Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis

ΣΥΡΙΖΑ: Κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

O ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο φέρνει συντονισμένα την υπόθεση Novartis με αφορμή το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Ενώ απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis «βαθύ πολιτικό ζήτημα που ανέδειξε το τεκτονικό ρήγμα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» και έκανε λόγο για «ωμή προπαγάνδα» εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε:

Η πλήρης ανατροπή της δήθεν «σκευωρίας Novartis» και με αμετάκλητη δικαστική επικύρωση είναι ένα αδιαμφισβήτητο και συνταρακτικό πολιτικό γεγονός.

Μετά το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου δικαιώθηκαν απολύτως οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ διέστρεψαν την αλήθεια ως προς το σκάνδαλο Νοβάρτις
Τη βραδιά που ολοκληρώθηκε η σύνταξη του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου, διέρρευσαν στη δημοσιότητα πληροφορίες εντελώς αντίθετες από αυτές που ξέρουμε σήμερα. Διέρρευσε ότι δήθεν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς κ. Ελ. Τουλουπάκη παραπέμπονταν για σκευωρία κατά 10 πολιτικών προσώπων αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαρροή αυτή κατέλαβε όλο τον ελεύθερο ειδησεογραφικό χώρο και σχεδόν για μια ημέρα διαμόρφωσε αντίστοιχες αντιλήψεις στο κοινό.

Ακόλουθα αποκαλύφθηκε από έμπειρους συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ, όπως η Ιωάννα Μάνδρου και ο Τάσος Τέλλογλου, ότι «ανώτατες δικαστικές πηγές» ήταν που διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία. Εξάλλου, το σύνολο του Τύπου δημοσίευσε αυτές τις πληροφορίες. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η πηγή τους ήταν μία και κεντρική.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι ανώτατη πηγή μέσα στο ανώτατο δικαστήριο εντάχθηκε σε ένα πολιτικό σχέδιο διασποράς fake news
Όμως, ενώ μια τέτοια πρακτική θα έπρεπε να έχει προκαλέσει άμεσα τα αντανακλαστικά του πειθαρχικώς υπεύθυνου για τον έλεγχο αυτής της κατάστασης, αφού συνιστά ξεκάθαρη περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος, που απάδει του ρόλου και της αξιοπρέπειας ενός δικαστικού λειτουργού,
Ο μόνος που μπορεί να διώξει πειθαρχικά ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είναι, δυνάμει του άρθρου 99 του ν. 4938/2022, ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί δεν έχει ασκήσει ακόμη την αρμοδιότητά του να κινήσει τον πειθαρχικό έλεγχο σε σχέση με τους δικαστικούς λειτουργούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των παραπλανητικών διαρροών;
Ερωτήθηκε η κα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αν γνωρίζει ποιοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί είχαν πρακτικά τη δυνατότητα και έπαιξαν πράγματι τον ρόλο κεντρικής πηγής παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού σε σχέση με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου;

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με On camera δήλωσή του. «Ο κ. Οικονόμου αντί να παραιτηθεί μετά τα συνειδητά ψέματα, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Δεν καταλαβαίνει:

ότι με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου κατέρρευσε το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας της Novartis.
ότι πλέον με τη βούλα της Δικαιοσύνης το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αληθείς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
ότι το παραμύθι της δήθεν σκευωρίας μένει πλέον ως επιχείρηση συγκάλυψης και διώξεων πολιτικών αντιπάλων, δικαστών και δημοσιογράφων.
ότι τα «αδιευκρίνιστα» εκατομμύρια σε υπουργούς της ΝΔ που εντόπισαν οι εισαγγελείς, θα διευκρινιστούν.

Ο κ. Οικονόμου βαφτίζοντας πολιτικό σχόλιο τα fake news, αποδεικνύει ότι πίσω από το οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης που καταγγέλλουν δημοσιογράφοι, βρίσκεται ο ίδιος με εντολή Μητσοτάκη», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή του δημοσίου κατά της εταιρείας

Να κατατεθεί στη Βουλή η αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρείας Νovartis, ζητούν με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, Θ. Ξανθόπουλος, Σ. Λάππας, Γ. Ραγκούσης, Δ. Αυγέρη και Γ. Γκιόλας. Όπως τονίζουν: «Oι πρόσφατες ιδιαίτερα σημαντικές δικαστικές εξελίξεις με την έκδοση αμετάκλητου βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, επιβεβαίωσαν με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και καλώς ερευνήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές. Η παντελής κατάρρευση του αφηγήματος της δήθεν σκευωρίας, άφησε πλήρως εκτεθειμένη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσους μαζί της επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν τη Δικαιοσύνη και να συγκαλύψουν το δεδομένο και ομολογημένο σκάνδαλο Novartis. Παράλληλα τίθεται πλέον μετ΄ επιτάσεως και το θέμα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος με την διεκδίκηση αποζημίωσης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου για την ζημία που υπέστη από τις παράνομες πράξεις δωροδοκίας της Νοvartis στην Ελλάδα».

Πριν λίγες μέρες, στις 17 Ιουνίου 2022, ο υπουργός υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από τις παράνομες πρακτικές της στην Ελλάδα για το ποσό των 214 εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η αγωγή αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πράξεις των γιατρών που υπερσυνταγογράφησαν τα φάρμακα της εταιρίας αυτή. Ο κ. Πλεύρης δεν είπε λέξη για την ουσία του σκανδάλου που είναι οι υπερτιμολογήσεις και δωροδοκίες κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να κυκλοφορήσουν, με υπουργικές αποφάσεις. νέα φάρμακα της εταιρίας Novartis.

Το θέμα της δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων αποτυπώθηκε στον συμβιβασμό της Novartis με το αμερικανικό δημόσιο και τη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης της εκεί, όπου ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ αυτό ακριβώς, αποδεχόμενη να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές 345 κ. δολ. ως αποζημίωση. Αλλωστε και το ΝΣΚ στην ομόφωνη γνωμοδότηση του τον Δεκέμβριο του 2020, με την οποία δίδει σαφείς οδηγίες στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε μια σειρά από δικαστικές, εξωδικαστικές και διοικητικές ενέργειες για να προασπίσει τα συμφέροντά του, επισημαίνει ότι οι αγωγές που πρέπει να ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι Οργανισμοί του(ΝΠΔΔ)θα στηριχθούν βασικά στο περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην από 25-6-2020 Συμφωνία Αναστολής Δίωξης της Novartis στις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι περίπου ένα μήνα πριν την ανακοίνωση για κατάθεση της αγωγής, δηλαδή πολύ πριν γίνουν γνωστές οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου, ο υπουργός Υγείας με απόφαση του (10-5-2022), είχε ορίσει ειδική επιτροπή για να διαπραγματευτεί εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς του δημοσίου με την εταιρεία Novartis!

Οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση τη αγωγής, τονίζοντας ότι αυτή έχει άμεση σχέση με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένο ενδιαφέρον ενημέρωσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα διαφάνειας του δημόσιου βίου και οφείλουν να πληροφορηθούν τόσο τα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην ως άνω αγωγή, όσο και τη νομική βάση στην οποία στηρίζεται το αίτημα και το ύψος της αιτούμενης αποζημίωσης.

Πηγή: ethnos.gr/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X