Θέμα

Υποκλοπές: O υπόγειος πόλεμος για τα σκουπίδια και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Υποκλοπές: O υπόγειος πόλεμος για τα σκουπίδια και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υποκλοπές: Πιθανόν ένας από τους λόγους της παρακολούθησης του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ήταν και το σκάνδαλο της ανακύκλωσης.

Η υποκλαπείσα συνομιλία του Κ. Χατζηδάκη με τον γραμματέα του υπουργείου Μ. Γραφάκο αποτυπώνει το άγχος για την αγωνία τους όχι μόνο για τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά και για το ενδεχόμενο να… παρακολουθούνται.

Ο κ. Γραφάκος λέει ότι απασχολείται «δύο μέρες με την έκθεση του ΕΟΑΝ για την Ανταποδοτική» και ο προϊστάμενός του υπουργός τον κόβει: «Δεν ξέρω αν πρέπει να τα πούμε από εδώ».

Τι κρύβεται όμως πίσω από το αρκτικόλεξο «ΕΟΑΝ» και την ονομασία «Ανταποδοτική»; ΕΟΑΝ είναι ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, υπεύθυνος να καταγράφει τις -διαχρονικά ισχνές- επιδόσεις της Ελλάδας στην αξιοποίηση των αποβλήτων. «Ανταποδοτική» είναι η εταιρεία που εγκαθιστά εδώ και 20 χρόνια τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», υποσχόμενη να αυξήσει τις εθνικές επιδόσεις στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων, δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες εταιρείας της χώρας, καθώς η αποκομιδή εισφέρει τεράστια κεφάλαια και σε βάθος χρόνου στις εταιρείες. Γι’αυτό και διαξιφίζονται οι μεγάλοι επιχειρηματίες και εκβιάζονται πολιτικοί. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, επιβεβαιώνει το σκάνδαλο της ανακύκλωσης και τις φωνές που έλεγαν πως η απομάκρυνση Χατζηδάκη από το υπ. Περιβάλλοντος, είχε σχέση με την υπεράσπιση των συμφερόντων εταιρείας με στενές σχέσεις με το Μαξίμου.

Ο πόλεμος στο υπουργείο και τα ΜΜΕ

Στον τομέα της ανακύκλωσης, δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες: Η «Ανταποδοτική» Ανακύκλωση Α.Ε. και η «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης» (ΕΕΑΑ Α.Ε) των μπλε κάδων. Οι δύο εταιρείες αποτελούν τους κύριους ανταγωνιστές στο επιχειρηματικό πεδίο της ανακύκλωσης συσκευασιών. Μία από τις υποκλαπείσες συνομιλίες του Κ. Χατζηδάκη είναι με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο. Ανάμεσα στα θέματα που συζητούν είναι η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, η οποία αποτελεί ένα από τα συστήματα ανακύκλωσης συσκευασιών (έχει τα λεγόμενα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης»). Εκφράζουν μάλιστα την ανησυχία τους για ενδεχόμενη παρακολούθηση της συνομιλίας τους.

Το περιεχόμενο της συζήτησης αφορά το 97-σέλιδο Εισηγητικό Σημείωμα του ΕΟΑΝ (φορέας του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος που ελέγχει τις εταιρείες ανακύκλωσης), σύμφωνα με το οποίο η «Ανταποδοτική» έχει αποτύχει εντελώς (διαχρονικά μάλιστα) στους στόχους ανακύκλωσης συσκευασιών. Το σχετικό έγγραφο του ΕΟΑΝ είχαν δημοσιεύσει σε ρεπορτάζ του το Reporters United λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο 2020. «Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τη διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ στην απόφαση να μην εισηγηθεί την ανανέωση της άδειας της εταιρείας» έγραφε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος.

