Eretiki Κριτική

Ο Γούντι Άλεν παρουσιάζει τη νέα του ταινία στην Αθήνα

Ο Γούντι Άλεν παρουσιάζει τη νέα του ταινία στην Αθήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

Πράγματι, ο διαχρονικά ποιοτικός σκηνοθέτης, Γούντι Άλεν, έρχεται στη χώρα μας (πέραν του μουσικού του προγράμματος με τους “New Orleans Jazz Band”, παίζοντας κλαρινέτο) και για τη νέα του ταινία!

Πρόκειται για το 50ο κινηματογραφικό έργο της γοητευτικής φιλμογραφίας του. Στις 8 Σεπτεμβρίου, θα προλογίσει ο ίδιος ο Γούντι Άλεν στην Αίγλη Ζαππείου, τη νέα του ταινία “Γυρίσματα της Τύχης” (2023).

Δηλώσεις του Άλεν

Προερχόμενος από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ο 88χρονος πια σκηνοθέτης φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση. Ο ίδιος δήλωσε για τη νέα του ταινία (Γυρίσματα της Τύχης): «Ήταν μεγάλο προνόμιο, που γύρισα αυτή την πεντηκοστή ταινία μου στο Παρίσι και είναι μεγάλη τιμή να την παρουσιάσω στη Βενετία.»

Η νέα του ταινία φέρει τη διπλή ιδιαιτερότητα, όχι μόνο να είναι γυρισμένη αποκλειστικά στην Πόλη του Φωτός (όπως είχε συμβεί παλιότερα με το έργο “Μεσάνυχτα στο Παρίσι” το 2011), αλλά επιπλέον να διαθέτει εξολοκλήρου γαλλική γλώσσα.

Όπως επισημαίνει και ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης της, Γούντι Άλεν: «Δεν μιλάω πραγματικά γαλλικά και καταλαβαίνω ακόμη λιγότερα. Μα καθώς τελείωσα το σενάριο, σκέφτηκα, ότι θα ήταν μια εξαιρετική εμπειρία να το κάνω στα γαλλικά. Ήμουν πάντοτε ερωτευμένος με τον ευρωπαϊκό και τον γαλλικό Κινηματογράφο, πολύ έντονα! Όταν πρότεινα στους παραγωγούς μου να το κάνω στα γαλλικά, εκείνοι τότε απάντησαν με ενθουσιασμό.»

Η ελληνική εκδήλωση

Η Spentzos Film σε συνεργασία με το 29ο ΔΦΚ της Αθήνας, “Νύχτες Πρεμιέρας” αποκαλύπτουν την υποσχόμενη ταινία “Γυρίσματα της Τύχης” (Coup de Chance), παρουσία του ίδιου του Γούντι Άλεν!

Ο δραστήριος καλλιτέχνης με το αποδεκτό ιδιόμορφο χιούμορ, καλεσμένος στην Αθήνα σε ειδική εκδήλωση, θα προλογίσει την πεντηκοστή ταινία του. Η εκδήλωση-παρουσίαση-προβολή της ειδικής Πανελλήνιας Πρεμιέρας για την εν λόγω ταινία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, στην Αίγλη Ζαππείου.

Πάντως, το ελληνικό κοινό θα έχει τη σημαντική δυνατότητα να απολαύσει γενικώς τη νέα ταινία του γνώριμα ταλαντούχου Αμερικανού δημιουργού, στις 27 Σεπτεμβρίου. Η διανομή θα γίνει τότε στις κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία Spentzos Film.

Λίγα λόγια για τη νέα ταινία

Προτιμώ ειλικρινά, από το να αρχίσω να παπαγαλίζω τη χιλιοειπωμένη περίληψη υπόθεσης του νέου έργου “Γυρίσματα της Τύχης” (2023), να κάνω κάτι αλλιώτικο. Και πιο ουσιώδες. Δηλαδή, να δούμε μαζί ορισμένα κινηματογραφικά στοιχεία, τα οποία φέρουν τις περγαμηνές, ώστε να μπορούν να κάνουν την ταινία αρκετά ποιοτική. Τουλάχιστον, όσον αφορά το πάντοτε υπολογίσιμο, οπτικό κομμάτι και την επικοινωνία του.

