Πολιτική

Υποκλοπές- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία δικαιολογία δεν προέβαλε ο Τασούλας για τη μη σύγκληση της Επιτροπής

Υποκλοπές- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία δικαιολογία δεν προέβαλε ο Τασούλας για τη μη σύγκληση της Επιτροπής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υποκλοπές- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλα, δηλαδή πέντε ημέρες μετά την κατάθεση του αιτήματός του για έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών πως η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Σπίρτζη πως τον παρακολουθούσαν, απαρτίζεται συνολικά από 19 βουλευτές, εκ των οποίων οι δέκα ανήκουν στη ΝΔ, οι 5 στον ΣΥΡΙΖΑ, ένας από το ΠΑΣΟΚ, ένας από το ΚΚΕ, ένας από την Ελληνική Λύση κι ένας από το ΜΕΡΑ25. Από τους δέκα γαλάζιους βουλευτές οι μισοί έχουν ταχθεί σιωπηλά ή ηχηρά «απέναντι» στην κυβερνητική γραμμή.

Ειδικότερα, τα δέκα μέλη της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή είναι:

Ο Θανάσης Μπούρας – που εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής – ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Σταύρος Κελέτσης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γιάννης Τραγάκης και Κώστας Τζαβάρας.
Από τους δέκα γαλάζιους βουλευτές οι πέντε κρίνονται ως «επικίνδυνοι».

Η Όλγα Κεφαλλογιάννη έχει δηλώσει ρητά και δημόσια πως διαφωνεί με την στρατηγική της κυβέρνησης περί απορρήτου.

«Το απόρρητο, με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας, θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα, γιατί προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων, των θεσμών. Και όλοι εμείς που υπηρετούμε του θεσμούς, θα πρέπει όταν κάτι λέμε να το εννοούμε», δήλωσε η ίδια σε τηλεοπτική συνέντευξη τις προάλλες.
Ο δεύτερος πιο «επικίνδυνος» είναι ο Κ. Τζαβάρας ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής τάχθηκε με την γραμμή της αντιπολίτευσης κι ανάγκασε την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εξετάσει σε δύο ομάδες τους “εμπλεκόμενους” ως εκ της θέσεως τους στην ΕΥΠ.

Ο Γιάννης Ανδριανός και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης νοούνται ως εκφραστές του Καραμανλισμού. Αν και δεν έχουν ταχθεί δημόσια με δηλώσεις τους για το θέμα θεωρείται απίθανο να «βάλουν πλάτη» για ένα ζήτημα στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει χαράξει διαφορετική πορεία από αυτή που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, ο Γιάννης Τραγάκης δεν θεωρείται και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του πρωθυπουργού.
Ο Γ. Τραγάκης που είναι παλιά καραβάνα στη Βουλή καθώς εκλέγεται από το 1974, εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από την πολιτική προαναγγέλοντας παράλληλα την ένταξη του γιού του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος πρόεδρος της ΝΔ «άστραψε και βρόντηξε» όταν έμαθε ότι ο Γ. Τραγάκης επιθυμεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις του, με συνέπεια να κοπεί ο υιος Τραγάκη από τα γαλάζια ψηφοδέλτια και να δημιουργηθεί ψυχροπολεμικό κλίμα με τον νυν βουλευτή.

Η αφορμή τώρα για το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη από το κακόβουλο λογισμικό (spyware) Predator και η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στον Άρειο Πάγο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδειξε τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως το πολιτικό πρόσωπο που δρομολόγησε την απόρριψη του αιτήματός του σχολιάζοντας: «Οτιδήποτε παραπέμπει σε θεσμούς και διαφάνεια τού προκαλεί αλλεργία και φόβο. Φοβάται την αλήθεια. Φοβάται την κοινοβουλευτική διαδικασία. Φοβάται ακόμη και τους δικούς του βουλευτές, που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν πλέον δημόσια ότι δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της Βουλής». Η κυρία Κεφαλογιάννη και ο κ. Τζαβάρας που είναι μέλη της επιτροπής Θεσμών, οι κ.κ. Καραμανλής, Κουμουτσάκος, Κουτσούμπας και Παυλόπουλος έχουν πάρει σαφέστατες αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

O Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του κατέληξε προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό πως όσα αρχεία και να καταστρέψει, όσα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και να στήσει τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. «Απλά επιβεβαιώνει την ενοχή του και δεν θα γλιτώσει στο τέλος από τις ευθύνες του». Κατά την Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο γιατί φοβάται νέες αποκαλύψεις. Όπως για παράδειγμα αν ο κ. Σπίρτζης παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ καθώς και με ενδεχόμενες αποκαλύψεις για τις σχέσεις εκλεκτών του με το λογισμικό Predator.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Τασούλας δεν προέβαλε καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη σύγκληση της Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς με τη σιωπή του πως η εντολή ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σημειωτέον πως χθες στην εξεταστική επιτροπή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρουμπάτης αποδόμησε την γραμμή της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επίκληση του απόρρητου προκείμενου όλα να μείνουν στο σκοτάδι. Φέρεται να είπε ότι ενώπιον της βουλής δεν υπάρχει απόρρητο κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε με την στάση του και ο προκάτοχος της θέσης του κ. Δραβίλλας.

Νωρίτερα και με αφορμή τη δήλωση Πέτσα σε σχέση με την ενεργειακή ακρίβεια πως «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» (ακολούθησε χθες η συγγνώμη του αναπληρωτή υπουργού) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει πως η συγκεκριμένη αναφορά συμπυκνώνει μία συγκεκριμένη αντίληψη και νοοτροπία της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει αποτυπωθεί και στην έκθεση Πισσαρίδη και σε άλλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί επιχειρήσεων «ζόμπι». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας όπου και κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη γιατί πιστεύει ότι οι μικρομεσαίοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ωστόσο ανέφερε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί 500 εκ. ευρώ για δανεισμό μόλις 13 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και με επιτόκιο 0,7-0,8%, προκειμένου δηλαδή οι όμιλοι αυτοί να αλλάξουν το δανεισμό τους από τις συστημικές τράπεζες να πάρουν φθηνά δάνεια και να έχουν κέρδος.

Ενώ σήμερα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το προεδρείο της ΓΣΕΕ ενόψει της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X