Θέμα

Τσίπρας ΔΕΘ: Συνέντευξη στη 1μ.μ-Τί είπε στην ομιλία και τι απαντούν τα κόμματα

Τσίπρας ΔΕΘ: Συνέντευξη στη 1μ.μ-Τί είπε στην ομιλία και τι απαντούν τα κόμματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
«Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος», ήταν τρία από τα διλήμματα που  έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Επίσης παρουσίασε τις  έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  και γενικώς παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Στη 1 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και θα απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή κρίση, στην εκπαίδευση, στην ακρίβεια και φυσικά στις υποκλοπές, υποσχέθηκε επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τις έξι προτάσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Υπογραμμίζοντας ότι «αμφισβητούμε στην πράξη την απειλή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δομείται πάνω σε έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία

«Ο ελληνικός λαός ούτε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε θα αυτοκτονήσει», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Είμαστε εδώ για να φέρουμε τη δικαιοσύνη. Παντού. Στην κοινωνία, στην οικονομία, στο κράτος. Με μια φιλοσοφία που προτάσσει το δημόσιο συμφέρον σε όλες τις πτυχές του κυβερνητικού έργου. Με ένα κράτος εγγυητή της κοινωνικής συνοχής, όχι διαιτητή συμφερόντων και προστάτη καρτέλ».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της έχει υπονομεύσει τόσο το οικονομικό μέλλον της χώρας, επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλά υπονομεύει και τη δημοκρατία.

Καταχειροκροτούμενος στο μεγαλύτερο μέρος της ομλίας του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεσήκωσε κυριολεκτικά το κοινό στο Βελλίδειο όταν αναφέρθηκε στις ποινικές ασυλίες και στη δέσμευσή του για κατάργησή τους:  «Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να κρύβεται απέναντι στον νόμο από ασυλίες τεχνικού χαρακτήρα που ψηφίζονται με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ότι «λίγα και ισχυρά συμφέροντα θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων» και ανέφερε ότι τα πρώτα 500 εκατομμύρια δόθηκαν σε 13 μεγάλες επιχειρήσεις.

Επισήμανε ότι κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ανασχεδιασμός και η ανακατανομή τους στη βάση ενός συνεκτικού, δίκαιου και συμπεριληπτικού σχεδίου και στο πλαίσιο αυτό, «κατά προτεραιότητα θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις για το παραγωγικό μοντέλο, τις υποδομές υγείας, την τράπεζα στέγης».

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ, μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα που ανέφερα, από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας, εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», επισήμανε.

Επίσης, μίλησε για την αναγκαιότητα ενός σχεδίου αναδιανομής: «Για τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ θα αυξήσουμε τον συντελεστή φορολόγησης στο 10%».

Και πρόσθεσε ότι θα φορολογηθούν τα πραγματικά υπερκέρδη των επιχειρήσεων παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, διύλισης και εμπορίας πετρελαίου και παροχής φυσικού αερίου.

«Οι παρεμβάσεις αυτές εκτιμούμε ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ», είπε. «Όχι πια δυσβάσταχτα βάρη στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. Αλλά δίκαιη φορολόγηση για τους οικονομικά ισχυρούς», τόνισε.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έθεσε το διακύβευμα των εκλογών, τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία κινδυνεύει». Όπως είπε, «είναι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα» και έθεσε τα εξής διλήμματα:

«Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος».

Πώς σχολιάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση την ομιλία Τσίπρα

Έλλειψη σοβαρότητας καταλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την ομιλία Τσίπρα στο Βελλίδειο, επιχειρηματολογώντας και πάλι κινδυνολογικά:

«Ο κ. Τσίπρας είχε στη ΔΕΘ μια τελευταία ευκαιρία, πριν από τις επόμενες εκλογές: να δείξει ότι κάτι έμαθε από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής και ότι αντιλαμβάνεται, έστω στοιχειωδώς, τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απέδειξε ότι σε τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν έμαθε», ανέφερε στη δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμουκαι πρόσθεσε:

«Απόψε κατάφερε το αλήστου μνήμης “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”, που είχε άλλοτε παρουσιάσει, να φαντάζει έως και μίζερο. Όπως λέει ο Αριστοφάνης, ο κ. Τσίπρας σήμερα μέτρησε τον αέρα και τον μοίρασε για χωράφια».

