Θέατρο

Στην Πρόβα | «Η γιορτή του Θερισμού» στο Θέατρο 104: ένα ποιητικό έργο για μια σκληρή, άδικη και χαμένη ζωή

Στην Πρόβα | «Η γιορτή του Θερισμού» στο Θέατρο 104: ένα ποιητικό έργο για μια σκληρή, άδικη και χαμένη ζωή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κώστας Β. Ζήσης

Τα διάσπαρτα στη σκηνή ξύλινα κασόνια, διαμορφώνουν το φυσικό αγροτικό περιβάλλον όπου ξετυλίχτηκε η τραγική αληθινή  ιστορία της Άγκνες Μάγνουσντότιρ στην Ισλανδία του 1823. Κατηγορούμενη για συνεργεία σε φόνο του εργοδότη και εραστή της  και του φιλοξενούμενού του, καταδικάζεται σε θάνατο, κι ενώ η ίδια δηλώνει αθώα, περιμένει την εκτέλεση της ποινής της εργαζόμενη έγκλειστη σε ένα αγρόκτημα. Η παράσταση «Η γιορτή του θερισμού» ανεβαίνει  στο Θέατρο 104 σε κείμενο, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Ομάδας Αντιστροφή, με την επιμέλεια και την διδασκαλία κίνησης του Αυγουστίνου Κούμουλου, σε μουσική Νίκου Καραδοσίδη και φώτα της Στέβης Κουτσοθανάση. Τους ρόλους μοιράζονται οι Δημήτρης Κακαβούλας, Κύρα Καρυτινού, Φιλίππα Σκούρτη, Αλεξία Στολιδάκη.

«Το έργο είναι βασισμένο πάνω στα «Έθιμα Ταφής»της Hannah Kent» θα μου μιλήσει ο Αυγουστίνος Κούμουλος «το οποίο μιλάει για την πραγματική  ιστορία της Άγκνες, η οποία  υπήρξε η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στην Ισλανδία το 1823. Η διασκευή του κειμένου έχει γίνει από τα παιδιά (της Ομάδας Αντιστροφή), το έχουν μεταφέρει στους θεατρικούς χρόνους και δεδομένα».

Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις της ηρωιδας για τη ζωή της, με flash backs και αναμνήσεις, και μέσα από την σχέση της, την επαφή και τη συναναστροφή της με την οικογένεια που την φιλοξενεί και τις εξομολογήσεις της στον εφημέριο Τότι. Ο αρχικός δισταγμός και οι επιφυλάξεις της οικογένειας απέναντι στην «φόνισσα», ιδιαίτερα της άρρωστης Κατρίν, με την καθημερινή επαφή και προσέγγιση μετατρέπονται σε σχέση κατανόησης, αγάπης και στοργής. Η οικογένεια που την φιλοξένησε μέχρι το άδικο τέλος της, έγινε η οικογένεια που δεν είχε ποτέ. Οι αφηγήσεις της, γίνονται η ιστορία των εργατών της γης του 19ου αιώνα, και μια καταγραφή της ίδιας της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής εκείνης.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X