Παρασκήνιο

Η Εκκλησία για τα ομόφυλα ζευγάρια: Δεύτερη «πόρτα» Ιερώνυμου σε Σακελλαροπούλου

Η Εκκλησία για τα ομόφυλα ζευγάρια: Δεύτερη «πόρτα» Ιερώνυμου σε Σακελλαροπούλου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
«Στα άκρα» οδηγεί η Εκκλησία την κόντρα με την Πολιτεία με φόντο των γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς μετά την «πόρτα» στους πολιτικούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρνήθηκε την επίσημη πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο καθιερωμένο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου έσπευσε μέσω ανακοίνωσής της να αναφέρει:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

Ωστόσο, η ΔΙΣ επανήλθε και απέρριψε εκ νέου την πρόσκληση της ΠτΔ για το καθιερωμένο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει να τελεστεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη αντί της Μητρόπολης Αθηνών ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Ως εκ τούτου δεν θα παραστούν εκπρόσωποι της Πολιτείας -ανάμεσα στους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας-, κάτι που φαίνεται πως σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα αντίδρασης της Εκκλησίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα βήματα της ρήξης

Ο εορτασμός θα γίνει στην Μονή Πετράκη, με τη συμμετοχή μόνο τριών Μητροπολιτών εκ των δώδεκα της ΔΙΣ και ασφαλώς χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου.

Η Εκκλησία θεωρεί ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε ίσες αποστάσεις- όπως νομίζει ότι θα έπρεπε- για ένα θέμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την διδασκαλία της.

Αντιθέτως πήρε ανοικτά θέση υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ και το ίδιο βράδυ που ψηφίστηκε ο νόμος, πανηγύρισε μαζί τους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά από μελέτη του θέματος και αφού ακούστηκαν οι απόψεις και των δώδεκα Συνοδικών Μητροπολιτών, καθώς και του αρχιεπισκόπου, πέρασε αυτό που είχε εξ αρχής ο κ. Ιερώνυμος στο μυαλό του: να εορταστεί η μέρα σεμνά και να μην γίνει η Εκκλησία θέαμα και αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Έτσι θα αποφευχθούν και τα δύσκολα, όπως πιστεύει ο αρχιεπίσκοπος, αφού δεν υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν διαμαρτυρίες ή γκρίνιες από ιερείς και πιστούς.

Μετά από αυτή την εξέλιξη να μην περιμένουμε ότι θα παρατεθεί το επίσημο γεύμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της Συνόδου και τον Υπουργό Παιδείας. Εν κατακλείδι η εξέλιξη αυτή δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί ανεπίσημη έναρξη του πολυθρύλητου διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Έχει δε ενδιαφέρον το εάν και πώς θα αντιδράσει η Προεδρία της Δημοκρατίας και ο πολιτικός κόσμος στην ακραία και σχεδόν προσβλητική απόφαση της ιεραρχίας και αν πράγματι θα εκληφθεί όλο αυτό ως αφορμή για να ξεκινήσει ο διαχωρισμός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X