Πολιτική

Τσίπρας για εξοπλισμούς: «Γυρίσαμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;»

Τσίπρας για εξοπλισμούς: «Γυρίσαμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας (04.10.2021) στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση «γυρίσαμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;» ήταν χαρακτηριστική της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να θέσει ζήτημα διαφάνεις στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία θα ψηφιστεί την Πέμπτη (07.10.2021) στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε υπονοούμενα για μίζες όταν αναρωτήθηκε αν «ξαναγυρίσαμε στην χρυσή δεκαετία του 2000; Στην εποχή του Άκη και του Γιάννου; Κι αυτοί στο όνομα της αποτροπής της απειλής έκαναν ό,τι έκαναν».

Χαρακτήρισε αξιοπερίεργη την συμπεριφορά της κυβέρνησης που ενώ αρχικά είχε απορρίψει την αγορά των φρεγατών, που είχε προετοιμαστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια ζήτησε από την αντιπολίτευση να στηρίξει αρχικά την αγορά των αεροσκαφών Rafale και μετά την αγορά πολεμικών φρεγατών, δίχως μάλιστα να υπάρχουν εισηγήσεις των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. «Μας γυρίζει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας τον εξοπλισμών», είπε επιτιθέμενος στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην «αστρονομική επένδυση στο κέντρο εκπαίδευσης της Καλαμάτας, εμείς το διαπραγματευόμαστε 3 φορές κάτω από την τιμή που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» αλλά και το «πρόγραμμα των F-35 που θα είναι 2 με 2,5 φορές πάνω».

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε κατά 41% ενώ ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 12%» ενώ παράλληλα «δεν ακούμε κουβέντα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας». Θύμισε μάλιστα ότι αυτό αφορά την οικονομία μιας χώρας της οποίας το δημόσιο χρέος είναι ύψηλό. «Που θα φτάσει εν τέλει ο λογαριασμός για μια χώρα που το χρέος της έχει εκτοξευθεί πάνω από 200% του ΑΕΠ;», αναρωτήθηκε.

Δυο αλλαγές στη συμφωνία για «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανάλαβε τις δυο αλλαγές που ζητά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνουν στη συμφωνία ώστε να την υπερψηφίσει, ειδάλλως η ψήφος του θα είναι αρνητική. Η πρώτη αλλαγή που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Γαλλία να δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την χώρα σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ και η δεύτερη ότι η κυβέρνηση ότι δεν θα στείλει Έλληνες στρατιώτες σε επιχειρήσεις στην Κεντρική Αφρική.

Αναφερόμενος στην ουσία της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και στην ΑΟΖ» και την ίδια στιγμή «εκθέτει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μακρινές περιοχές όπως το Σαχέλ της Αφρικής».

Ειδικά γι’ αυτό είπε ότι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την χώρα «σε μια εποχή ασύμμετρων απειλών από ακραία φονταμενταλιστικά κέντρα». Συνολικά, τόνισε, «η Γαλλία δεν υποχρεούται να μας στηρίξει στην ΑΟΖ μας ούτε 7 μίλια ανατολικά της Κρήτης ενώ εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ που έχουν ήδη σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε για την συμφωνία πως «αν δεν γίνουν διορθώσεις, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Πρότεινε συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση πρέπει «να εξασφαλίσει δημόσιες δηλώσεις, μία σαφή τοποθέτηση από την γαλλική κυβέρνηση, μια ρηματική διακοίνωση, ότι θα συνδράμει την χώρα αν χρειαστεί και αν παραβιαστούν κυριαρχικά της δικαιώματα» και ταυτόχρονα να υπάρξει είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Άμυνας «μία διαβεβαίωση ότι δεν θα διακινδυνεύσει να στείλει στρατιώτες στο Σαχέλ ή σε άλλες περιοχές».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το πνεύμα της συμφωνίας συνιστά «ριζική αλλαγή σε πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και απομάκρυνση από τον εθνικό στόχο η χώρα να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική συνολικά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης προωθεί μία υπερκινητική μεν αλλά παθητική εξωτερική πολιτική. Καθιστά τη χώρα από πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας σε προκεχωρημένο φυλάκιο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X