Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Νέος γύρος αντιπαράθεσης αναμένεται την Πέμπτη

Ψήφος αποδήμων: Νέος γύρος αντιπαράθεσης αναμένεται την Πέμπτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο αντιπαράθεσης πυροδότησε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση του συνόλου των περιορισμών που τίθενται στην ψήφο των αποδήμων, με τα κόμματα να ζεσταίνουν μηχανές για την αυριανή επίσημη σύγκρουση με την εισαγωγή του νομοσχεδίου προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή.

Το σημερινό διαρκές μπρα ντε φερ στην Ολομέλεια πάντως – με «όχημα» άλλο νομοσχέδιο – δεν αφήνει περιθώρια προσδοκιών για την επίτευξη συγκέντρωσης της αυξημένης πλειοψηφίας των 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για την έγκριση και ισχύ του σχεδίου νόμου, αφού ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση αθροίζουν 190, και τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν να εμμένουν στις «γραμμές» τους. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά σταθερά αποστάσεις από τις δηλώσεις της αρμόδιας τομεάρχη του κόμματος για την άρση των προϋποθέσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, επιχειρώντας να πείσει ότι διαστρεβλώθηκαν.

Βρείτε τα μεταξύ σας…

Να σταματήσει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να απαντήσει ξεκάθαρα αν θέλει να αρθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί ή όχι, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αφήνοντας αιχμές για εσωκομματική ασυνεννοησία και αναζήτηση προσχημάτων, προκειμένου να εμποδίσει την έγκριση του επίμαχου νομοσχεδίου

«Μία είναι η ερώτηση. Θα έχουν περιορισμούς ή δεν θα έχουν; Γιατί από τη μία έχουμε την Τζάκρη και τον ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν θέλει περιορισμούς κι εσείς (σ.σ. Γ. Ραγκούσης) διαβάζετε τα άρθρα που λέει το Σύνταγμα ότι μπορούν να τεθούν. Θέλετε να το καταλήξετε μεταξύ σας αυτό;», επισήμανε ο κ. Βορίδης, καλώντας το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στην αυριανή συνεδρίαση με διάθεση παραγωγικής συζήτησης.

Νωρίτερα πυρά για πρόταση ταξικής ψήφου μέσω της επιμονής στη διάκριση των αποδήμων ανάμεσα σε εκείνους που έχουν την οικονομική άνεση ενός υπερατλαντικού ταξιδιού κι όσων αδυνατούν, είχε εξαπολύσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Κυβίστηση καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ για καιροσκοπισμό και εμπαιγμό των ομογενών τους κατηγόρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός της κυβέρνησης

Στις βολές περί προσπάθειας επικοινωνιακού αντιπερισπασμού από τις αποτυχίες της με «πυροτεχνήματα» επέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Μίλτου Χατζηγιαννάκη, προδιαγράφοντας το «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ, «Το φέρατε τώρα για να κάνετε θόρυβο. Αγγαρεία κάνετε. Ποινή εκτίετε. Πρωταρχικό σας μέλημα είναι να αλλάζετε κατά το δοκούν την ατζέντα. Κι επειδή το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται επικίνδυνα προσπαθείτε να κάνετε επικοινωνιακή αντεπίθεση, αλλά δυστυχώς πυροβολώντας στον αέρα», σημείωσε.

Την ίδια ώρα να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις της «συντρόφου» τους Θεοδώρας Τζάκρη, που στρίμωξε την Κουμουνδούρου στη γωνία, επιχείρησαν με τις τοποθετήσεις τους, Κώστας Ζαχαριάδης και Γιάννης Ραγκούσης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι είχε προσχεδιασμένη την κίνηση αυτή και αξιοποιεί τώρα τη βουλευτή του κόμματός τους. Αμφότεροι επέμειναν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατανομή 4 εδρών βουλευτών επικρατείας σε απόδημους για την εκπροσώπηση των μόνιμα εγκατεστημένων στο εξωτερικό, ανά γεωγραφικές ενότητες Ευρώπης με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε καθεμία εξ αυτών.

