Επιλογές

Novartis: Πολιτική «σφαγή» Πολάκη – Βορίδη στα… κανάλια!

Novartis: Πολιτική «σφαγή» Πολάκη – Βορίδη στα… κανάλια!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκτραχύνεται η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό με τις εξελίξεις γύρω από την προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis να είναι καταιγιστικές!

Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα…

Πολάκης – Βορίδης “σφάχτηκαν”… διακαναλικά για την Novartis

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε «πολιτικό τσαμπουκά» την κίνηση αυτή και υποστήριξε ότι η απόφαση για την εξαίρεση τους είναι για να «κρύψουν τις πομπές τους». Ο κ. Πολάκης επέμεινε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με την παρουσία τους στην Προανακριτική. Είπε ακόμα ότι την Πέμπτη που θα συνεδριάσει η Προανακριτική θα είναι παρόντες κι ας «τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει». Όπως είπε τότε θα «έχουμε γυρίσει σε εποχές χούντας». Τέλος ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι κατήγορος κι όχι κατηγορούμενος στην υπόθεση Novartis.

Ο Βορίδης… απάντησε μέσω ΣΚΑΪ!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», σήκωσε το γάντι και χαρακτήρισε «χρυσαυγίτικη» την συμπεριφορά των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου. «Οι τελευταίοι που έκαναν αυτά ήταν οι χρυσαυγίτες και νομίζαμε ότι τελειώσαμε», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Μάλιστα περιέγραψε το τι θα συμβεί σε περίπτωση που αρνηθούν να εγκαταλείψουν την αίθουσα όπου θα συνεδριάζει η επιτροπή.

«Από την στιγμή που δεν είναι μέλη της επιτροπής, είναι τρίτοι βουλευτές. Υπάρχουν μέτρα που προβλέπει ο κανονισμός. Το πρώτο είναι ότι εγείρεται ο Πρόεδρος και του κάνει παρατήρηση. Στην συνέχεια επαπειλείται ποινή. Στην συνέχεια στο τέλος του ζητούν την απομάκρυνση. Αν δεν απομακρυνθεί καλείται η φρουρά να τον απομακρύνει».

Γεροβασίλη: «Δικτατορία της πλειοψηφίας» λέει για την Novartis

Σκληρή κριτική στην απόφαση της προανακριτικής επιτροπής με προτροπή του ΚΙΝΑΛ και τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, για την εξαίρεση των Πολάκη-Τζανακόπουλου έκανε η Όλγα Γεροβασίλη.

Προανακριτική: Ο Τασούλας δίνει τρεις μέρες διορία στον Τσίπρα για να αλλάξει Πολάκη – Τζανακόπουλο

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «η πλειοψηφία δεν δημιουργεί νέο νομικό πλαίσιο. Δεν είναι το ίδιο με το 2010. Είναι μια ακροβασία εκ μέρους της ΝΔ. Εκείνη ήταν εξεταστική επιτροπή, όχι προανακριτική. Είναι διαφορετικές οι διαδικασίες και τότε έγινε εθελούσια τελικά αποχώρηση των μελών. Οι διαδικασίες εδώ είναι συγκεκριμένες. Ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι ο πρόεδρος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας αποφασίζει για τα μέλη της προανακριτικής και δεν έχει δικαίωμα η επιτροπή να τα εξαιρέσει.

Το ΚΙΝΑΛ κατά την άποψή μου ήρθε σε συμφωνία με μερίδα της ΝΔ για αυτό το αίτημα. Διότι βλέπουμε όλον αυτόν τον καιρό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ισορροπίες. Χθες η προανακριτική επιτροπή ξεπέρασε τις αρμοδιότητές της. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ορθού κοινοβολευτισμού και διαδικασιών…».

«Αυτήν την απόφαση τη χαρακτηρίσαμε πραξικοπηματική. Όταν δεν μας βολεύει δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις», πρόσθεσε.

Καραγκούνης για Προανακριτική Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε κακόπιστα και παρελκυστικά

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κώστας Καραγκούνης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ανέφερε πως «από τη στιγμή που καταθέσαμε τον κατάλογο των μαρτύρων και περιλαμβάνονται αυτοί οι δύο, οι οποίοι είναι μέσα στη δικογραφία και αναφέρονται στις μηνύσεις των Σαμαρά – Βενιζέλου, οφείλουμε και οφείλουν και οι ίδιοι να αυτοεξαιρεθούν, διότι δεν μπορούν να είναι ελεγκτές και ελεγχόμενοι. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ακυρότητες και αν η υπόθεση πάει τελικά στο ειδικό δικαστήριο μπορεί να μπουν και ζητήματα παραγραφής».

