Πολιτική

Ο Μητσοτάκης βάζει στο “ψυγείο” του υπουργό Αμυνας Παναγιωτόπουλο

Ο Μητσοτάκης βάζει στο “ψυγείο” του υπουργό Αμυνας Παναγιωτόπουλο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου με την ηγεσία του στρατού και χωρίς την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, προκάλεσε μεγάλες απορίες και ερωτηματικά. Ιδίως από τη στιγμή που το Ορουτς Ρέις οργώνει το Αιγαίο και οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή.

Πολλά ειπώθηκαν, πολλές εικασίες έγιναν και πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της Ιωάννας Ηλιάδη στον ιστότοπο armyvoice.gr

Κοινό μυστικό πλέον είναι ότι κάτι συμβαίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όπως φαίνεται έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των τοίχων στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Η μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς την παρουσία του αρμόδιου υπουργού εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι ενδεικτική του κλίματος.

Και μπορεί ορισμένοι να προσπαθούν να το δικαιολογήσουν αναφέροντας ότι και στο παρελθόν ορισμένοι πρωθυπουργοί συναντούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ουδέποτε τέτοιες συναντήσεις δεν έγιναν σε κρίσεις όπως η σημερινή.

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος τοποθέτησε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στα 6 μίλια, υποστήριξε ότι «o πρωθυπουργός θέλει να έχει γνώση σε κάθε λεπτομέρεια. Εάν πρόκειται να πάρει μεγάλες αποφάσεις, θέλει να γνωρίζει όλα τα τεχνικά δεδομένα».

Προφανώς ανάλογες «ανησυχίες» δεν είχε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο όπου γινόταν υβριδική επίθεση κατά της Ελλάδας. Οι όποιες «ανησυχίες» και απορίες του προέκυψαν προφανώς με την εμφάνιση του Oruc Reis.

Και βέβαια είναι απορίας άξιον γιατί δεν θέλησε να μοιραστεί αυτές τις εξηγήσεις που έλαβε από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό.

«Διοικητήριο» εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στο Μαξίμου

Μήπως τελικά μετά το ΥΠΕΞ το Μαξίμου επιφυλάσσει ρόλο «γλάστρας» και για το υπουργείο άμυνας;

Όλα δείχνουν ότι ήδη από τον περασμένο Αύγουστο δημιουργήθηκε στο Μαξίμου ένα «διοικητήριο» για την εξωτερική πολιτική (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Armyvoice.gr ΕΔΩ) με το γραφείο του πρωθυπουργού να κινεί τα νήματα επιδεικνύοντας συγκεντρωτισμό.

Το αντικείμενο της εξωτερικής πολιτικής, ως λέγεται, χειρίζεται αποκλειστικά το μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο, ωστόσο, δέχεται τα πυρά του -φίλα προσκείμενου σε εσωκομματικές, Νεοδημοκρατικές τάσεις- Τύπου, που κατηγορεί τον Κ.Μητσοτάκη ότι έχει συγκεντρώσει γύρω του όλους τους “σημιτικούς”.

Ανάλογη είναι και η κίνηση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την απ’ ευθείας επαφή του πρωθυπουργού με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς την παρουσία του αρμόδιου υπουργού.

Το Μαξίμου και ο Α/ΓΕΕΘΑ

Το ενδιαφέρον σε αυτό βέβαια είναι η προσωπική σχέση που έχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον πρωθυπουργό, η οποία μάλλον πλέον δείχνει να είναι πιο σημαντική από αυτήν που έχει με τον υπουργό εθνικής άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως γράφει ο Δήμος Βερύκιος, «στην σχέση πρωθυπουργού – υπουργού Άμυνας σε περιόδους παρατεταμένων Κρίσεων -όπως αυτή που διανύουμε από τον περασμένο Ιούλιο- ΠΑΝΤΑ υπεισέρχεται και ένα τρίτο πρόσωπο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος εκτός από την επιχειρησιακή ευθύνη αναλαμβάνει ρόλο «καθηγητή», «συμβούλου», «ψυχοθεραπευτή» του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Μάλιστα ο Δήμος Βερύκιος με την γνωστή πένα του, φροντίζει να στείλει και μηνύματα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις γράφοντας:

