Διεθνή

Qatargate -Εύα Καϊλή: Τι ανέφερε στις πρώτες ανακρίσεις – Το δημοσίευμα του Politico

Qatargate -Εύα Καϊλή: Τι ανέφερε στις πρώτες ανακρίσεις – Το δημοσίευμα του Politico
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εύα Καϊλή: Στη δημοσιότητα έφερε το Politico απομαγνητοφωνημένες ανακρίσεις με 4 υποπτους από την υπόθεση του Qatargate, και πιο συγκεκριμένα στο επίκεντρο βρίσκεται η Εύα Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Αντρέα Κοζολίνο.

Εύα Καϊλή: Οι ανακρίσεις της

Η πρώτη της κατάθεση στις Αρχές έγινε, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, όπου η Καϊλή κατέθεσε ότι έμεινε άναυδη από τις κατηγορίες. «Είμαι σε ένα σημείο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου», είπε. Πίστευε ότι ο Τζιόρτζι ήταν «ένας ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός», προσθέτοντας ότι είχε έλλειψη μετρητών – ότι πάλευε να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.

Ημέρα “απόλυτου πανικού” χαρακτήρισε την ημέρα που συνελήφθησαν ο σύντροφός της Τζιόρτζι και ο πατέρας της.

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Τζόρτζιο συνελήφθη και το αυτοκίνητο της κατασχέθηκε, νόμιζε ότι είχε «πάθει τροχαίο ατύχημα». Στη συνέχεια, όπως είπε, εντόπισε ένα άρθρο σε βελγική εφημερίδα με το όνομα του Παντσέρι μαζί με την αναφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο της θύμισε ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

Ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το διαμέρισμά της μέσα στη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα φορητό υπολογιστή που βρήκε στο γραφείο του Τζιόρτζι επειδή φαντάστηκε ότι η προέλευση των χρημάτων μπορεί να μην ήταν «καλή».

«Πριν από αυτό, δεν είχα ποτέ αναλογιστεί την προέλευση αυτών των χρημάτων», είπε.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα της αποδίδονται, δηλαδή ότι ήταν μέλος οποιουδήποτε δικτύου. Οποιεσδήποτε αποφάσεις της που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ, υποστήριξε, “ήταν επίσημες δουλειές εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Όλοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο [για το θέμα αυτό]”, δήλωσε η Καϊλή.

Εννέα ημέρες αργότερα, σε δεύτερη κατάθεση της στις Αρχές, η αστυνομία εστίασε στις τσάντες και τα μετρητά- η απομαγνητοφώνηση περιλαμβάνει ακατέργαστα σχέδια τσαντών και βαλιτσών. Η Καϊλή είπε ότι γέμισε εν μέρει τη βαλίτσα του Παντσέρι με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζιόρτζι. Ήξερε ποια χρήματα ήταν του Παντσέρι επειδή τα κρατούσε δεμένα, ενώ ο Τζιόρτζι κρατούσε τα μετρητά του χύμα. Περιέγραψε μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο – τη δική της – που περιείχε περίπου 30.000 έως 40.000 ευρώ. Την κρατούσε έτοιμη για προληπτικούς λόγους, όπως είπε, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».

Ο Σβεν Μέρι, δικηγόρος της, τόνισε την “ανάγκη για ακριβή ενημέρωση”, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Οι δικηγόροι της Καϊλή έχουν ασκήσει νομική αμφισβήτηση της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι οι βελγικές αρχές χειρίστηκαν λανθασμένα τη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και προκάλεσαν εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Οι καταθέσεις του Τζόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, 40 λεπτά μετά τον Παντσέρι.

Στους ανακριτές είπε για το πώς έφτασε στις Βρυξέλλες. Ήταν φοιτητής του Erasmus που το 2009 βρήκε μια θέση ως ασκούμενος στο Κοινοβούλιο. Από εκεί, πήγε να εργαστεί ως βοηθός του Παντσέρι, ο οποίος ήταν τότε ευρωβουλευτής.

«Για μένα, ο Παντσέρι είναι μέντορας, χάρη σε αυτόν γνώρισα τη σύντροφό μου», πρόσθεσε.

Παρόλο που το 2022 εργαζόταν πλέον ως βοηθός του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο Τζορτζι εξακολουθούσε να συνεργάζεται με τον Παντσέρι, βοηθώντας τον στη δουλειά του με το Κατάρ, επειδή ένιωθε ότι του ήταν υποχρεωμένος.

Και εκείνος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες. «Πάντα πληρώναμε τους φόρους μας», είπε για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Η αστυνομία ενημέρωσε τον Τζόρτζι την επόμενη ημέρα της δική του σύλληψης ότι είχε συλλάβει τον πατέρα της Καϊλή ενώ είχε στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, και ότι στο διαμέρισμα που είχαν με την ευρωβουλευτή είχαν βρεθεί και άλλα χρήματα. Η αντίδρασή του, γράφει το Politico, ήταν να τα αποκαλύψει όλα.

Δήλωσε επίσης, ότι η Εύα Καϊλή γνώριζε για την προέλευση των μετρητών, αλλά «δεν ήταν μέρος του δικτύου επιρροής» που είχαν δημιουργήσει ο ίδιος και ο Παντσέρι για λογαριασμό του Κατάρ. Αργότερα, ο Τζόρτζι ανακάλεσε την αρχική του δήλωση του ότι η Καϊλή γνώριζε για την προέλευση των μετρητών. «Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της», είπε στις αρχές.

Για τον Παντσέρι είπε ότι είχε συμφωνήσει με το Κατάρ για τη δημιουργία μιας επιχείρησης άσκησης πίεσης εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Τζόρτζι βοήθησε στο στήσιμο του σχεδίου και μάζευε σακούλες με χρήματα από τους απεσταλμένους του Κατάρ σε πάρκινγκ στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε δε ότι ο Παντσέρι εργαζόταν επίσης για το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.

«Με άγχωνε, ήταν ‘άρρωστο’ σύστημα», παραδέχτηκε και πρόσθεσε ότι ανακουφίστηκε που μίλησε για όλα αυτά: «Ποτέ δεν αγάπησα την πολυτέλεια. Δεν ξέρω γιατί παρασύρθηκα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X