Πιο συγκεκριμένα, η διαπιστευμένη συνεργασία του Γούντι Άλεν (σκηνοθεσία) μαζί με την Αλίσα Λεπσέλτερ (μοντάζ) και τον Βιττόριο Στοράρο (διεύθυνση φωτογραφίας) δημιουργεί ένα υψηλών προδιαγραφών κινηματογραφικό τρίπτυχο! Άλλωστε, το εν λόγω δημιουργικό τρίπτυχο συνεργατών έχει ήδη αποδείξει, τι μπορεί να κάνει στις προσφάτως προηγηθείσες ταινίες “Μια Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη” (2019) και “Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν” (2020).

Άρα, τα διαπιστευτήρια για το βελτιωμένο κομμάτι της θέασης και κινηματογραφικής αφήγησης, στην πραγματικότητα, τα έχουμε λάβει από τώρα ως Σινεφίλ. Αυτά λογικά θα έχουν μια σταθερή απόδοση. Εξάλλου παρακολουθώντας το τρέϊλερ της νέας ταινίας, κατανοούμε από πολύ νωρίς, ότι θα υπάρχουν περίτεχνα παιχνίδια αξιοποίησης του φωτισμού, μα και κατάλληλη διαμοίραση των εντυπωσιακών εικόνων.

Από εκεί και πέρα, θα έχει ενδιαφέρον από σεναριακή άποψη η αποκλειστική χρήση της γαλλικής γλώσσας. Καθώς και το σκοτεινό μοτίβο (λέγεται, ότι βρίσκεται εντός πλαισίου θρίλερ) σε όμορφη αντίφαση με τον εξεταζόμενο ρομαντισμό της ιστορίας. Οπότε ουσιαστικά, το ύφος της ταινίας δεν θα είναι το σύνηθες χιουμοριστικό, μα αντιθέτως το πιο σπάνιο, σκοτεινό γουντιαλενικό.” Ας μην ξεχνάμε επίσης, πως πάντοτε οι πρωταγωνιστές στις ταινίες του Άλεν, όσες δυνατότητες και αν έχουν, όποιες/όποιοι και αν είναι, σημασία έχει κυρίως, ότι ακολουθούν πιστά το ιδιαίτερα γόνιμο σκεπτικό του.

Περί υπογραφής Γούντι Άλεν

Τέλος, όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει, βάσει της καριέρας του Γούντι Άλεν, ο δραστήριος αυτός δημιουργός διαθέτει κατά κύριο λόγο μία ευδιάκριτη κινηματογραφική υπογραφή. Αλλά παράλληλα και ένα αλλιώτικο, πιο σπάνιο, σκοτεινό ύφος σε λιγότερες ταινίες του. Ενώ επιπροσθέτως, αποκάλυψε πρόσφατα τη δυνατότητα πραγματοποίησης ακόμη και για ειδική σκηνοθετική Μνεία στα δικά του πρότυπα κινηματογραφικών μεγαθηρίων (βλ. “Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν”).

Βεβαίως, η ορατή επαναληψιμότητα σε πάρα πολλά στοιχεία του καθιερωμένου, προσωπικού του κυρίαρχου κινηματογραφικού ύφους κατάντησε να γίνεται, μέσα από τις δεκαετίες, τελικά δηλητηριώδης. Έχω αρκετά επιχειρήματα, για αυτό που λέω.

Αλλά όλα αυτά θα τα διαπιστώσετε οργανωμένα και αναλυτικά, διαβάζοντας την παλιότερη κριτική που είχα γράψει για τα θετικά και αρνητικά σημεία στην καριέρα του Γούντι Άλεν, μέσα από την προτελευταία του (τότε τελευταία του) ταινία “Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν.” Εδώ: https://eretikos.gr/politismos/eretiki-kritiki-gia-to-festival-toy-rifkin-toy-woody-allen/429907/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X