Κοινωνία

Σαρηγιάννης: «Να μην ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο πριν έρθουν τα self test»!

Σαρηγιάννης: «Να μην ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο πριν έρθουν τα self test»!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η νέα εκτίναξη των κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδα όλης της πανδημίας για τη χώρα μας αποτελεί αρνητική συγκυρία για δραστική χαλάρωση δραστηριοτήτων. Οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν τους 8.000, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν περαιτέρω στους 741, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Επικράτειας έφτασαν τους 4.325.

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Αττική, όπου τις τελευταίες δύο ημέρες σε ανοδική πορεία βρίσκονται και οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες παρουσίαζαν τάσεις επιπεδοποίησης. Όλες οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε υψηλή πίεση με 2.005 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid και 425 διασωληνωμενους, οι 60 εκ των οποίων εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις για λιανεμπόριο- Σχολεία – Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Με δεδομένη αυτή την εικόνα της πρόσφατης επιδείνωσης, σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να κατατεθεί στην Επιτροπή των ειδικών για επιδημιολογική αξιολόγηση, μια πιο ασφαλής προσέγγιση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, με click away από Δευτέρα 5/1. Εάν αυτό θα γίνει με τη χρήση sms και χρονικό όριο τριών ωρών για την πραγματοποίηση των αγορών, μένει να αξιολογηθεί.

Χρονική μετατόπιση είναι πιθανόν να υπάρξει και για το άνοιγμα των σχολείων, με το πρώτο “κουδούνι” -όπως όλα δείχνουν- να χτυπά σε αρχική φάση μόνο για τα Λύκεια.

Σαρηγιάννης: “Έκρηξη της πανδημίας μετά τις 14 Απριλίου με κανονικό άνοιγμα του λιανεμπορίου”

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί στα πάσης φύσεως “ανοίγματα” εμφανίζονται οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα επιδημιολογικά μοντέλα της πανδημίας και εξ αντικειμένου πολύ συχνά γίνονται “μάντεις κακών”.

“Στη φάση που είμαστε επιδημιολογικά εάν δεν μπει σε απόλυτη λειτουργικότητα η διαδικασία με τα self test καλό θα ήταν να μην προχωρήσουμε σε “ανοίγματα”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Και εξηγεί: “Δεν είμαι υπέρ να ανοίξουμε πριν έρθουν τα self test. Αν δεν θέλουμε να δούμε μια αύξηση που να μας “φοβίσει” παραπάνω από τη χθεσινή, τότε είναι καλό να μην βιαστούμε το κανονικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ώστε να υπάρχουν και τα self test στο παιχνίδι. Να ανοίξει το λιανικό εμπόριο στις 14 του μήνα, αφού έχουν καθιερωθεί τα τεστ, και στη συνέχεια να ανοίξει και το Λύκειο. Το Γυμνάσιο δεν το έχω υπολογίσει στα “ανοίγματα”. Για μένα θα είναι λάθος να ανοίξει το Γυμνάσιο πριν από το Πάσχα”, σημειώνει.

Αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο χωρίς περιορισμούς και χωρίς το επιδημιολογικό screening των self test, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη μεγαλύτερη “έκρηξη” λοιμώξεων από τη χθεσινή, με κορύφωση την 14η Απριλίου, όπως σημειώνει ο Καθηγητής:

“Αν προχωρήσουμε σε άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 5 Απριλίου, νομίζω ότι έπεται συνέχεια μέχρι τις 14 του μήνα. Θα υπάρξει επέκταση της επιδημίας. Ενώ αν ανοίξουμε μετά τις 14, και από τις 12 Απριλίου και μετά έχουν μπει και τα self test, τότε θα δούμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Από εκεί και πέρα δηλαδή θα αρχίσουμε σιγά – σιγά να βλέπουμε αποτελέσματα και να αναχαιτίζουμε τη διασπορά”, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα εμπορικά καταστήματα δεν ανοίξουν τη Δευτέρα, θα υπάρξει άλλη μία κρίσιμη ημερομηνία, κατά την οποία θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τα 4.340, τονίζει με έμφαση ο Καθηγητής και σημειώνει ότι αυτή η ημερομηνία θα είναι μεταξύ 7 και 8 Απριλίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X