Διεθνή

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή για τις εκλογές από deepfake – Τι υπόσχονται οι ψηφιακοί γίγαντες

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή για τις εκλογές από deepfake – Τι υπόσχονται οι ψηφιακοί γίγαντες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι ψηφιακοί γίγαντες υποσχέθηκαν την Παρασκευή να καταπολεμήσουν περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την παραπλάνηση των ψηφοφόρων, καθώς  μεγάλες εκλογές να προγραμματίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2024.

Αυτές οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Microsoft, Google, OpenAI, TikTok και X, υπόσχονται να «αναπτύξουν τεχνολογίες για την αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου που δημιουργείται από AI», σε κείμενο που αποκαλύφθηκε στο περιθώριο της μεγάλης διάσκεψης ασφαλείας του Μονάχου (MSC).

Αναλαμβάνουν ειδικότερα να «επεξεργαστούν εργαλεία» που θα τους επιτρέπουν να «εντοπίζουν» παραπλανητικό περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να το αναγνωρίζουν ως τέτοιο για τους χρήστες και να το ελέγχουν.

Μια ιδέα για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν να μπεί ένα «ψηφιακό υδατογράφημα» σε βίντεο που δημιουργούνται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από αυτές τις εταιρείες, αόρατο με γυμνό μάτι, αλλά εφικτό να ανιχνευθεί από μια μηχανή.

«Όλες οι λύσεις έχουν όρια», ωστόσο, προειδοποιούν οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε επίσης τις Adobe, LinkedIn, Amazon και IBM.

«Έχουμε ευθύνη ώστε αυτά τα εργαλεία να μην γίνουν όπλα στις εκλογές», εξήγησε ο Brad Smith, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft, η οποία επένδυσε στο OpenAI, τον δημιουργό του ChatGPT.

Η λεγόμενη «γεννητική» τεχνητή νοημοσύνη καθιστά δυνατή τη δημιουργία, κατόπιν απλού αιτήματος, σε καθημερινή γλώσσα, κειμένου, εικόνων, αρχείων ήχου ή βίντεο, που μπορούν να περάσουν ως να είναι αυθεντικά.

Προσοχή στα κόλπα

Χρησιμοποιώντας αρχεία, η τεχνολογία μπορεί ειδικότερα να παράγει «deepfakes», δηλ ντοκουμέντα που δείχνουν ένα άτομο να λέει ή να κάνει κάτι ενώ δεν συνέβη ποτέ.

Οι ψηφιακοί κολοσσοί βιάζονται να δράσουν ενώ προγραμματίζονται μεγάλες εκλογές για το 2024 σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία και στη Ρωσία.

«Με τόσες πολλές σημαντικές εκλογές που συμβαίνουν φέτος, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την παραπλάνηση των ανθρώπων από περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Nick Clegg, επικεφαλής της Meta.

Αρκετά από αυτά τα «deepfakes» – πραγματικά κόλπα που γίνονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης – έχουν γίνει πρωτοσέλιδα τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου ενός ψεύτικου τηλεφωνικού μηνύματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Νιου Χάμσαϊρ στα τέλη Ιανουαρίου.

Στο Πακιστάν, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan χρησιμοποίησε επίσης AI για να παράξει ομιλίες του φυλακισμένου ηγέτη τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X