Ο κίνδυνος να βγει εκτός παιχνιδιού η «Ανταποδοτική», είχε σαν αποτέλεσμα, την κήρυξη πολέμου στο υπουργείο από τον κυβερνητικό τύπο και ιδιαίτερα από τον όμιλο των Παραπολιτικών. Τα Παραπολιτικά δημοσιεύουν ρεπορτάζ με τίτλο «Έκθετος για τους μπλε κάδους ο Χατζηδάκης – Υπέρβαση αρμοδιότητας για τα 19 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΑΝ;» στο οποίο μιλάει για παράβαση καθήκοντος από την πλευρά του κ. Χατζηδάκη. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ της, η ίδια εφημερίδα στους ίδιους καταγγελτικούς τόνους, υπογραμμίζει, ότι η ανταγωνίστρια στην Ανταποδοτική εταιρεία, εκείνη των Μπλε κάδων, χρωστάει 87 εκατ. ευρώ στους δήµους! Καταγγέλλει δε ευθέως τον εποπτευόμενο οργανισμό ΕΟΑΝ και μιλάει για χρηματισμό των υπαλλήλων.

Ο Κ. Χατζηδάκης, δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το έργο του (που σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ήταν ο οδικός χάρτης που είχε επί ΣΥΡΙΖΑ σχεδιαστεί για την ανακύκλωση). Επίσης η Ανταποδοτική, δεν χάνει την άδεια της, παρά την αρνητική αξιολόγηση του ΕΟΑΝ γιατί τον Ιανουάριο του ’21 μετά τον ανασχηματισμό, ο κ. Χατζηδάκης μεταφέρεται στο υπ. Εργασίας και ο διάδοχος του κ. Κ. Σκρέκας, ανανεώνει την άδεια της εταιρείας, παρά την αρνητική αξιολόγηση.

Τα αρνητικά δημοσιεύματα για το θέμα στον φιλοκυβερνητικό κυβερνητικό τύπο, έπαψαν και ο τύπος έκανε λόγο για «δυσμενή μετάθεση» του κ. Χατζηδάκη λόγω του λόμπι των απορριμμάτων.

Η διαμάχη Χατζηδάκη – Θεοδωρικάκου και τα εξώδικα του Κούγια

Στις 5 Ιανουαρίου του ΄21, η ΕΦΣΥΝ στο ρεπορτάζ με τίτλο «Η ανακύκλωση δύο υπουργών» υπογραμμίζει «τα δεδομένα της σύγκρουσης ανάμεσα σε Θεοδωρικάκο και Χατζηδάκη, με αντικείμενο τις προμήθειες στο χώρο της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των αποβλήτων». Η σύγκρουση εκδηλωνόταν τότε ανάμεσα στα δύο συστήματα που ασχολούνται με ανακύκλωση συσκευασιών, δηλαδή τους μπλε κάδους (ΕΕΑΑ) και τα «σπιτάκια» της «Ανταποδοτικής». «Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε εμφανώς τοποθετηθεί υπέρ της Ανταποδοτικής, εξαγγέλοντας ότι θα γεμίσει τους δήμους με “σπιτάκια” και εγκαινίαζε τέτοιες υποδομές, συνοδευόμενος από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Ο υπ. εσωτερικών εγκαινίασε σπιτάκια σε όλη την Ελλάδα, σε ένα από αυτά, τοποθετείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπέρ της Ανταποδοτικής.

Στη συγκεκριμένη φάση όμως, εκκρεμούσε η έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της «Ανταποδοτικής» από τον ΕΟΑΝ. Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΑΝ εισηγούνταν να μην εγκριθεί το Επιχειρησιακό και τα δημοσιεύματα τους κατηγορούσαν ως «εγκληματική οργάνωση» βάζοντας στο κάδρο και τον Κ. Χατζηδάκη ως υποθάλποντα. Οι κατηγορίες οξύνθηκαν καθώς ανέλαβε καθήκοντα νομικού συμβούλου της «Ανταποδοτικής» ο Αλέξης Κούγιας, που ξεκίνησε να στέλνει εξώδικα στον ΕΟΑΝ αλλά και σε δημοσιογράφους που έθιγαν το θέμα. Το Reporters United μάλιστα, δέχτηκε εξώδικο για τις ερωτήσεις που έστειλε στην Ανταποδοτική, πριν καν δηλαδή δημοσιεύσει το ρεπορτάζ!

