Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τα “πόθεν έσχες” συζύγων πολιτικών;

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τα “πόθεν έσχες” συζύγων πολιτικών;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον εγκαλεί για  την ρύθμιση αναφορικά με το”πόθεν έσχες”  πολιτικών οι οποίοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν τα εισοδήματα των συζύγων τους. «Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, φέρνει λίγο πριν τις εκλογές προς ψήφιση ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο για το Πόθεν Εσχες, ώστε να μην υποχρεώνονται οι σύζυγοι πολιτικών να συνδημοσιεύουν τα εισοδήματά τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το νέο καθεστώς δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, καθώς φαίνεται η πλειοψηφία να επιθυμεί τη συσκότιση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των συζύγων βουλευτών.

«Με απλά λόγια, δίνει τη δυνατότητα στους πάσης φύσεως «Πάτσηδες» ή σε όσους μπορεί να έχουν λάβει μαύρο χρήμα να παρανομούν μέσω των συζύγων τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν», τονίζει.

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει αυτή τη σπουδή, να κρυφτούν τα πόθεν έσχες συζύγων των πολιτικών, δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει ελεγχθεί για αντίστοιχη υπόθεση στο παρελθόν. Ποιους θέλει να καλύψει; Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, να αποσύρει άμεσα αυτή τη διάταξη», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί να ρίξει το πολιτικό σύστημα της χώρας στο σκοτάδι της αναξιοπιστίας και της αδιαφάνειας για να κρύψει τις παρανομίες τις δικές του και των στελεχών του. Αρκετό κακό έκανε ήδη στους δημοκρατικούς θεσμούς», καταλήγει.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όμως, επέλεξε να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα απαντώντας με αερολογίες πως οι διατάξεις που προωθούνται «εκσυγχρονίζουν τη διαδικασία, υπηρετούν τις αρχές διαφάνειας για να γνωρίζουν οι πολίτες και να έχει πλήρη εικόνα η κοινωνία».

Η επίμαχη διάταξη, όμως, είχε συζητηθεί ήδη από χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, να ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «τι θα γίνει με τους συζύγους ή τις συζύγους των πολιτικών προσώπων που κάνουν χωριστές δηλώσεις πόθεν έσχες και ποια θα είναι η διαδικασία αντιστοίχισης; Με ποιον τρόπο αυτές θα δίνονται στη δημοσιότητα εφόσον οι σύζυγοι υποβάλλουν πόθεν έσχες το οποίο είναι δημόσιο;».

Άλλοι βουλευτές, μάλιστα άσκησαν κριτικ;h σχετικά με το ότι οι χωριστές δηλώσεις πολλαπλασιάζουν τις δηλώσεις που πρόκειται να ελεγχθούν, συνεπώς, αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη λιγότερους ελέγχους, καθώς αυξάνεται το ποσοστό δειγματοληπτικού ελέγχου από το 5 στο 7%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, σημείωσε «γίνεται δεκτή η παρατήρηση να συσχετίζονται οι δηλώσεις των συζύγων με αυτές των υπόχρεων για να ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει εάν οι δηλώσεις αυτές θα συνδημοσιεύονται

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X