Παρασκήνιο

Εξοργιστικό: Αλλα υποσχέθηκε στο διάγγελμα και άλλα έκανε ο Μητσοτάκης

Εξοργιστικό: Αλλα υποσχέθηκε στο διάγγελμα και άλλα έκανε ο Μητσοτάκης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε 48 ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναίρεσε τον Πρωθυπουργό! Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε διακομματικό διάλογο για τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών, μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου άμεσα για αυστηρότερες δικλίδεςαλλαγές όπως η ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου, η αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα και δομικές αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ.

Μόλις μία ημέρα μετά, ο Μητσοτάκης «έσκισε» όσα έλεγε στο πρωθυπουργικό διάγγελμα κι έφερε μια «κολοβή» ΠΝΠ, φτιαγμένη στο πόδι, χωρίς καμιά παρέμβαση ουσίας, για υπογραφή των παρακολουθήσεων από δεύτερο εισαγγελέα και για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ ύστερα από ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Οι παρεμβάσεις προς το δημοκρατικότερο, για τις οποίες δεσμεύτηκε στο διάγγελμα, ήταν απλά ρεκλάμα. Με τη σπασμωδική πρωτοβουλία του για την ΠΝΠ ο πρωθυπουργός ακυρώνει όσα ο ίδιος υποσχέθηκε. Και μόνο το γεγονός ότι έχει προλάβει να διορίσει ήδη τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, δίχως ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών, όπως προβλέπει η ΠΝΠ, είναι ενδεικτικό του ευτελισμού του πράγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πολλά στο διάγγελμα, ανάμεσα σε αυτά και για το ειδικό πλαίσιο για τους πολιτικούς, όμως στην ΠΝΠ δεν υπήρχε τίποτα απ’ όσα εξήγγειλε. Ειδικά για τους πολιτικούς έκανε άμεσα πίσω, μετά το τράβηγμα του αυτιού από την Κομισιόν.

Με λίγα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να αυτοακυρωθεί μέσα σε μόλις 48 ώρες. Δεν πέρασε καμία διάταξη για τον επαρκή έλεγχο των ενεργειών της ΕΥΠ, ξέχασε τα περί κοινοβουλευτικού διαλόγου και προτάσεων, δεν συνεργάστηκε με κανέναν, ούτε καν με την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Η ΕΥΠ παραμένει διάτρητη στην κατάχρηση εξουσίας και στον ολοκληρωτικό έλεγχο ενός παραπαίοντος πρωθυπουργού με πληγωμένο κύρος.

Οι δύο διατάξεις-πασαλείμματα, για τις οποίες πανηγυρίζουν ασκόπως τα συστημικά ΜΜΕ, ενώ θα έπρεπε να ρωτούν για την ανακολουθία εξαγγελιών και πράξεων, δεν κλείνουν ασφαλώς το θέμα. Εξακολουθούν να αφήνουν αθωράκιστη τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Κι αποδεικνύεται ότι ο Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει μόνο αυτό που ξέρει καλά: επικοινωνιακά σόου για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Άλλα έγιναν την Παρασκευή με τις παραιτήσεις, άλλα έλεγε τη Δευτέρα κι άλλα έκανε την Τρίτη.

Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά να δείξει ότι έχει μετανιώσει για τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο γραφείο του στο Μαξίμου, τότε:

  1. Θα επανέφερε άμεσα τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ σε ένα υπουργείο, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.
  2. Θα έδινε πρόσβαση στην ΑΔΑΕ για να ελέγξει από τα κομπιούτερ του Μαξίμου μέχρι και το τελευταίο λάπτοπ της ΕΥΠ.
  3. Θα επέτρεπε στην Επιτροπή Θεσμών να ελέγξει τον πλήρη φάκελο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.
  4. Δεν θα είχε απαγορεύσει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.
  5. Θα θέσπιζε διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο της Υπηρεσίας Πληροφοριών από διακομματικές και ανεξάρτητες επιτροπές, ό,τι εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά κράτη.
  6. Δεν θα περιθωριοποιούσε την ανεξάρτητη ΑΔΑΕ, η οποία πέρυσι κατηγορούσε την κυβέρνηση πως όλα γίνονται εν αγνοία της Ανεξάρτητης Αρχής και πίσω από την πλάτη της.

Πηγή: newsbreak.gr

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X