«Ο Φλώρος, ως στρατηγός, προετοιμάζει την χώρα για πόλεμο και θέλει «εδώ και τώρα» όπλα που να δουλεύουν…

Για παράδειγμα εξοργίζεται και ενημερώνει το Μαξίμου για τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που θέτουν οι τυφλοπόντικες γραφειοκράτες (υπάλληλοι συμφερόντων ) ως προς τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale… Ενημερώνει λεπτομερώς το Μαξίμου για τα καθημερινά προβλήματα που καλείται να ξεπεράσει με την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών…

Ίσως να ενημερώνει και για αλλά «θεματάκια» πιο “hot” που ενδεχομένως να εκθέτουν συνεργάτες υπουργών…».

Η συμβολική απάντηση του ΥΕΘΑ

Για τα τελευταία ειδικά, τα περί συνεργατών του υπουργού, οι ψίθυροι στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ έγιναν εντονότεροι ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φωτογραφιών από τη συμμετοχή του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στην φθινοπωρινή σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ.

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ο υπουργός να συνομιλεί με τους ομολόγους του και στο πλευρό του να έχει τον διευθυντή του γραφείου του Θανάση Βάλαρη και τον διευθυντή ενημέρωσης Μάνο Πιτσιδιανάκη, κάτι που συζητήθηκε ευρέως.

Ήταν άραγε απάντηση στον πρωθυπουργό για τα άτομα που εμπιστεύεται ο υπουργός;

Υπόγειες διαδρομές με τον Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση

Πάντως στο όλο σκηνικό, υπάρχει και κάτι που δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρήκε αμέριστη υποστήριξη από το κόμμα Βελόπουλου, την Ελληνική Λύση. Το κόμμα έβγαλε ανακοίνωση για το άδειασμα του πρωθυπουργού στον υπουργό Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζοντάς το «αδιανόητη και επικίνδυνη ενέργεια».

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου, απουσία του αρμοδίου υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου, συνιστά αδιανόητη και επικίνδυνη ενέργεια.

Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να εκθέτει με αυτόν τον τρόπο τον υπουργό του ειδικά αυτές τις κρίσιμες για το Έθνος στιγμές;».

Δεν είναι όμως η μοναδική κίνηση αβροφροσύνης από την Ελληνική Λύση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ημέρες.

Το κόμμα απέσυρε από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο «ενοχλητικές» ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο βουλευτής Απόστολος Αβδελάς, με σκοπό να ελέγξει τον υπουργό που διατηρεί συνδικαλιστές στο γραφείο του, ενώ έχει δηλώσει ο ίδιος ότι δεν προβλέπεται από κανένα νόμο και είχε υποσχεθεί πέρυσι ότι θα τους απομακρύνει.

Λέγεται ότι όταν περιήλθε σε γνώση του Κυριάκου Βελόπουλου ότι έγινε τέτοια ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ, απαίτησε την απόσυρσή της, κάτι που έγινε άμεσα. Το γεγονός ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές στήριξης του ΥΕΘΑ από την Ελληνική Λύση.

Αλλά και από την πλευρά του ΥΕΘΑ υπήρξε ανάλογη κίνηση. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η  ΠΟΜΕΝΣ, 12 στελέχη της οποίας υπηρετούν ως συνδικαλιστές στο γραφείο Παναγιωτόπουλου έβγαλε ανακοίνωση επιχειρώντας να διασκεδάσει της εντυπώσεις και υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση έγινε επειδή ο βουλευτής ήταν λάθος πληροφορημένος.

« Η ΠΟΜΕΝΣ εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή της για το θράσος και την εμπάθεια ορισμένων, οι οποίοι έφτασαν μέχρι του σημείου να παραπλανούν και να εκθέτουν Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, παρασύροντάς τους στην υποβολή άστοχων ερωτήσεων που εδράζονται επί εσφαλμένης βάσης.