«Για τον κ. Τσίπρα η ΔΕΘ θα είναι πάντα το Βήμα του ψέματος και της δημαγωγίας. Μπροστά στο φάσμα της ήττας, αντέγραψε το “Τσοβόλα δώστα όλα”. Οι ανεφάρμοστες υποσχέσεις για μέτρα άνω των 20 δισ. θα οδηγούσαν την οικονομία σε εκτροχιασμό. Οι πολίτες τον ξέρουν και δεν τον πιστεύουν!», αναφέρει και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ «πλειοδοτούν στο προεκλογικό παζάρι και σε δημοσιονομικό λαϊκισμό σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Αλλά ο λαός δεν ξεχνά ούτε τα πεπραγμένα ούτε τις παραλείψεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μία παρθενογένεση, ούτε ένα νέο κόμμα αυτό που μας τα λέει όλα αυτά».

Σχετικά με την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη κατοικία, ο Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε ότι «εκείνος και η κυβέρνησή του ήταν εκείνοι που υπέγραψαν όλα τα νομοθετικά εργαλεία με τα οποία τα στεγαστικά δάνεια και τα σπίτια των πολιτών μέσα από τα κόκκινα δάνεια δόθηκαν στα ξένα funds».

Αναφορικά με την ενέργεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνά κάνεις ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν το δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη και οδήγησαν στην υπερεξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο».

Για την επανακρατικιοποίηση της ΔΕΗ, την οποία εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «κανείς δεν ξεχνά ότι την υπερχρέωσή της την προκάλεσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα δικά της τα πεπραγμένα».

Επανέλαβε την ανάγκη της χώρας για μία «ισχυρή σοσιαλδημοκρατική, εναλλακτική πρόταση, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς και όχι για τους λίγους», προτάσσοντας ξανά το δίλημμα που έθεσε στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης: «δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και τη στασιμότητα».

«Εμείς θέλουμε να αξιολογηθούμε από τους πολίτες μέσα από το πρόγραμμά μας, το δικό μας πολιτικό ήθος και τη διαφάνεια. Αυτά πρεσβεύουμε. Δεν φοβόμαστε εμείς τις εκλογές. Όσοι τις φοβούνται, μπορούν να τις αναβάλλουν όσο θέλουν. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα σενάρια κι ας εμπιστευτούμε τον λαό και τη δική του ετυμηγορία. Γιατί όταν ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ», επέμεινε ο Δημήτρης Μάντζος.

«Το μόνο που κάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να “σερβίρει” τα ίδια οδυνηρά -για το λαό- σχέδια, με περιτύλιγμα δήθεν “δικαιοσύνης” και να δίνει τελικά άλλοθι στις αντιλαϊκές στρατηγικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., με την ψεύτικη υπόσχεση ότι αυτός θα τις διαχειριστεί διαφορετικά», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

«Όμως, ούτε η στρατηγική της “πράσινης μετάβασης”, που ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια, μπορεί να είναι “δίκαιη”. Ούτε το χρηματιστήριο ενέργειας, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μετατρέψει την ενέργεια σε κοινωνικό αγαθό. Ούτε το νέο υπερμνημόνιο των λαών της Ευρώπης, που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί να είναι “ωφέλιμο” για μικρούς επαγγελματίες κι αγρότες. Ούτε οι θεσμοί και οι μηχανισμοί καταστολής του σάπιου αστικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΥΠ, μπορούν να γίνουν “δημοκρατικοί”.

Από την αρχή ως το τέλος ο κύριος Τσίπρας καλούσε το λαό να στρατευτεί πίσω από το στόχο “να γίνει η Ελλάδα σαν τα αλλά ευρωπαϊκά κράτη”, λες και δε βιώνουν οι λαοί σε αυτά τα κράτη τα ίδια αδιέξοδα, λες και δε σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις σε αυτά τα κράτη να φορτώσουν τα βάρη πάλι στους λαούς, ενόψει μάλιστα του δύσκολου χειμώνα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «όλα τα παραπάνω είναι οι κοινοί άξονες και το “κοινό πρόγραμμα” όλων των αστικών κομμάτων, που έχουν οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, να ψηφίζει ένα μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της ΝΔ, όπως είναι για παράδειγμα οι υπέρογκοι ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί, τα δωράκια στο κεφάλαιο, η μονιμοποίηση των ειδικών φόρων για το λαό, οι ειδικές οικονομικές ζώνες (βλ. Ναυπηγεία Ελευσίνας), ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισαν μαζί την επικίνδυνη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες».

«Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, σε εκείνους που προσπαθούν να ξαναεμφανιστούν ως “σωτήρες” του λαού, ενώ τα πεπραγμένα τους, τόσο ως κυβέρνηση όσο κι ως αντιπολίτευση, πείθουν για το ακριβώς αντίθετο», τονίζει ακόμη το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X