Πολιτική

Ομολογία: Ο Γιάνης Βαρουφάκης προτιμούσε το Grexit από ένα τρίτο μνημόνιο

Ομολογία: Ο Γιάνης Βαρουφάκης προτιμούσε το Grexit από ένα τρίτο μνημόνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις – κατ’ αυτόν – αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα το 2015 θέλησε να επικεντρώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά στην πραγματικότητα αποκάλυψε τις δικές του αντιφάσεις! Έτσι σε μια ανάρτηση ως συνέχεια του αρχικού σχολίου του στο twitter για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 που υπερασπίζεται ως σήμα κατετεθέν  της δικής του πολιτικής ταυτότητας το περήφανο όχι του 63% στο δημοψήφισμα το 2015, καταθέτει ότι ο ίδιος είχε προτείνει κάτι άλλο …

Πιο συγκεκριμένα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, με ανάρτησή του στον προσωπικό του ιστότοπο https://www.yanisvaroufakis.eu κάνει ένα σχόλιο για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως εξηγεί, δεν έχει να πει πολλά περισσότερα από όσα έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, ωστόσο καθώς έχει δεχθεί πιέσει να το κάνει, παραθέτει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι» του 2017, σχετικά με τη δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα τα χρόνια των μνημονίων.

Επισημαίνει δε ότι σε εκείνο το κείμενο είχε πασχίσει να καταγράψει «χωρίς κανένα πάθος ή φόβο, όσα κατανόησα για τον άνθρωπο».

Μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής:

• Φίλοι και επικριτές με κατηγορούν ότι διέκρινα θετικά στοιχεία στον Αλέξη που δεν υπήρχαν. Κάνουν λάθος. Η πρόθεσή του να απελευθερώσει την Ελλάδα από τον παγίδα του φαύλου κύκλου ήταν ειλικρινής. Η ευφυΐα κι η ικανότητά του να μαθαίνει γρήγορα ήταν εμφανείς. Το ίδιο κι ο ενθουσιασμός του για το αποτρεπτικό σχέδιο που είχα προτείνει και η ιεράρχηση πάνω από όλους τους άλλους στόχους της αναδιάρθρωσης του χρέους

• Ο λόγος για τον οποίο διέκρινα όλα αυτά τα θετικά στοιχεία στον Αλέξη είναι πως όντως υπήρχαν. Το λάθος μου ήταν ότι δε διέκρινα και όλα τα άλλα στοιχεία που επίσης υπήρχαν, ανάμεικτα μέσα του: Το δικό του Plan B, το οποίο εγγυημένα θα ακύρωνε τις δικές μου προσπάθειες για το κοινό μας Plan A, προτού ακόμα του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία να πετύχει. Την αβάσταχτη επιπολαιότητά του. Την τάση του στη μελαγχολία. Και, τέλος, την έντονη επιθυμία να αποδείξει σ’ έναν αστικό κόσμο που τον αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό ότι δεν ήταν διάττων αστήρ.

• Τον πίστεψα επίσης επειδή, παρά τα αποκαρδιωτικά πισωγυρίσματά του, γνώριζα την απάνθρωπη πίεση υπό την οποία καλούνταν να λαμβάνει αποφάσεις.

• Το θέαμα του Αλέξη να λυγίζει κάτω από την πίεση της εκτίμησης «πενήντα-πενήντα» που του έδωσα με έκανε ευάλωτο στο να συγχωρώ, να νομιμοποιώ και να εκλογικεύω τα ασυγχώρητα, αήθη και παράλογα ολισθήματά του. Υπήρχαν πολλά τέτοια, αλλά δύο ξεχώριζαν:

(1) Η υπαναχώρησή του από τη σαφή συμφωνία μας, στην οποία είχαμε βασίσει την αρχική μας στρατηγική, σύμφωνα με την οποία η συνέχιση της πτώχευσης της χώρας μέσω 3ου μνημονίου θα ήταν χειρότερη από το Grexit, όσο επώδυνο κι αν ήταν αυτό.

(2) Η απόρριψη της έκκλησής μου να απευθυνθεί στον λαό με την αξιοπρεπή ομιλία παράδοσης που του είχα ετοιμάσει, αντί να οργανώσει δημοψήφισμα το οποίο ενδόμυχα ήλπιζε να χάσει.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, εδώ.

Πηγή: efsyn.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X