Πολιτική

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-Κοντονή μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-Κοντονή μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Σταύρος Κοντονής γνωστοποίησε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι «η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη, καθώς έκανε λόγο για “απαράδεκτες” δηλώσεις που “εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”. “Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή του, που ακολούθησε, ο Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ “ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού”, σημειώνοντας ότι την επιστρέφει “αυτούσια στους εκδότες της” και “απαξιώ να την σχολιάσω”.

Επανέλαβε “ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη” και εξέφρασε τη χαρά του “γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων”.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Κοντονή

“Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω”.

Τι αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλημένοι από τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή. Κάποιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Κοντονής παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, παραίτηση που έγινε δεκτή, και υπογραμμίζουν πως δεν έχει θέση ευθύνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι “όλα είναι ανοικτά”.

Άλλες πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τονίζουν πως “το πρώτο στάδιο ήταν η δημόσια αποδοκιμασία”.

Από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

https://www.youtube.com/watch?v=wmAcca90tpY

Οι δηλώσεις Κοντονή που προκάλεσαν αντιδράσεις

Το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα πως «διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την Κυβέρνηση (σημ: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία».

Όπως επεσήμανε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή».

ΝΔ: Σοκαριστικές αποκαλύψεις Κοντονή

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν  στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επι της θητείας του», τονίζει η ΝΔ.

ΚΚΕ: Οι δηλώσεις Κοντονή επιβεβαιώνουν την πρόθεση ευνοϊκότερης αντιμετώπισης της ΧΑ

Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω απo τις δηλώσεις Κοντονή δεν πρέπει να λειτουργήσει ως ένα ακόμη «πλυντήριο» για την ανοχή που υπήρξε απ’ το αστικό πολιτικό σύστημα στη Χρυσή Αυγή, σχολίασε σήμερα το ΚΚΕ, σχετικά με την τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο κ. Κοντονής επιβεβαίωσε αυτό που απ’ την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως προς το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για την εγκληματική οργάνωση, όσο και ως προς το ζήτημα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, δημιουργούσε προϋποθέσεις για ευνοϊκότερη ποινική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, το αρχικό σχέδιο του Ποινικού Κώδικα ήταν ακόμη χειρότερο και μετριάστηκε κάτω απ’ τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν εκείνη την περίοδο.

«Φυσικά αυτός ο Ποινικός Κώδικας «υιοθετήθηκε» στη συνέχεια κι απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, γεγονός που μπορεί να μην είχε άμεση νομική συνέπεια για την υπόθεση της ΧΑ, είχε όμως τη δική της πολιτική σημασία», συμπληρώνει.

«Αρκετά λοιπόν, με την υποκρισία και τον όψιμο «αντιφασισμό» ορισμένων. Δεν φτάνει που ως κυβερνήσεις ευθύνονται για την καθυστέρηση της δίκης, δίνοντας, εκτός των άλλων, πάτημα στους Χρυσαυγίτες εγκληματίες προκλητικά να ζητάνε, μέσα από νομικά τερτίπια, ελαφρυντικά, τώρα προσπαθούν να «ξεπλυθούν» και για τις αλλαγές που ουσιαστικά από κοινού προώθησαν στον Ποινικό Κώδικα», καταλήγει στην ανακοίνωση του.

Ο Καστανίδης αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης και ΝΔ

Την υποκρισία και τον πολιτικό φαρισαϊσμό όσων ψευδολόγησαν για τη στέρηση ή όχι των πολιτικών δικαιωμάτων των στελεχών της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτει με ένα πολύ σύντομο και λιτό twitt ο Χάρης Καστανίδης.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είπε το πολύ απλό «και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα δεν μπορεί να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση» και έβαλε τέλος στη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας και όσων επικαλούνται τον παλιό Ποινικό Κώδικα για να επιτεθούν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τεράστια υποκρισία της ΝΔ αποκαλύπτεται και από τη δεύτερη φράση της ανάρτησης του Χάρη Καστανίδη ο οποίος επισημαίνει ότι « η κυβέρνηση δύο φορές τροποποίησε τον Π.Κ και δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Χ. Καστανίδη:

1.Και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα δεν μπορεί να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση.

2.Η κυβέρνηση δύο φορές τροποποίησε τον Π.Κ και δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019.

3.Οι σχετικές προβλέψεις να γίνουν στην εκλογική νομοθεσία. Όχι στον Π.Κ

Προκαλεί ο Οκτάι για τα Βαρώσια: Το μαργαριτάρι της Μεσογείου γέμισε ξανά με φωνές

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X