Παρασκήνιο

Σκυλακάκης: Χτες… πρωτοσέλιδο, σήμερα στον αέρα τα πασχαλινά «ψίχουλα»!

Σκυλακάκης: Χτες… πρωτοσέλιδο, σήμερα στον αέρα τα πασχαλινά «ψίχουλα»!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουμε υπολογίζει τίποτε για έκτακτο επίδομα, δεν γνωρίζω ποιος διαρρέει τις πληροφορίες στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για τις κυβερνητικές πολιτικές, εμφανίστηκε να υποστηρίζει μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε μία απολύτως θολή κατάσταση για το τι θα γίνει με την ήδη ισχνού μεγέθους εξαγγελθείσα στήριξη των πλέον αδύνατων. «Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία; Κυρίως τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Κάθε 10 δολάρια ανόδου στο φυσικό αέριο μας κοστίζουν 600 εκατ. ευρώ στην οικονομία, μειώνουν το ΑΕΠ κατά το αντίστοιχο ποσό. Πρακτικά, έχουμε λιγότερο (σ.τ.σ. δημοσιονομικό) χώρο και μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό», υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης. Η άνοδος των τιμών «μπορεί να καταβροχθίσει οποιαδήποτε περιθώρια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Συνεπώς πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί εκεί».

«Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, με μαθηματική βεβαιότητα ότι θα γίνει, εφόσον υπάρχει χώρος, στους οικονομικά ευάλωτους και όχι με οριζόντια μέτρα. Το “αν” το λένε όλοι, το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών, το λέω κι εγώ … πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε τα μέτρα», όπως είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κρίνουν αν θα δοθεί το επίδομα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε επιβεβαίωσε ότι «σε σημαντικό βαθμό θα το κρίνουν. Το δεύτερο θέμα που θα το κρίνει είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε εμείς ως Γενικό Λογιστήριο … έχουμε την θεσμική υποχρέωση να το παρουσιάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το επικαιροποιημένο μακροοικονομικό σενάριο θα δίνει εικόνα, τι σημαίνει η επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού και αν στο πλαίσιο αυτό υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος».

Άριστες… υπερωρίες! Απευθείας αναθέσεις 6,65 δισ. ευρώ μέσα σε 22 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

«Όχι» απάντησε σε ερώτηση αν είναι «κλειδωμένο» σήμερα 21 Φεβρουαρίου ότι πριν το Πάσχα θα δοθεί έκτακτο επίδομα στους πλέον ευάλωτους.

«Το 2021 είχαμε ταχύτερη ανάπτυξη, το πόσο θα το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Έχουμε την εξέλιξη της Ουκρανίας που μειώνει το ΑΕΠ αν τα πράγματα πάνε αρνητικά … δεν ξέρουμε αν σε ένα θετικό σενάριο οι τιμές ενέργειας επανέλθουν εκεί που ήταν, η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν θα επανέλθουν εκεί που ήταν, αλλά δεν θα είναι στο ακραίο “τρεις, τέσσερις, πέντε φορές επάνω”».

Σε κάθε περίπτωση καθώς θα μπαίνει η άνοιξη – και μάλιστα η ρωσική άνοιξη- και οι πιθανότητες ενός πολέμου περιορίζονται για λόγους φυσικούς (έχει λάσπη εκεί) η πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά περιορίζεται. Αναμένεται από όλους αποκλιμάκωση των τιμών. Οι αγορές το έχουν προεξοφλήσει, πληρώνουμε σήμερα “εν τινί μέτρω τιμές ημιπολέμου”.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα να υπολογίσουμε τι χώρος θα υπάρχει. Ο χώρος που πρέπει να λογαριάσουμε είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκεί θα πρέπει να εντάξουμε και τον πληθωρισμό που μας έχει πει η Κομισιόν ότι θα υπάρχει στην Ευρώπη. Μας έλεγε το φθινόπωρο ότι θα έχουμε 2,2% πληρωρισμό, τώρα μας λέει 3,5%. Αυτή η σοβαρή αύξηση σημαίνει αλλαγή του μακροοικονομικού σεναρίου, μεγαλύτερο ονομαστικό ΑΕΠ».

Στην επισήμανση ότι στα ΜΜΕ διακινήθηκε ευρέως ακόμη και το ύψος του επιδόματος, 300 ευρώ, ο κ. Σκυλακάκης είπε «μου κάνει εντύπωση, εμείς δεν έχουμε κάνει τέτοιου είδους υπολογισμούς στο οικονομικό επιτελείο … Σας το λέω τώρα εντίμως, δεν έχει υπάρξει τέτοιος υπολογισμός στο Γενικό Λογιστήριο, για την ώρα, δεν έχει νόημα να κάνουμε τέτοιους υπολογισμούς μέχρι να δούμε τι χώρο έχουμε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X