Κοινωνία

Περικοπές στις συντάξεις: «Η απόφαση είναι ξεκάθαρη» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Περικοπές στις συντάξεις: «Η απόφαση είναι ξεκάθαρη» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η απόφαση για τις περικοπές στις συντάξεις έχει ληφθεί, είναι ξεκάθαρη και έχει ήδη συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση».

Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στα «ΝΕΑ», στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι ο δρόμος για την υλοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων να μην τηρηθούν οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, δεν θα είναι εύκολος. Κι αυτό, παρά την «επιείκεια» που φέρεται να επιδεικνύει η Κομισιόν.

Σε ερώτηση μάλιστα αν θεωρεί ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση στο EWG, που μόλις ξεκινούσε, για τις περικοπές στις συντάξεις, ο ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ρητά ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση».

Μπορεί η χθεσινή συνάντηση του EuroWorking Group να μην αποτέλεσε τελικά ένα είδος βαρόμετρου των διαθέσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, καθώς οι συμμετέχοντες δεν συζήτησαν θέματα οικονομικής πολιτικής για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δίνει υποσχέσεις, αλλά από τα λεγόμενα του ευρωπαίου αξιωματούχου φαίνεται ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση.

Τι θα γίνει τελικά με τις περικοπές στις συντάξεις;

Όπως έλεγαν χθες πηγές στις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο ακύρωσης ή αναστολής των περικοπών στης συντάξεις βρίσκει αντίθετες ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα, δεδομένου ότι τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει το Eurogroup, να μην είναι σίγουρο ότι θα περάσει η «ευελιξία» που φαίνεται να επιδεικνύει η Κομισιόν στο ζήτημα των συντάξεων.

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ποιες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη – Πότε «μπαίνουν»

Επιπλέον, ο ESM δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αντίκτυπο που θα έχει μια πιθανή μη τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας στην αξιοπιστία της χώρας έναντι των αγορών, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να δοθεί αρνητικό σήμα στις αγορές, όταν, μάλιστα, υπάρχουν αυξημένοι εξωγενείς κίνδυνοι, οι οποίοι προκαλούν νευρικότητα στις χρηματαγορές.

Εξάλλου, τα υπό αίρεση μέτρα της επιστροφής των κερδών ομολόγων και της ακύρωσης της επιβάρυνσης επιτοκίου συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα και περιλαμβάνουν τις εκκρεμότητες του Μνημονίου, αλλά και τα προαπαιτούμενα, που τέθηκαν στη συμφωνία για το χρέος του Ιουνίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X