Προς κατάργηση ο φόρος 2% στα κινητά

Μας γλιτώνει από το φόρο 2% στα κινητά ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αντέδρασε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό και ανάρτηση στο twitter αντέδρασε στο νέο φόρο σε κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές.

Στη συνέχεια υπήρξε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και συμφώνησαν να επανεξεταστεί ο φόρος στα κινητά τηλέφωνα.

Πιο συγκεκριμένα στην επικοινωνία των δύο υπουργών, ο κ. Βερναρδάκης πρότεινε την επανεξέταση της ρύθμισης μόνο για τα κινητά, και ο κ. Παππάς δέχθηκε αμέσως την πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εξετασθεί εκ νέου ο φόρος, είναι τρεις μήνες περίπου.

Η τροπολογία αυτή που φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος με ένα tweet σφάζει με το γάντι τη συνάδελφό του.

Ο κ. Παππάς εξέφρασε ανοιχτά και ξεκάθαρα την πλήρη αντίθεσή του με την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση και με την οποία επιβάλεται τέλος 2% στην αγορά έξυπνων συσκευών υπέρ των δικαιούχων των πνευματικών έργων.

Στο tweet του αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί.Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά κυρίως τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία. Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και του εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι κ.λπ.).

Αντίθετος και ο ΣΕΠΕ

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) χθες έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. «Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