Θέμα

Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός του Μαξίμου γεννούν σενάρια για εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός του Μαξίμου γεννούν σενάρια για εκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια για εκλογές έφεραν οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας που αποτύπωσαν τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο πανικός που έχει καταλάβει το Μαξίμου. Ηδη έντονη είναι η κινητικότητα από την απομόνωση της κυβέρνησης και την κατακραυγή για τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών μετά το δημοσίευμα για τη μονταζιέρα.

Οι δημοσκοπήσεις αποκάλυψαν ότι οι πολίτες πιστεύουν πως η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα (για τα Τέμπη το ποσοστό ανέρχεται στο 88%). Αντί να αναζητήσει λύσεις, προτιμά να παίζει πολιτικά παιχνίδια και να εστιάζει στη διατήρησή στην  εξουσίας.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους. Οι πολίτες πλήττονται από την ανικανότητά της να διαχειριστεί τις κρίσεις, ενώ η ανευθυνότητα και η ατιμωρησία επικρατούν σε κάθε της κίνηση.

Στο δυσώδες αυτό κλίμα δεν είναι καθόλου παράξενο που στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου φέρεται να έχουν πέσει προτάσεις για «διπλές εκλογές», δίπλα δηλαδή στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου να στηθούν και εθνικές κάλπες.

Με το θέμα ασχολούνται σήμερα η εφημερίδα «Κόντρα» και το Κ-Report, το συνδρομητικό έντυπο των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα. Οι εισηγητές της πρότασης για διπλές κάλπες τον Ιούνιο σημειώνουν πως σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον η κυβέρνηση είναι κάτω από 32% και πολύ περισσότερο κάτω από 30%, ανεξαρτήτως του ποσοστού του δεύτερου κόμματος, η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει και πολύ περισσότερο να εξαντλήσει την τετραετία.

Ούτως ή άλλως εφόσον η ΝΔ συγκεντρώσει ποσοστό κάτω του 30% το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι απολύτως πιθανόν ως ενδεχόμενο, αφού θα έχει αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο και η κυβερνητική ανάκαμψη θα είναι “όνειρο θερινής νυκτός”. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από τη στιγμή που το προφίλ της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα, τότε η επικοινωνία στην οποία τόσο πολύ έχει στηριχτεί αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα λειτουργεί θετικά, αλλά τις περισσότερες φορές θα γυρίζει μπούμερανγκ.

Να μην ξεχνάμε επίσης πως στην πολιτική όταν κάποιος απολέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αρχίσει να κυνηγά τα γεγονότα είναι σαν την ομάδα που παίζει εκτός έδρας και μάλιστα με ισχυρό αντίπαλο, που στις σημερινές περιστάσεις είναι η ίδια η κοινωνία.

Οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τις εκλογές, εκτιμάται ότι θα ληφθούν πριν το Πάσχα, αλλά κοντά σε αυτό, ενώ μεγάλο ρόλο στην απόφασή του θα παίξει το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης. Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να αδειάσει – αν είναι δυνατόν και μέσα στη Βουλή – τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ως μία κίνηση κάθαρσης, ώστε να βγει – όπως λένε – ο ίδιος και η κυβέρνηση του από το κάδρο της συγκάλυψης.

Το Κ-Report γράφει επί του θέματος:

Η πολιτική μάχη στη Βουλή θα απαντήσει σε τρία κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα: (α) Αν η κυβερνητική παράταξη θα επιβεβαιώσει τη συνοχή της, (β) αν η αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει την πρόταση δυσπιστίας ως ευκαιρία για κοινό μέτωπο με προοπτική και (γ) αν η συζήτηση θα διευρύνει το χάσμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και (το χειρότερο) τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης, ή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βρει μια νέα και επαρκέστερη διαχείριση της υπόθεσης και να οργανώσει μια πολιτική/εκλογική αντεπίθεση και ανάταξη της πολιτικής βλάβης που έχει υποστεί. Κρατήστε κι ένα σενάριο που δεν έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση: Ο Κυρ. Μητσοτάκης να αξιοποιήσει την εξέλιξη για να προκαλέσει διπλές εκλογές τον Ιούνιο –για την Ευρωβουλή και για την εθνική Βουλή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X