Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ: Τα έδρανα στη Βουλή, μισοάδεια. Οι καρέκλες στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή θα είναι κενές κατά 34%. Στην Ευρωβουλή λείπουν, πλέον, τέσσερις από τους έξι εκλεγμένους. Τούτα, απόρροια του κύματος των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τις έντονες διαφωνίες σε όσα λέει και πρεσβεύει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ποιος να το φανταζόταν…

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαια κάτι που τελείωσε με την ανεξαρτητοποίηση των 9+2 βουλευτών τω Εφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ούτε με την αποχώρηση της νεολαίας. Αρκετοί εκτιμούν πως θα υπάρξει και άλλο ρεύμα προσεχώς από βουλευτές που κρατούν στάση αναμονής για την κρίση του κόμματος.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι καθώς αποτελούν παρελθόν:

11 από τους 47 βουλευτές
3 από τους 6 ευρωβουλευτές (4 μαζί με τη διαγραφή του Αλέξη Γεωργούλη
103 από τα 302 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής
18 από τα 42 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας
Ενα απόλυτα νέο τοπίο, το οποίο συμπληρώνεται με το πρελούδιο του νέου κόμματος που σε πρώτη φάση θα έχει 11 βουλευτές, επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση και… σύντομα, όνομα.

23 Οκτωβρίου: αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέλιος Κούλογλου.
8 Νοεμβρίου: με άρθρο γνωστοποίησε την αποχώρησή του ο Γιώργος Σταθάκης.
10 Νοεμβρίου: επιστολή αποχώρησης από τον Νίκο Βούτση και από τον Πάνο Σκουρλέτη.
12 Νοεμβρίου: εν μέσω της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αποχώρησαν 45 μέλη της «Ομπρέλας», ανάμεσά τους και οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα. Ανάμεσα στα άλλα 43 ονόματα ξεχωρίζουν οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Μαρία Γιαννακάκη, Θοδωρής Δρίτσας, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Είχε προηγηθεί δήλωση αποχώρησης του Στέφανου Τζουμάκα.
14 Νοεμβρίου: αποχώρησε ο πρώην βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας.
15 Νοεμβρίου: παραιτήθηκαν ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Νίκος Τόσκας, όπως και 24 μέλη της νομαρχιακής Αχαΐας.
16 Νοεμβρίου: αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Κόκκαλης.
18 Νοεμβρίου: έφυγαν 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων
19 Νοεμβρίου: αποχώρησε η πλειοψηφία των μελών της νεολαίας Θεσσαλονίκης.
22 Νοεμβρίου: εκτός κόμματος 21 μέλη από τη νομαρχιακή Πειραιά και την τοπική Μαγνησίας. Μεταξύ των αποχωρούντων οι Πάνος Λάμπρου, Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία.
23 Νοεμβρίου: οριστική είναι η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, που συμπεριλαμβάνει και 9 βουλευτές (Σία Αναγνωστόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζαννακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης). Ανάμεσα σε άλλα ονόματα που τους ακολούθησαν ήταν οι Νάσος Αθανασίου, Ελίζα Γεωργαντά, Ηρώ Ζαβογιάννη, Νίκος Μπίστης, Κώστας Πουλάκης. Την ίδια ημέρα αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
24 Νοεμβρίου: παραιτήθηκαν από το κόμμα ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Αγγελος Τσέκερης και ο Γιώργος Κυρίτσης.
25 Νοεμβρίου: αποχώρησε το 70% των μελών της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X