ΚΙΝΑΛ: Απαξιώνετε τους απόδημους – στο καναβάτσο ο ΣΥΡΙΖΑ

Για προδιαγεγραμμένο «φιάσκο» έκανε λόγο η Ευαγγελία Λιακούλη από το Κίνημα Αλλαγής, χαρακτηρίζοντας θετική μεν την προσπάθεια της κυβέρνησης και δικαίωση για το κόμμα της που επέμενε από την αρχή να μην υπάρχουν «κόφτες» γι’ αυτό και θα πει ξεκάθαρα «ΝΑΙ» στο νομοσχέδιο, αλλά στηλιτεύοντας το momentum δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται υπερψήφισή του από 200 βουλευτές, συνεπώς όπως είπε καταλήγει σε «στάση απαξίας» απέναντι στους απόδημους.

Επιτέθηκε, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ για κυβίστηση και bulling κατά της αρμόδιας τομεάρχη του Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία όπως είπε δεν έκανε καμία γκάφα όπως θέλουν να την παρουσιάσουν επικοινωνιακά, αλλά έλεγε την αλήθεια. Η ίδια μάλιστα υποστήριξε ότι με την ντρίμπλα Βορίδη ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο καναβάτσο.

«ΟΧΙ» μέχρι τέλους από το ΚΚΕ

Αποπροσανατολισμό, υποκρισία και «απροκάλυπτη ψηφοθηρία» χρέωσε στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ, εμμένοντας στην αρχική θέση του Περισσού για συγκεκριμένους περιορισμούς απόδειξης πραγματικού δεσμού με τη χώρα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να μην αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα και κόβοντας κάθε συζήτηση περί πιθανής αλλαγής στάσης του ΚΚΕ, αφού το Δεκέμβριο του 2019 είχε πει το «ΝΑΙ» υπό την αυστηρή προϋπόθεση των εν λόγω περιορισμών.

«Τα κριτήρια καλύπτουν με το παραπάνω όσους διώξατε με την πολιτική σας από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπου ζουν. Επίσης με το νόμο διευκολύνονται οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και έχουν δεσμούς με τη χώρα και ελπίδα ίσως επιστροφής σε αυτή. Αυτή είναι η αλήθεια», ανέφερε.

Ελληνική Λύση: Κανένας περιορισμός στην ψήφο των αποδήμων

Τη θέση της Ελληνικής Λύσης υπέρ της άρσης οποιουδήποτε περιορισμού, επανέλαβε ο Αντώνης Μυλωνάκης, επιμένοντας στην απόδοση ρόλου «λαγού» της ΝΔ στην κ. Τζάκρη και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για πονηρία και υπαναχώρηση την τηελευταία στιγμή, που καταλήγει κοροϊδία των αποδήμων Ελλήνων.

«ΟΧΙ» από το ΜέΡΑ25 λόγω ημίμετρων

Σταθερά στην αρνητική ψήφο εμφανίζεται να παραμένει το ΜέΡΑ25, υπό το σκεπτικό ότι δεν γίνεται ούτε τώρα δεκτή η πρότασή του για εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού με υποχρεωτική εκλογή συγκεκριμένου αριθμού αποδήμων. Οι πληροφορίες, δε, θέλουν το κόμμα Βαρουφάκη να μετατρέπει άποψη εξαιρετικά δύσκολα έως ακατόρθωτο από τη στιγμή που δεν πληρείται η εν λόγω προϋπόθεση.

Το κλίμα διαμόρφωσε άλλωστε και η Φωτεινή Μπακαδήμα σήμερα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση τροποποιεί το νόμο που ψήφισε η ίδια το Δεκέμβριο του 2019 αι μάλιστα με ιστορική πλειοψηφία 288 ψήφων και σημειώνοντας πως: «Αναρωτιέμαι πόσο ακόμα θα ανέχονται τα νομοθετικά σας καπρίτσια και τις κινήσεις εντυπωσιασμού οι πολίτες;».

Οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση της απαιτούμενης από το Σύνταγμα πλειοψηφίας των 200 ψήφων αναμένεται να εντατικοποιηθούν από αύριο στις 12.00 οπότε και ξεκινάει η συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Προς ώρας ο «μαγικός» αριθμός δεν φαίνεται να έχει καμία ελπίδα, αφού ακόμα και με ένα πιθανό «ΝΑΙ» του ΜέΡΑ25 το άθροισμα φτάνει τους 199. Αλλά στην πολιτική τα δεδομένα είναι ενίοτε τόσο ρευστά και με τους κατάλληλους ελιγμούς ή συμβιβασμούς ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το που ενδεχομένως θα «κάτσει» εντέλει η μπίλια.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X