Η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και οι φίλοι της

Στην πρώτη σελίδα της εταιρείας, φιγουράρουν με δηλώσεις τους υπέρ της δράσης της, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στην καμπάνια της εντάσσονται από τον Γ. Αντετοκούνμπο έως τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ

«Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση μπορεί ως όνομα να είναι σχετικά άγνωστη στο πλατύ κοινό. Και όμως, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της αλλά και με ανακοινώσεις από φορείς όπως η ελληνική κυβέρνηση, η πρεσβεία των ΗΠΑ και η Εκκλησία της Ελλαδος, η εταιρεία φαίνεται να έχει πολύ ισχυρούς υποστηρικτές και συνεργάτες.

Μεταξύ άλλων: Τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τέλος δεν είναι άνευ ενδιαφέροντος η υποστήριξη που φαίνεται να παρέχεται στην εταιρεία τόσο από τον Δήμο Πειραιά όσο και από τον όμιλο ΜΜΕ των Παραπολιτικών.» γράφει το Repoters United. Τον Μάιο του 2017, η εφημερίδα Παραπολιτικά δημοσίευσε άρθρο σχετικά με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Ανταποδοτική. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, «ο Δήμος Πειραιά, γίνεται ο πρώτος Δήμος της χώρας με την πληρέστερη κάλυψη της επικράτειάς του στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

«Την 1η Δεκεμβριου 2019 η Ανταποδοτική έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, λέγοντας ότι συμμετείχε στο συνέδριο της ΝΔ με την τοποθέτηση στους χώρους του συνεδρίου εξοπλισμού ανακύκλωσης.» γράφει ο Θ. Χονδρόγιαννος «Στην ανάρτηση φιλοξενήθηκαν φωτογραφίες στελεχών της κυβέρνησης και της ΝΔ. Συγκεκριμένα, φωτογραφήθηκαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας».

ΣΥΡΙΖΑ: Δυναμιτίζεται η ανακύκλωση, καταδίκες για την Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Δεκέμβριο του ΄20, υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις στη βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «Ανεξήγητες καθυστερήσεις και αθέμιτες πρακτικές στη λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος»

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν: «Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο εξοπλισμός της Ομάδας Ε του διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 33.480.000,00€ ευρώ για 90 πολυκέντρα ανακύκλωσης (κόστος 372.000 ευρώ με ΦΠΑ για κάθε πολυκέντρο), με δυνατότητα διπλασιασμού, προσιδιάζει χαρακτηριστικά, για να μην πούμε φωτογραφικά, στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ. Ο διαγωνισμός-πλαίσιο στο σύνολό του σχεδιάστηκε με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων της Αττικής, όπως εξάλλου παραδέχθηκε και ο Υφυπουργός ΠΕΝ κατά τη συζήτηση της αντίστοιχης επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, στις 11-12-2020».

Τον Δεκέμβρη του ΄21, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την «Σκανδαλώδη έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ από το ΔΣ του ΕΟΑΝ» μέσω επίκαιρης ερώτησης του Σωκράτη Φάμελλου. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «Στις 15/02/2021 το ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) προχώρησε στην έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου (ΕΣ) του ΣΕΔ Συσκευασιών Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ (ΑΑ) σε απόλυτη αντίθεση με την αρνητική και ισχυρά τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, οδηγώντας στην παραίτηση των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ από το ΔΣ του ΕΟΑΝ. Το ΔΣ του ΕΟΑΝ φαίνεται ότι στηρίχθηκε στο ανήκουστο και ανεδαφικό επιχείρημα ότι η βιωσιμότητα του ΕΣ θα ελεγχθεί στο μέλλον, αγνοώντας τα πραγματικά στοιχεία και τις διαχρονικά αρνητικές αξιολογήσεις των υπηρεσιών για το Σύστημα». Οι βουλευτές μιλούν για απόφαση που «δυναμιτίζει την ανακύκλωση στην Ελλάδα, στερεί εξοπλισμό ανακύκλωσης από τους Δήμους και τους πολίτες και μας οδηγεί σε καταδίκες στην Ευρώπη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X