Χωρίς Κατηγορία

Σαφάρι στις ΗΠΑ για επενδύσεις-Τί κερδίσαμε από τις ρυθμίσεις για το χρέος

Σαφάρι στις ΗΠΑ για επενδύσεις-Τί κερδίσαμε από τις ρυθμίσεις για το χρέος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σαφάρι στις ΗΠΑ για επενδύσεις κάνουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Οι δύο υπουργοί συναντώνται με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη και την Τετάρτη στη Βοστόνη. Στόχος της ελληνικής αποστολής στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)  η επιστροφή στις αγορές οι οποίες αποδέχονται (σε μεγάλο βαθμό) θετικά την συμφωνία για το χρέος, αλλά ζητούν διαβεβαιώσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο και την διαρκή τήρηση της συμφωνίας του Λουξεμβούργου για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Από την Πέμπτη η “μάχη” των δύο υπουργών μεταφέρεται στις Βρυξέλλες. Εκεί στο περιθώριο του Eurogroup  πέφτουν οι υπογραφές από τους ΥΠΟΙΚ στα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων (σ.σ. για να εκταμιευθεί με ρήτρες η δόση των 15 δισ. ευρώ) και παρουσιάζονται τα στοιχεία της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα με αντικείμενο τα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων. Επίσης,  η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις ενδιάμεσες προβλέψεις της αλλά και την Απόφαση Ενεργοποίησης του Κανονισμού ενισχυμένης εποπτείας που θα παραπέμπει στο δισέλιδο κείμενο δεσμεύσεων (το οποίο υπέγραψε η ελληνική αποστολή στην συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το χρέος) για την διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων και για την ολοκλήρωση όσων παρεμβάσεων προβλέπονται στα μνημόνια.

Η κοινή θέση αγορών και θεσμών είναι οι διαβεβαιώσεις που θέλουν να λάβουν από την ελληνική αντιπροσωπία για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Ειδικά οι επενδυτές δίνουν σύμφωνα με πληροφορίες έμφαση και στο αναπτυξιακό πεδίο, στο οποίο διατηρούν επιφυλάξεις ζητώντας πιο καθαρό τοπίο αναφορικά με τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης αλλά και άρσης εμποδίων και υπερφορολόγησης.

Οι αγορές πάντως υποδέχθηκαν θετικά την συμφωνία για το χρέος, με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων να αποκλιμακώνονται όλη την προηγούμενη εβδομάδα.  Η επίσημη “θέση” της κυβέρνησης παραμένει ότι δεν βιάζεται να επιστρέψει στις αγορές, και τούτο έχοντας ως “άσο” ένα “μαξιλάρι” διαθεσίμων που μπορεί να φτάσει έως τα 39,1 δισ. ευρώ (σ.σ. δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο του πορτογαλικού, όταν έβγαινε από το Πρόγραμμα με διαθέσιμα 15 δισ. ευρώ).

Σημείο κλειδί θεωρείται και το νέο ραντεβού στην Ουάσιγκτον στο τέλος του μήνα. Τότε έχουν προσδιοριστεί (ή στις αρχές Αυγούστου) οι δύο ανακοινώσεις της Έκθεσης για τα οικονομικά της Ελλάδας και του πορίσματος για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αναμένονται από αρκετούς επενδυτές προκειμένου να διαμορφώσουν τη συνολική εικόνα για τη στάση που θα τηρήσουν.

Παράλληλα διαμορφώνεται το σχέδιο κινήσεων εξαγοράς παλαιών “ακριβών” δανείων που θα δώσουν το σήμα περαιτέρω ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ τα μέτρα του Eurogroup είχαν όφελος ίσο με το 30% του ΑΕΠ έως το 2060 σε όρους βιωσιμότητας ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του 2017 είχαν όφελος ίσο με το 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του ESM.

H πρώτη κίνηση αναμένεται να είναι η εξαγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Ωστόσο, στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται και άλλα δάνεια όπως αυτά Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι μόνο που λήγουν σύντομα και έτσι επιβαρύνουν και τις άμεσες ταμειακές ανάγκες της χώρας αλλά και τον δείκτη του χρέους. Το βασικό ποσό προς διάθεση είναι 3,3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης που θα φτάσει στα κρατικά ταμεία τις επόμενες μέρες), ενώ αναφορικά με το ΔΝΤ το σενάριο που συζητείται αφορά αποπληρωμή ποσού της τάξης των 8- 9 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές, αλλά και με τις προβλέψεις που θα υπάρχουν για τη δυνατότητα άντλησης διαθεσίμων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X