Σεισμολόγοι: Οι προβλέψεις για σεισμούς στην Αθήνα

Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι ο χτεσινός σεισμός ήταν ο κύριος. Επιπλέον αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται παρόμοιου μεγέθους σεισμός, όμως ιστορικά η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. «Δεν μας έχει ανησυχήσει, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιος μεγάλος σεισμός. Αυτό έχει τη σημασία του για το αν είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά παρόλα αυτά άκουσα τον καθηγητή, τον κ. Λέκκα να λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή. Αυτό είναι ενθαρρυντικό ότι θα σβήσει η ακολουθία», λέει χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε πως περιμένουμε ακόμα έναν τέτοιο σεισμό, παρόμοιου μεγέθους με τον χθεσινό.

«Τον περιμένουμε και τον θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αυτό θα είναι ακόμα ένα δείγμα εκτόνωσης .

«Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, με μικρά μεγέθη σεισμών», πρόσθεσε και τόνισε  πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανησυχία.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, χαρακτηρίζει την έως τώρα ακολουθία «πολύ φυσιολογική» και επισημαίνει πως μπορεί να υπάρξει σεισμός ίδιου μεγέθους, ενώ συνδέει τη συγκεκριμένη δόνηση με την προσεισμική, όπως τη χαρακτήρισε, ακολουθία της 9ης Ιανουαρίου.

Μικρός οδηγός σωτηρίας από σεισμό

Ολόκληρη τη νύχτα το Γεωδυναμικό κατέγραψε τουλάχιστον 15 σεισμούς, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 2,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και δεν παρατηρήθηκε μετατόπιση προς άλλα ρήγματα.

Οσον αφορά το τι θα συμβεί ο Ακης Τσελέντης αναφέρει πως «αν υπάρξει και πάλι κάποια παύση, όπως στις 9 Ιανουαρίου, θα ξέρουμε ότι μπορεί να έρθει κι άλλος σεισμός 4,5 Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Δεν αποκλείεται να έχουμε ένα σεισμό των 4,5 Ρίχτερ

Στο ίδιο κλίμα και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΪ, προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της ίδιας τάξης, των 4,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο παραπάνω.

«Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, πράγμα που είναι φυσιολογικό», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το ερώτημα αν η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιστορικά καθαρή.

Στο ερώτημα γιατί έγινε τόσο αισθητός ενώ ήταν μόνο 4,4 Ρίχτερ ο κ. Χουλιάρας εξήγησε: «Ο σεισμός έγινε 24 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από το σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χλμ.».

Eretikoi στίχοι για τους σεισμολόγους και τα…χαρτορίχτερς

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