Πολιτική

Υποκλοπές: Στην εξεταστική της Βουλής σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης

Υποκλοπές: Στην εξεταστική της Βουλής σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υποκλοπές: Από τη θέση του μάρτυρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, αυτή τη φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Μετά τις θεσμικές ενέργειες του στη Δικαιοσύνη για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί, από τις 10 το πρωί της Παρασκευής, ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου, επιχειρώντας να καταδείξει μεταξύ άλλων ότι συνδέεται η παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του μέσω του παράνομου λογισμικού predator.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει ως μάρτυρας και αναμένεται να προβάλλει ως ζήτημα Δημοκρατίας τη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Μάλιστα, ο ίδιος σκοπεύει να αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και προϊσταμένου της ΕΥΠ για τη στάση τους που οδήγησε στη συσκότιση της υπόθεσης αντί για την διακρίβωση της αλήθειας.

Ο κ. Ανδρουλάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει το δικό του “μανιφέστο διαφάνειας” και η τοποθέτηση του δεν θα επικεντρωθεί μόνο στην υπόθεση του.
Μάλιστα, η σύγκρουση Ανδρουλάκη με το Μαξίμου θα γίνει ακόμα πιο εμφανής, με δεδομένο ότι στην κατάθεσή του θα αναδείξει βάσει της σειράς των γεγονότων και της στάσης της ΝΔ ακόμα και σε νομοθετικό επίπεδο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με κυνικό τρόπο δεν κατέβαλε ίχνος προσπάθειας για να πέσει φως στην υπόθεση, παρά των περί του αντιθέτου δεσμεύσεών του, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ χθες κατέθεσε μάλιστα τρεις τροπολογίες ζητώντας:

Παράλληλα, μια μέρα πριν, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τρεις τροπολογίες στη βουλή που αφορούν θεσμικές αλλαγές αφ΄ενός στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, και αφ΄ετέρου στην αποκατάσταση του ρόλου της ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.

  • Να επιστρέψει η ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και να μην υπάγεται πλέον στον πρωθυπουργό.
  • Να έχει η ΑΔΑΕ τη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.
  • Και να αυξηθούν οι δικλείδες ασφαλείας για την άρση του απορρήτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τοποθέτησή της στη Βουλή για την πρωτοβουλία με τις τροπολογίες, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ , Ευαγγελία Λιακούλη σημείωνε: «Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία εμπειρία από τις χειρότερες που θα μπορούσε να έχει ένας δημοκράτης Βουλευτής μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Φιμώθηκαν οι πάντες. Απομακρύνθηκαν με μία fasttrack διαδικασία οι μάρτυρες. Σιωπή παντού, σε μια διαδικασία ελεεινή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα».

Η κυβερνητική τακτική δεν βοήθησε στο να πέσει φως σχετικά με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων, καθώς και στις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αλλά και για το θέμα της χρήσης του λογισμικού Predator.

Άλλωστε, δεν είναι πολλές ημέρες που ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε σε δημόσια παρέμβασή του σχετικά με την κατάθεσή του ως μάρτυρα στην Εξεταστική ότι του έκανε εντύπωση ότι είμαι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλεί η πλειοψηφία των μελών της. Και συμπλήρωνε για να τονίσει την παραδοξότητα: « Δηλαδή το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλεί η Εξεταστική Επιτροπή είμαι εγώ και όχι αυτοί που έχουν εμπλακεί, έχουν παραιτηθεί κιόλας από τις θέσεις τους γι’αυτό το σκάνδαλο»…

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει τη στάση της γαλάζιας πλειοψηφίας που δεν αποδέχθηκε να καλέσει άλλους μάρτυρες πέραν εκείνων που αρχικά είχε υποδείξει η ΝΔ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X