Ελλάδα

  “ Ο Κατήφορος ”  και η… εκτόξευση της Ζωής Λάσκαρη και του Νίκου Κούρκουλου

  “ Ο Κατήφορος ”  και η… εκτόξευση της Ζωής Λάσκαρη και του Νίκου Κούρκουλου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 17 ετών η Ζωή Λάσκαρη, η οποία δυο χρόνια πριν είχε στεφθεί Σταρ Ελλάς, πρωταγωνιστεί, κάνοντας το ντεμπούτο της, στη δραματική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, “Ο Κατήφορος”. Η ταινία είχε σαν θέμα τον τεντιμποϊσμό, τις εκτρώσεις, τη διαφθορά της νεολαίας. Θέματα προκλητικά για την ελληνική κοινωνία του 1961.

     Αρχικά ο ρόλος είχε προταθεί στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία φοβήθηκε ότι η  τολμηρότητα των σκηνών θα έκανε κακό στην καριέρα της και απέρριψε τον ρόλο.

     Έτσι εν μια νυχτί η Ζωή Λάσκαρη, η οποία δεν είχε προηγούμενη εμπειρία, γίνεται λαμπερή πρωταγωνίστρια και ξεκινά μια φιλόδοξη καριέρα παίζοντας σε πολλές δραματικές ταινίες και μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Υπογράφει δε, μόνιμη συνεργασία με την Φίνος Φιλμ με μηνιαίο μισθό.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1961 προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, «ο Κατήφορος». Η Ζωή Λάσκαρη φτάνει στην κατάμεστη αίθουσα μαζί με τον φροντιστή της Φίνος Παντελή Παλιεράκη. Το κοινό δεν έχει ξαναδεί από κοντά τη νεαρή πρωταγωνίστρια που κάνει τα πρώτα τολμηρά βήματα στον κινηματογράφο. Την παρακολουθεί να μπαίνει στο Σελέκτ με έκπληξη και περιέργεια. Η ταινία ήταν το πρώτο από τα κοινωνικά δράματα που παρουσίασε η Φίνος Φιλμ, με θεματολογία από την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, όπως η διαφθορά της νεολαίας, ο τεντιμποϊσμός, οι εκτρώσεις, ο εγκλεισμός σε αναμορφωτήριο….

       Η ελληνική κοινωνία σοκάρεται με το θέμα της ταινίας, με αποτέλεσμα στην αρχή να μην γεμίζουν οι κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Φίνος όμως επιμένει και στηρίζει την ταινία η οποία τελικά στέφεται με εισπρακτική επιτυχία. Επίσης την περίοδο, 1962-1963 ήταν πρώτη σε εισπράξεις στο Μεξικό.

      “Ο Κατήφορος” ήταν η αρχή της συνεργασίας της Φίνος Φιλμ με τον Νίκο Κούρκουλο. Αρχικά ο Φίνος είχε αμφιβολίες γι΄αυτόν, όμως μετά από αυτή τους την συνεργασία άλλαξε γνώμη.

       Στη διάρκεια των γυρισμάτων ο Νίκος  Κούρκουλος ενώ οδηγούσε, πάτησε απότομα το φρένο, με αποτέλεσμα ο Κώστας Βουτσάς ο οποίος ήταν συνοδηγός να τραυματιστεί στο κεφάλι και να χρειασθεί να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Όπως είχε πει μάλιστα σε συνέντευξη του ο Κώστας Βουτσάς:  “ο Κούρκουλος επειδή ένοιωθε τύψεις για το ατύχημα είχε βάλει τα κλάματα”.

       Στην ταινία εμφανίστηκε και ο Φιλοποίμην Φίνος σε ρόλο κομπάρσου, ως υπάλληλος δικαστηρίου.

        “ Ο Κατήφορος” εκτόξευσε την δημοτικότητα των Νίκου Κούρκουλου, Κώστα Βουτσά και  Βαγγέλη Βουλγαρίδη.

         Με την ερμηνεία της η Ζωή Λάσκαρη θα αποδειχθεί η μεγαλύτερη απειλή για την δημοτικότητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, κάτι που μάλλον ως τότε δεν είχαν πετύχει η Τζένη Καρέζη και η Άννα Φόνσου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X