Οικονομία

Τελευταία ειδοποίηση: Την Παρασκευή η προθεσμία για τον ΕΝΦΙΑ

Τελευταία ειδοποίηση: Την Παρασκευή η προθεσμία για τον ΕΝΦΙΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2018 αλλά και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος με το κράτος να προσδοκά, συνολικά και από άλλα έσοδα 5,5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως την Παρασκευή όπως και οι λοιποί φόροι που έχουν βεβαιωθεί για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Μόνο από τον ΕΝΦΙΑ και την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τα κρατικά ταμεία περιμένουν να εισπράξουν 1,8 δισ. ευρώ . Φέτος η χρονιά παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα καθώς η χώρα έχει βγει από το καθεστώς των μνημονίων και άρα της είσπραξης δόσεων από τα δάνεια ,ως μοναδικός πόρος χρηματοδότησης και πορεύεται πιά με τα δικά της έσοδα .

Τα υπερπλεονάσματα διασφάλιζαν συνδυαστικά με τις δόσεις των δανειστών τους απαιτούμενους πόρους και οι όποιες αστοχίες αντιμετωπίζονταν στις διαπραγματεύσεις. Υπήρχε ως τώρα ελαστικότητα στην εφαρμογή των πολύ σκληρών νόμων που έχουν ψηφιστεί για αναγκαστική κατάσχεση ακόμα και μικρών ποσών από λογαριασμούς οφειλετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελαστικότητα αυτή θα ελαττωθεί από Οκτώβριο ανάλογα και με τη εικόνα εισπραξιμότητας που θα αποτυπωθεί. Ηδη σήμερα πραγματοποιούνται περίπου 17.000 κατασχέσεις μηνιαίως με πολλά ευτράπελα ακόμα και σε όσους έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό.

Με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που έχουν γίνει για το ποια ποσά μπορεί να κατασχέσει η ΑΑΔΕ από λογαριασμούς και ποιο είναι το όριο των καταθέσεων που προστατεύονται (μισθοδοσίες συντάξεις κλπ) η τελευταία οδηγία είναι σαφής.
Σύμφωνα με το εγχειρίδιο ερωτήσεων και απαντήσεων της ΑΑΔΕ σήμερα υπάρχει προστασία για ποσά έως 500 ευρώ και ειδικότερα:

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ και είναι: α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής, κλπ) συνολικού ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις 110 εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ, καθώς και των άρθρων 53 και 57 του ν. 4174/2013. Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014 (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά τον χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του ½ του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Ποιά είναι η προδικασία πριν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης;

Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος, από 1/1/2014 και εξής και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ), καθώς και του ν.δ. 356/1974 (Α’ 90) (ΚΕΔΕ), πριν από τη διενέργεια
οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης, καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας κατ΄ άρθρο 47 και 7 των ανωτέρω νόμων, αντίστοιχα, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την τήρηση της ανωτέρω προδικασίας;

Nαι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του επείγοντος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατ΄ άρθρο 49 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) και κατ’ άρθρο 8 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ). 22. Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου; Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X