Ευτυχώς, έγινε ως φαίνεται άμεσα αντιληπτή και κατανοητή η πραγματικότητα, προς τούτο και οι εν λόγω ερωτήσεις αποσύρθηκαν άμεσα», λέει η ΠΟΜΕΝΣ.

Η πραγματικότητα όντως έγινε αντιληπτή και κατανοητή από όλο και περισσότερο κόσμο. Και η στήριξη που παρέχεται στον ΥΕΘΑ σ ετούτη κρίσιμη στιγμή από το κόμμα Βελόπουλου επίσης.

Τα ερωτήματα παραμένουν

Για την ιστορία, παραθέτουμε τα ερωτήματα που είχε θέσει ο Απόστολος Αβδελάς στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

1. Αφού ισχυριστήκατε, ένα σχεδόν χρόνο πριν ότι, ουσιαστικά, βρήκατε τους
στρατιωτικούς συνδικαλιστές στο γραφείο σας και κατηγορήσατε μάλιστα τους
προκατόχους σας για το ότι δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξουν το σχετικό καθεστώς, εσείς,
αλήθεια, τόσους μήνες τώρα, τι έχετε κάνει επ΄ αυτού; Δεν είναι οξύμωρο ότι, μετά από
τόσους μήνες και παρά τις ανωτέρω ξεκάθαρες δηλώσεις σας, οι εν λόγω συνδικαλιστές
υπηρετούν ακόμη στο γραφείο σας;

2. Το γεγονός ότι στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό οι εν λόγω χώροι, όταν δεν
προβλέπεται κάτι τέτοιο, μήπως οφείλεται σε εκδουλεύσεις ξένες προς το αντικείμενο του
στρατιωτικού συνδικαλισμού; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας ονοματίσετε τις εν λόγω; Αν
όχι, αλλάξατε γνώμη ή κάποιοι άλλοι σας επιβάλουν την παρουσία των στρατιωτικών
συνδικαλιστών, παρά τη θέλησή σας;

3. Ισχύει ότι ο αριθμός των εν λόγω στρατιωτικών στο γραφείο σας είναι δεκατέσσερεις(14), εκ των οποίων δώδεκα (12) είναι στελέχη από την Ομοσπονδία ΠΟΜΕΝΣ και δύο (2)
από αυτή της ΠΟΕΣ; Αν ναι, πόσο δημοκρατική θεωρείτε ότι είναι αυτή η αναλογία;
Υπάρχει, μήπως, κάποια εύνοια προς την μία Ομοσπονδία ή εμπάθεια προς την άλλη,
από το Υπουργείο και προσωπικά από εσάς;

4. Πόσο χρήσιμο πιστεύετε ότι είναι να υπάρχουν δώδεκα (12) άτομα από μία (1) μόνο
συγκεκριμένη Ομοσπονδία στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας; Είναι σύνηθες να
υπάρχουν δώδεκα (12) στελέχη από μια (1) συνδικαλιστική Ομοσπονδία σε γραφεία Υπουργών ή το προηγούμενο είναι αποκλειστικό φαινόμενο μόνο του ΥΠΕΘΑ;

5. Τα δεκατέσσερα (14) ως άνω στελέχη εκτελούν καθόλου στρατιωτικά καθήκοντα; Αν όχι,
με ποιανού τη διαταγή έχουν απαλλαγεί, καθώς, θεσμικά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται;

6. Στο διάστημα της ετοιμότητας που υπήρξε, κατά τους προηγούμενους μήνες,
επέστρεψαν οι ως άνω δεκατέσσερεις (14) στρατιωτικοί συνδικαλιστές στο φυσικό τους
χώρο, δηλαδή, σε Μονάδες-Στρατόπεδα ή παρέμειναν στο Γραφείο του Υπουργού; Αν
παρέμειναν στο Γραφείο του Υπουργού, είχαν συνδικαλιστικά ή στρατιωτικά καθήκοντα;

7. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου είναι έτοιμοι και οι δεκατέσσερεις (14) ανωτέρω συνδικαλιστές στρατιωτικοί προς υπηρεσιακή αξιοποίηση ή λόγω της αποχής τους επί σειράς ετών από τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους χρήζουν ξανά εκπαιδεύσεων και αξιολογήσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X