμου, που απαντά στις συγκεκριμένες θεωρίες με τον «φράχτη στον Έβρο, την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων», που αποτελούν «έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης σε όσους έχουν τέτοιες αμφιβολίες».

Σύμφωνα με πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να εκφράσει ανησυχίες οι οποίες ήδη καλύπτονται από την κυβερνητική πολιτική που «είναι αμφίπλευρη και εκφράζει τόσο το σύγχρονο Κέντρο όσο και την παραδοσιακή Δεξιά».

Το βέβαιο είναι πάντως, ότι ο πρώην πρωθυπουργός, όπως διαμηνύουν πηγές του περιβάλλοντός του θα προσέλθει σήμερα στη Βουλή και θα καταψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση για τους μετανάστες, της οποίας άλλωστε ζήτησε από την πρώτη στιγμή την απόσυρση.

Οι ενστάσεις που διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς δεν περιορίζονται μόνο στην ουσία της τροπολογίας, οι ρυθμίσεις της οποίας οδηγούν-σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό- σε νομιμοποιήσεις και ελληνοποιήσεις, αλλά και στην ώρα που έρχεται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, το ερώτημα που θέτει ο πρώην πρωθυπουργός είναι γιατί υπήρξε τέτοια βιασύνη, με αποτέλεσμα, όπως λέει σε συνομιλητές του να επισκιαστεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με τα θετικά επιτεύγματα της οικονομίας, και να γίνει “πρώτη είδηση” η επίμαχη τροπολογία.

Αιφνιδιάστηκαν

Βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι αιφνιδιάστηκαν με την εν λόγω τροπολογία. Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη η ΝΔ έχει ακολουθήσει μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχει δικαιωθεί και η τροπολογία της κυβέρνησης συνιστά «μια έκπτωση από την πολιτική μας».

Στην ίδια λογική ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «εγώ αυτό το αντιμετωπίζω σαν μια κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής» καταλήγοντας με την αιχμή ότι οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ.

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης επέκρινε και ο άλλος βουλευτής Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. «Για μια ακόμη φορά δεν έγινε σωστός χειρισμός. Πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι του Μαξίμου ότι πρέπει να σέβονται την ΚΟ». Ενστάσεις για την τροπολογία έχει και ο Κώστας Καραγκούνης που ζήτησε αλλαγές στο άρθρο 4, ενώ στο παρασκήνιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», αρνητικοί είναι και οι Αν. Κατσανιώτης, Χαρ. Αθανασίου και Μιλ. Χρυσομάλλης.

Η διάθεση του Μαξίμου πάντως να πέσουν οι τόνοι αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην τοποθέτηση του Ακη Σκέρτσου, ο οποίος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμό στην υπόθεση. «Τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση για τον σκοπό της ρύθμισης αυτής», είπε, δηλώνοντας παράλληλα πως σέβεται και αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X