Ελλάδα

Ριζικές αλλαγές στις μισθώσεις Airbnb!

Ριζικές αλλαγές στις μισθώσεις Airbnb!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ξεχάστε όσα ξέρατε για τα Airbnb! Τον αποκλεισμό από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb όσων ακινήτων μισθώνονται διαδικτυακά σε τουρίστες και δεν διαθέτουν ταυτοποιημένο από το σύστημα Taxis αριθμό μητρώου σχεδιάζει το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο αφενός να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και αφετέρου να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους.

Οι αλλαγές στις μισθώσεις Airbnb

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αναμένεται να προτείνει την αναγραφή του ΑΦΜ του διαχειριστή κάθε ακινήτου κατά την ανάρτηση του καταλύματος στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, προκειμένου να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αγορά βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, με αιχμή την πάταξη της φοροαποφυγής και την επιβολή κανόνων ασφαλείας στα προσφερόμενα καταλύματα.

Υποχρεωτικό

Στόχος του υπουργού Τουρισµού είναι η υποχρεωτική εγγραφή όλων των ακινήτων που διατίθενται µέσω ηλεκτρονικής πλατφόρµας για βραχυχρόνια τουριστική µίσθωση σε ένα Μητρώο Ακινήτων (ΑΜΑ) στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος και το µπλοκάρισµα ανάρτησης από τις συγκεκριµένες πλατφόρµες οποιουδήποτε ακινήτου δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση και δεν διαθέτει επαληθευµένο ΑΜΑ.

Σχέδιο για αύξηση μισθών μέσω… μείωσης εισφορών

Ετσι, η αναγραφή Αριθµού Μητρώου Ακινήτων θα είναι υποχρεωτικό πεδίο, κάτι που δεν ισχύει µέχρι σήµερα, και η µη συµπλήρωσή του θα «πετάει» έξω από την πλατφόρµα τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θέλει να το µισθώσει βραχυχρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειµένου να διασφαλιστεί η εγγραφή όλων ανεξαιρέτως των ακινήτων στο Μητρώο, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισµού προτάσσει την ανάγκη υιοθέτησης κάποιας ασφαλιστικής δικλείδας, που θα πιστοποιεί την ταυτότητα του προσώπου στο οποίο ανήκει το ακίνητο, µε πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ΑΦΜ θα µπορούσε να λειτουργήσει ως «εχέγγυο».

Ποινές!

Όσοι ιδιοκτήτες δεν συµµορφωθούν, θα αποκλείονται αυτόµατα από τις πλατφόρµες, µε αποτέλεσµα να αναγκαστούν να διαθέσουν και πάλι τα καταλύµατά τους για µακροχρόνια µίσθωση, γεγονός που, όπως επισηµαίνουν πηγές που έχουν γνώση του θέµατος, θα επαναφέρει τις ισορροπίες στην αγορά ακινήτων.

Ενδεικτικό της επιτακτικής ανάγκης διασταύρωσης των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνιες τουριστικές µισθώσεις µέσω διαδικτύου είναι το γεγονός ότι, µε βάση τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, ο αριθµός των καταλυµάτων που µισθώνονται σε όλη την Ελλάδα µέσω πλατφόρµας τύπου Airbnb ξεπερνά τα 100.000, εκ των οποίων περισσότερα από 30.000 δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας ∆ιαµονής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χ. Θεοχάρης πραγµατοποίησε το προηγούµενο διάστηµα συναντήσεις µε εκπροσώπους των ηλεκτρονικών πλατφορµών µέσα από τις οποίες διατίθενται τα καταλύµατα σε τουρίστες και συµφώνησαν ως προς τη νέα στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στο µέτωπο αυτό.

Τα οφέλη για τις μισθώσεις Airbnb

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη νέα νοµοθετική ρύθµιση, η οποία θα διαφοροποιείται εκ βάθρων από το ισχύον πλαίσιο που θέσπισε η προηγούµενη κυβέρνηση:

– ∆εν θα υπάρχει κανένας περιορισµός όσον αφορά τον αριθµό των ακινήτων που µισθώνονται ανά ΑΦΜ.

– Ταυτόχρονα δεν προβλέπεται η επιβολή γεωγραφικού ή χρονικού περιορισµού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X