Πολιτική

Το Ποτάμι αποχωρεί από το Κίνημα Αλλαγής

Το Ποτάμι αποχωρεί από το Κίνημα Αλλαγής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Aνατροπές στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, που αναμένεται να αποφασισθεί από το ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος σήμερα Κυριακή, προκαλώντας εσωτερικές αντιδράσεις, διαφοροποιήσεις – και ενδεχομένως διάσπαση.

Είναι μιά κίνηση που επιτείνει την αβεβαιότητα και τα ερωτηματικά όσον αφορά όχι μόνον την περαιτέρω  πορεία του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη, αλλά και το πολιτικό μέλλον του νεοπαγούς φορέα της κεντροαριστεράς. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ “περιμένουν στη γωνία” για να επωφεληθούν από τις εξελίξεις και να κερδίσουν ζωτικό χώρο.

Οι αιτίες του “διαζυγίου” είναι πολλές. Σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του Σταύρος Θεοδωράκης τις συνόψισε σε μία φράση:

«Το ΚΙΝΑΛ είναι πιό συντηρητικό απ’ όσα θα θέλαμε – δεν μπορέσαμε να το στρέψουμε σε περισσότερο προοδευτικές θέσεις». Τελευταίες αφορμές αποτέλεσαν οι θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ για το Σκοπιανό και στάση της Φώφης Γεννηματαά στα θέματα της ελάφρυνσης χρέους και της εξόδου από το μνημόνιο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά ότι στο ΚΙΝΑΛ κυριαρχούν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το Ποτάμι να είναι εγκλωβισμένο και γίνεται στην ουσία «ουρά» του πάλαι ποτέ ισχυρού Κινήματος, χωρίς δικό του λόγο. «Στο ΚΙΝΑΛ κυριαρχεί ο λόγος του ΠΑΣΟΚ» τονίστηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί απλά το ΠΟΤΑΜΙ θα απορροφηθεί από το ΠΑΣΟΚ.

«Μέσα στο ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουμε»

Ταυτόσημες απόψεις εκφράζει και ο ευρωβουλευτής του  Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος.«Όσο μένουμε στο ΚΙΝΑΛ, εξαφανιζόμαστε», είπε σήμερα σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να δώσει το Ποτάμι μια΄εκλογιή μάχη προβάλλοντας τις δικές του απόψεις – κι ας χάσει. «Μέσα στο ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουμε», είπε ο κ. Κύρκος.

Η προβληματική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της δημοσκοπικής καθίζησης που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ, που αντί να διευρύνει την εμβέλειά του στο εκλογικό σώμα, εμφανίζεται να έχει απώλειες.

Υπό τις συνθήκες αυτές ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί ως καλύτερη επιλογή για το κόμμα του την αποχώρηση από τον κοινό φορέα της κεντροαριστεράς, όπως ο ίδιος φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του και σε βουλευτές του Ποταμιού.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το απόγευμα της Κυριακής, 1η Ιουλίου, κατά την συνεδρίαση των μελών της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Διχασμός

Η απόφαση του κ. Θεοδωράκη προκαλεί αντιδράσεις στελεχών  και βουλευτών του κόμματός του, τα οποία σημειώνουν ότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έχει σαφώς προβλήματα, αλλά θα προκύψουν περισσότερα  αν ακολουθηθεί αυτόνομη πορεία. Επίσης, στελέχη του Ποταμιού, αντιτίθενται στην προοπτική στήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσπαθήσει να πείσει το κόμμα  για την ορθότητα των απόψεων και των επιλογών του. Φέρεται πάντως αποφασισμένος να προχωρήσει εν πάση περιπτώσει, εκτιμώντας εάν την Κυριακή το Συμβούλιο του κόμματος δεν λάβει απόφαση για αποχώρηση, το Ποτάμι θα διασπασθεί ή θα υπάρξουν αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Θα διαλυθεί έτσι, μια σύμπραξη, που δεν κράτησε ούτε έξι μήνες, επιβεβαιώνοντας όσους μιλούσαν από την αρχή για «θνησιγενή συνεργασία».
Ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε ένα καθοριστική δίλημμα, καθώς όποια κι αν είναι η απόφαση των Αντιπροσώπων την Κυριακή, το κόμμα θα μετρήσει απώλειες.
Ήδη ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης, φέρεται, να φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα ο πρώην βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Καρκατσούλης, με ανάρτησή του στο Twitter, δηλώνει πως θα παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ, ακόμη και αν το Πορτάμι αποχωρήσει, «επειδή πρέπει να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των δυνάμεων που θα οδηγήσει σε κοινωνική και πολιτική ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ».
Του απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, γράφοντάς του: «Μπράβο. Εξαιρετικά χρήσιμος για όλους μας».

Επίσης στους κόλπους του Ποταμιού, υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που φλερτάρουν με τη ΝΔ, όπως οΓιώργος Αμυράς.

Οταν 2+2=2,5

Μια άλλη παράμετρος, που θα επηρεάσει τις πολιτικές διεργασίες είναι το αποτύπωμα στο εκλογικό σώμα της διάσπασης του ΚΙΝΑΛ.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι είχαν δημοσκοπικά προβλήματα πριν την συνεργασία, καθώς δεν «τραβούσαν». Τα προβλήματα διατηρήθηκαν και μεγεθύνθηκαν μετά τη συγκρότηση του ΚΙΝΑΛ, καθώς δύσκολα συγκεντρώνουν το άθροισμα των δυνάμεων που είχαν προ της σύμπραξης.
Για το ΠΑΣΟΚ η σύμπραξη με το Ποτάμι αποτέλεσε μια κορυφαία επιλογή της ηγετικής ομάδας. Το γεγονός ότι αυτή η επιλογή απέτυχε πριν καν συμπληρωθεί ένα εξάμηνο και πολύ πριν από την εκλογική αναμέτρηση όπου υποτίθεται ότι θα έφτανε, συνιστά μια αποτυχημένη στρατηγική κίνηση της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ,υπό την Φώφη Γεννηματά.
Παράλληλα, το διαζύγιο μεταξύ τους, ασφαλώς δεν θα μετρήσει θετικά στο εκλογικό σώμα, και πιθανότατα θα σημάνει απώλειες και για το ΠΑΣΟΚ και για το Ποτάμι.
Τις διεργασίες αυτές παρακολουθούν ώστε να αξιοποιήσουν και να επωφεληθούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είτε προσεγγίζοντας βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού είτε να αποσπάσουν εκλογική πελατεία από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Δείτε ακόμη:

Αμυράς: Θα ήταν καλύτερο το Ποτάμι να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X