Πολιτική

«Πουλάει» η ασφάλεια, το… προχωρά ο Μητσοτάκης! Έρχεται «πόλεμος» με τις πορείες

«Πουλάει» η ασφάλεια, το… προχωρά ο Μητσοτάκης! Έρχεται «πόλεμος» με τις πορείες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα πράγματα είναι απλά: Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η ατζέντα για την… ασφάλεια έχει «πέρασμα» στην κοινωνία. Έτσι, ίσως και μέσα στις γιορτές έρχεται το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των πορειών!

“Πουλάει” η ασφάλεια…

Τι κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στη ρητορική ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακραία καταστολή;

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην Κατεχάκη, δεν δείχνουν καμία πρόθεση αλλαγής στρατηγικής, διαμηνύοντας ότι ο νόμος και η τάξη θα εφαρμοστούν. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι ψηφίστηκε για τρεις λόγους: να μειώσει τους φόρους, να δημιουργήσει δουλειές και να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για Κουκάκι: “Ντροπή! Θα περίμενα να βρεις μια λέξη καταδίκης”!

Με άλλα λόγια, τα ζητήματα για την ασφάλεια παραμένουν στην προμετωπίδα της ατζέντας της κυβέρνησης. Άλλωστε και παρά τη συζήτηση που αναπτύσσεται στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας και η πάταξη της ανομίας είναι ώριμα κοινωνικά αιτήματα.

Η δημοσκόπηση και η ασφάλεια

Προς επίρρωσιν της ανάλυσης που κάνουν κυβερνητικοί επιτελείς λειτουργούν και τα νούμερα της δημοσκόπησης της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με αυτή, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη νομιμότητα το 54% συνολικά πιστεύουν ότι κινούνται σίγουρα (29%) προς τη σωστή κατεύθυνση ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση (25%), το 35% συνολικά μάλλον σε λανθασμένη (17%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση(18%). Σημειωτέον, οι ενέργειες της κυβέρνησης τυγχάνουν της συνολικής αποδοχής τόσο των ψηφοφόρων της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ενός 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινωνικό μέρισμα: Το… μπάχαλο φέρνει χρήμα! Αυξάνουν τους δικαιούχους

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την κυβερνητική ανάλυση, η κυβέρνηση δεν επενδύει στη σύγκρουση, αλλά αντίθετα ικανοποιεί την επιθυμία της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Κυβερνητικές πηγές, δε, εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα μεγάλο λάθος να επιλέγει τα ζητήματα της ασφάλειας ως πεδίο αντιπαράθεσης κατά τον τρόπο που το κάνει, τόσο διότι αποδείχθηκε ότι για πολλούς πολίτες ήταν εξαιρετικά σημαντικά όσο και γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να μην επιθυμεί ανοχή σε περιπτώσεις καταλήψεων και αντιεξουσιαστικών ενεργειών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εκκένωση καταλήψεων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με στοχευμένα «χτυπήματα», μιας και υπάρχει ένας σχεδιασμός επί τάπητος για τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα.

Το νομοσχέδιο για τις πορείες

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει σχεδόν έτοιμο και το νομοθέτημα που έχει προαναγγελθεί όσον αφορά τον έλεγχο των διαδηλώσεων, προκειμένου 100 άνθρωποι να μην κλείνουν κεντρικές οδικές αρτηρίες. Δεν αποκλείεται, πάντως, αυτό το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει περί τα 20 άρθρα να γίνει «πακέτο» με τη ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ που προανήγγειλε την Τετάρτη στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης. Ως προς το νομοθέτημα για τις πορείες, αυτό θα κινείται σε τρεις άξονες.

Αρχικά, οι διοργανωτές θα έχουν αστική και ποινική ευθύνη για την πορεία. Εν συνεχεία, θα πρέπει να ενημερώσουν από πριν τις αρχές για το πού θα γίνει και αν θα είναι στατική διαμαρτυρία ή μη, ενώ θα πρέπει να προσδιορίζουν και έναν αριθμό συμμετεχόντων. Τέλος, θα υπάρχουν ρυθμίσεις για το πότε μπορούν να γίνονται πορείες-με βάση και άλλα τεκταινόμενα στις πόλεις-, αλλά και για την επιχειρησιακή αντιμετώπιση επεισοδίων. Πρόκειται για νομοσχέδιο που πατά στις προτάσεις του Γιώργου Καμίνη στον Νίκο Δένδια προ ετών, δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε αυτές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X