Παρασκήνιο

Οι κωλοτούμπες του Σταύρου Κοντονή για Novartis και παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι κωλοτούμπες του Σταύρου Κοντονή για Novartis και παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει τις κωλοτούμπες π Σταύρος Κοντονής από τότε που βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο των καταγγελιών του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis και την ύπαρξη παρα-υπουργείου Δικαιοσύνης. Την καταγγελία αυτή αν την δούμε μέσα από τα γεγονότα (δηλώσεις και βίντεο) εκείνης της περιόδου  θα διαπιστώσουμε τις κυβιστήσεις που έκανε  ο Σταύρος Κοντονής.

Ο Σταύρος Κοντονή ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στις 5 Νοεμβρίου 2016.

Η έρευνα της Εισαγγελέως Διαφθοράς στην Ελλάδα για την Novartis ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών, μετά από διαταγή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και αφότου ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προσκόμισε φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου συγκαλείται σύσκεψη στο Μαξίμου όπου μετέχει μεταξύ άλλων και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ.Κοντονής με αφορμή την την διαβίβαση της δικογραφίας για τηνNovartis στην Βουλή καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς σκόνταψαν σε ενδεχόμενες ευθύνες για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.

Ο Σταύρος Κοντονής σε δηλώσεις του σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων εκείνης της περιόδου «υπενθύμισε ότι πριν από ένα έτος είχε δηλώσει πως το σκάνδαλο της Novartis είναι μεγαλύτερο από αυτό της Siemens «και αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα»».

Την επομένη ημέρα (πιεσμένος από το παρα-υπουργείο που λειτουργούσε στο υπουργείο του ή όχι δεν το ξέρουμε) στην εκπομπή του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 αφού σημειώνει ότι έχει δει την δικογραφία δηλώνει ότι τοπ μισό υπουργικό συμβούλιο του Σαμρά εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis. Μάλιστα τον ρωτάνε για την δήλωση του κ.Παπαγγελόπουλου ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την μεταπολίτευση και αφού θυμίζει ότι ο ίδιος έχει επισημάνει ότι είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens συμπληρώνει: «μην εκπλαγείτε κι εσείς και μάλιστα σε ένα βαθμό υπερθετικό».

 

Ο Στ.Κοντονής δεν σταματά εκεί. Λίγες ημέρες μετά, μέσα στην Βουλή, υπογραμμίζει ότι «για ένα διεθνές σκάνδαλο που απασχολεί πλείστες χώρες, θέλουν κάποιοι να μας πουν ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα. Όλος ο κόσμος ψάχνει αυτό το σκάνδαλο κι εδώ είχαν κάποιοι την έμπνευση να μας πουν ότι, εδώ, αυτό είναι σκευωρία»»

Ο Σταύρος Κοντονής συνέχισε επί μήνες να μιλά για το τεράστιο σκάνδαλο Novartis χωρίς να έχει αντιληφθεί κάποια πλεκτάνη από το παρ-αυπουγρείο που λειτουργούσε στο υπουργείο που ήταν επικεφαλής. Το παρα-υπουργείο δεν το ανακάλυψε ούτε εκ των υστέρων όταν απομακρύνθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 129 Αυγούστου 2018 ούτε μέχρι τις εκλογές του 2019 που ήταν ξανά υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που αν τον πιστέψουμε σήμερα έστηνε παραμηχανισμούς και δολοφονούσε πολιτικά αντιπάλους όχι από υπουργούς αλλά με την ενεργό συμμετοχή του στο ξεδίπλωμα του σκανδάλου Novartis.

Αντί για υστερόγραφο ένα απόσπασμα από την ομιλία του Στ.Κοντονή στην Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου 2018 για τη « σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια
προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος, 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και του ν.3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών».

«Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκάνδαλο υπάρχει και, μάλιστα, πρώτου βαθμού, με εκατοντάδες εμπλεκόμενους γιατρούς και πιθανόν πολιτικά πρόσωπα. Εγώ λέω πιθανόν, διότι η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και διερευνάται. Και εύχομαι να απο-
δειχθεί, για τους περισσότερους αν όχι για όλους, η αθωότητά τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγινε πολύς λόγος ότι δήθεν η Κυβέρνηση ποδηγετεί τη δικαιοσύνη. Είναι όλοι αυτοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που κατηγορούσαν την Κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, επειδή η δικαιοσύνη δεν της κάνει τα χατίρια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου του κυρίου Υπουργού)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε σε δυο, τρία λεπτά. Όχι περισσότερο.

Παρακαλώ, να μαζέψτε τις σκέψεις σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Πριν λίγο καιρό μας λέγατε ότι εμείς είμαστε θεσμικά εκτροχιασμένοι γιατί παρεμβαίνουμε στο έργο της δικαιοσύνης και πιέζουμε την δικαιοσύνη. Σήμερα τι μας λέτε; Μας λέτε ότι η δικαιοσύνη χειραγωγείται από την Κυ-βέρνηση. Τι από τα δυο συμβαίνει; Ή η δικαιοσύνη είναι αυτή, που περιγράφατε πριν από μερικές μέρες, πριν από μερικές βδομάδες, ή τελικά η δικαιοσύνη δεν είναι αυτό και είναι χειραγωγούμενη. Θα καταλήξετε σε ένα σημείο; Γιατί η ψευδολογία και οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί έχουν και ένα όριο. Όμως, να λέμε άλφα τη μια μέρα και ωμέγα την άλλη, παραπάει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X