Παρασκήνιο

Υποκλοπές: Σκληρές κόντρες στο Ευρωκοινοβούλιο να μην καταθέσει ο Μητσοτάκης στην εξεταστική PEGA

Υποκλοπές: Σκληρές κόντρες στο Ευρωκοινοβούλιο να μην καταθέσει ο Μητσοτάκης στην εξεταστική PEGA
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύ σκληρό παιχνίδι πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη στα παρασκήνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να μην κληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Εξεταστική PEGA. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ανήκει η Ν.Δ.) ασκεί ασφυκτικές πιέσεις η Εξεταστική PEGA, που θα επισκεφτεί αρχές Νοεμβρίου την Αθήνα προκειμένου να διαλευκάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών, να αφήσει εκτός κάδρου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής PEGA Jeroen Lenaers, κάτω από πιέσεις που φέρεται να δέχεται από την ηγεσία του ΕΛΚ όπου και ανήκει, εκμεταλλεύεται μια βιασύνη του Δημήτρη Παπαδημούλη να διαρρεύσει το σχετικό έγγραφο με τα πρόσωπα που θα κληθούν να μιλήσουν για το σκάνδαλο και επιδιώκει να απαλύνει την απόφαση.

Ακόμα και αν το σχετικό έγγραφο ήταν «πρώιμο», όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της PEGA, απηχεί πλήρως τις απόψεις των μελών της, που με εξαίρεση το ΕΛΚ επικεντρώνουν στην προσπάθεια συγκάλυψης από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή στην Αθήνα.

Η απόφαση για έλευση της PEGA στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα δεν αμφισβητείται, καθώς η πολιτική βούληση του Ευρωκοινοβουλίου να συμβάλλει στην εξιχνίαση του σκανδάλου είναι δεδομένη. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μείνει «εκτός κάδρου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, ει δυνατόν, και κάποια ακόμα πολιτικά πρόσωπα.

Πάντως, και το Euractiv,  σε σημερινό του δημοσίευμα, αναφέρει πως ο πρόεδρος της Εξεταστικής PEGA είχε υπερψηφίσει το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την ερευνητική αποστολή PEGA στην Αθήνα και τη Λευκωσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγές της Κουμουνδούρου, πάντως, ανέφεραν επί του θέματος:

Η ατζέντα των συναντήσεων μιας αποστολής και μιας ακρόασης, αποφασίζεται σε τεχνικές συσκέψεις staff level. Όχι σε συσκέψεις των συντονιστών που αποφασίζουν επί της σκοπιμότητας μιας αποστολής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ατζέντα αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα στην τεχνική σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας και απεστάλη από τον Πρόεδρο Lenaers (αυτόν που τώρα διαμαρτύρεται) στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί εγκρίθηκε χθες επίσης ομόφωνα και σήμερα μπήκε και το συνοδευτικό κείμενο του Προέδρου.

Η δικαιολογία περί draft δεν ισχύει καθώς δεν μπορείς να στείλεις το πρόγραμμα των συναντήσεων (με κάθε λεπτομέρεια μέχρι και με τις πτήσεις) στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Μέτσολα (και στους Αντιπροέδρους) και μετά να πεις «συγγνώμη, ήταν πρόχειρο, βάλαμε στις συναντήσεις κατά λάθος και έναν Πρωθυπουργό».

Το πρόγραμμα είναι απολύτως ακριβές και περιγράφει ακριβώς την πολιτική βούληση της Επιτροπής. Αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο αν αρνηθούν οι συγκεκριμένοι να συναντηθούν με την Επιτροπή PEGA, αλλά, φυσικά, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, ειδικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η αλήθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι ο Πρόεδρος Lenaers -που μέχρι σήμερα έπαιζε «καθαρά» και ενοχλεί το κόμμα του- είναι ότι του ξέφυγε και του τράβηξαν το αυτί, διότι επιβεβαιώνεται από την εν λόγω αποστολή της PEGA στην Αθήνα πως θα κληθούν επί της ουσίας όλοι οι μάρτυρες που «έκοψε» η ΝΔ από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών (μεταξύ άλλων οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος). Επιβεβαιώνεται δηλαδή εμμέσως η αναγνώριση της προσπάθειας συγκάλυψης από την ελληνική κυβέρνηση.

Yπόψιν ότι το EPP έκανε αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής και πρόσθεσε πριν λίγες μέρες τη Βόζεμπεργκ γιατί δεν είχε η ΝΔ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X