«Το θέμα έχει λυθεί σε εξεταστική το 2010 και εξαιρέθηκαν. Αυτό είπε η επιτροπή, αυτό είπε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το αποδέχθηκε. Η διαδικασία τότε που είχε υπερθεματίσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σύννομη και δημοκρατική και τώρα είναι παράνομη και χουντική; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε τι είχε γίνει το 2010, ήξερε τι είχε γίνει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την εξαίρεση των Γεωργιάδη – Βορίδη, ήξερε και τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου και έδρασαν κακόπιστα και παρελκυστικά, δηλώνοντας αυτούς τους δύο βουλευτές ως μέλη. Αν δρούσαμε διαφορετικά, θα δημιουργούσαμε αθεράπευτα ζητήματα ακυρότητας», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κεγκέρογλου για προανακριτική Novartis: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται

«Είναι νομικοί και ουσιαστικοί οι λόγοι», τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε:

Πολάκης: «Ας τολμήσουν να μας φέρουν τη φρουρά»!

«Μάρτυρας και εισαγγελέας δεν πάνε μαζί. Έχουμε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει γνωμοδότηση και νομολογία. Από το 2010 υπάρχει νομολογία με βάση το επιστημονικό συμβούλιο. Έγινε στην επιτροπή για το Βατοπέδι, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει τότε την αίτηση της ΝΔ και η μόνη διαφορά είναι ότι τότε οι δύο είπαν βεβαίως, θα κάνουμε αίτημα αυτοεξαίρεσης. Εδώ δεν έχουμε άλλες δηλώσεις».

Για το αν οι Πολάκης- Τζανακόπουλος εμφανιστούν στην επιτροπή παρά την απόφαση εξαίρεσής τους, ο κ. Κεγκέρογλου είπε: «Αυτά δεν γίνονται. Αν έρθει ένας να τους βγάλει έξω, θα καταφέρει να το κάνει. Τι μου λέτε; Αν έχει τη δύναμη των χεριών του να παραβιάσει αυτά που λένε οι κανόνες; Αυτά θα τα δει ο πρόεδρος. Αν είναι αυτό το πρότυπό τους, δεν έχουμε να περιμένουν τίποτα άλλο. Η ασέβεια στη δημοκρατία, την οποία την είδαμε 4,5 χρόνια, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιπτώσεις, είτε ανεξάρτητων αρχών είτε της Δικαιοσύνης, μπορεί να είναι μια επιδίωξή τους. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται από χεροδύναμους. Δεν μπορεί να ισχύσει το δίκαιο του χεροδύναμου. Ξύλο θα παίξουμε; Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες από το προεδρείο για να διασφαλίσει τη λειτουργεία της επιτροπής».

Καραθανασόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουμε

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΚΚΕ από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis έθεσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

«Παρότι υπάρχει μια νομική βασιμότητα στις αιτιάσεις που έγιναν και από τη ΝΔ και από το ΚΙΝΑΛ, υπάρχει μια τεράστια αντίφαση, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του άρθρου 86, όπου λέει ότι μια επιτροπή της Βουλής, ένα πολιτικό σώμα, αναλαμβάνει και ανακριτικές αρμοδιότητες. Εμείς στην πρόσφατη αναθεώρηση που ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ζητήσει να απαλειφθεί τελείως αυτό το άρθρο, να καταργηθεί, γιατί δεν θέλαμε η Βουλή να παίζει έναν τέτοιο ρόλο. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν αυτήν την πρόταση του ΚΚΕ.

Είναι υποκριτικό. Θέλουν να παίζουν, να οξύνουν την αντιπαράθεση, να οδηγούν σε εκφυλιστικές διαδικασίες. Είναι ένα πολιτικό όργανο που του λείπει το τεκμήριο της αμεροληψίας, οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι σε γνώση της δικογραφίας, είναι σε γνώση των πρακτικών της επιτροπής. Άρα το να ζητάς την εξαίρεση κάποιου που έχει πρόσβαση στα υλικά, είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Για τον χαρακτηρισμό περί «πραξικοπήματος»: «Εμείς δεν μπαίνουμε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Δεν πυροδοτούμε επιπλέον τις καταστάσεις».

Για το αν έχει σκοπό να αποχωρήσει από την επιτροπή, τόνισε πως «θα εκτιμήσουμε τη στάση μας. Αναγκαστικά μένει ανοιχτό αυτό το ζήτημα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X